Qeveria japoneze i thotë lamtumirë disketave

foto

Agjencia Dixhitale e vendit ka hequr të gjitha sistemet e saj të vjetruara, përveç njërit.

foto

Disqet mund të duken si një relike nga një kohë e lashtë e kompjuterëve, por ka ende vende dhe madje edhe qeveri në botë që ende i përdorin ato për të ekzekutuar funksionet e tij më themelore. Japonia nuk është më një nga ato vende.

foto

Agjencia Dixhitale e Japonisë njoftoi të mërkurën se ka hequr përdorimin e disketave të vjetruara për të operuar sistemet e saj kompjuterike qeveritare. I vetmi sistem ende në vend që kërkon përdorimin e disketave është një sistem mjedisor që monitoron riciklimin e automjeteve, sipas Reuters.

Ministri dixhital Taro Kono deklaroi në një deklaratë për agjencinë e lajmeve, “Ne kemi fituar luftën me disketat më 28 qershor!”. Me sa duket, deklarata nuk ishte shtypur në atë letër të bezdisshme të printerit me matricë me skajet që nuk grisen kurrë drejt.

Agjencia e Konos filloi kryqëzatën e tij kundër teknologjisë kompjuterike të epokës së viteve ’90 në vitin 2022 menjëherë pas emërimit të tij në Agjencinë Dixhitale. Rreth 1,900 nga procedurat e qeverisë japoneze përdorën disqe dhe teknologji të tjera të vjetruara si faks, CD dhe MiniDisc. Ai shpalli “një luftë në disketat [sic]” për 2.5 milionë ndjekësit e tij në X.

Sigurisht, Japonia nuk është i vetmi vend që dikur mbështetej në disketë shumë kohë pasi pjesa tjetër e botës kaloi në forma më efikase të ruajtjes së të dhënave. Ushtria amerikane po përdorte ende disqe 8-inç për të operuar Sistemin e saj të Komandës dhe Kontrollit të Automatizuar Strategjik (SACCS), një sistem kompjuterik i viteve 1970 që merrte kodet e lëshimit bërthamor dhe dërgonte mesazhe emergjente në qendrat ushtarake dhe burimet në terren. Bota mësoi të vërtetën e frikshme për SACCS falë 60 Minutes të CBS dhe reporterit Lesley Stahl. Departamenti i Mbrojtjes e hoqi përfundimisht sistemin në vitin 2019. Le të shpresojmë që ata të hoqën gjithashtu tapetin dhe tapiceri prej kadifeje.