Qentë mund të njohin një gënjeshtar dhe shkenca e vërteton këtë

foto

Qentë mund të nuhasin frikën, por a mund ta nuhasin të vërtetën? Qeni juaj mund të jetë në të vërtetë më i zgjuar se sa po i jepni merita. Rezulton se qentë janë mjaft të mirë në marrjen e sjelljes njerëzore. Shkenca thotë kështu. Një ekip i udhëhequr nga Akiko Takaoka i Universitetit të Kiotos në Japoni kreu një studim i cili zbuloi se qentë në të vërtetë e dinë nëse ju besoni apo jo.

Studimi përfshiu mashtrimin e qenve në emër të shkencës. Njerëzit e kanë ditur për një kohë të gjatë se nëse drejtoni një objekt, një qen do të vrapojë drejt tij. Studiuesit e përdorën këtë informacion në studimin e tyre. Gjatë eksperimentit, ata treguan një enë që ishte e mbushur me ushqim të fshehur. Me siguri, qeni vrapoi drejt enës. Pastaj, ata drejtuan një enë që ishte bosh. Qentë vrapuan drejt tij, por zbuluan se nuk kishte ushqim.

Herën e tretë që studiuesit drejtuan një enë me ushqim, qentë nuk pranuan të shkonin në enë. Ata e dinin që personi që tregonte nuk ishte i besueshëm bazuar në përvojën e tyre të mëparshme. 34 qen u përdorën në eksperiment, dhe çdo qen i vetëm nuk do të shkonte drejt kontejnerit herën e tretë. Ky eksperiment ose vërteton se qentë mund të dallojnë një gënjeshtar ose se qentë kanë probleme të mëdha besimi.

Me fjalë të tjera, nëse gënjeni qenin tuaj, qeni juaj formon mendimin se fjala juaj nuk është e mirë dhe do të sillet në përputhje me rrethanat. “Qentë kanë inteligjencë sociale më të sofistikuar nga sa mendonim. Kjo inteligjencë sociale evoluoi në mënyrë selektive në historinë e tyre të gjatë të jetës me njerëzit,” tha Takaoka, i cili gjithashtu u befasua që qentë ishin të shpejtë kur “zhvlerësuan besueshmërinë e një njeriu”.

John Bradshaw nga Universiteti i Bristol në Mbretërinë e Bashkuar, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë studim, thotë se rezultatet tregojnë se qentë preferojnë parashikueshmërinë. Kur gjestet janë jokonsistente, qentë priren të bëhen nervozë dhe të stresuar.

Studiuesit kanë plane për të përsëritur eksperimentin duke shkëmbyer qentë me ujqër sepse ujqërit janë të lidhur ngushtë me qentë. Qëllimi i kësaj nuk është të kafshoheni nga ujqërit, por përkundrazi, të shihni “efektet e thella të zbutjes” tek qentë.