SpaceX do të nisë një anije kozmike për minierat e asteroideve

foto

Klienti i SpaceX, Intuitive Machines thotë se do të përdorë kapacitetin rezervë në një nga lansimet e tij të zbarkimit në Hënë për të dërguar anijen e parë kozmike të asteroidit AstroForge në hapësirën e thellë.

Lenderuesi i dytë i Hënës Nova-C i Intuitive Machines është planifikuar të nisë jo më herët se (NET) tremujori i katërt 2023 në një raketë SpaceX Falcon 9. Landeri IM-2 është ngarkesa kryesore, por pritet të peshojë vetëm rreth 1.9 ton (~ 4300 lb). Për të përfituar nga performanca e raketës e lënë në tryezë nga ngarkesa relativisht e lehtë, Intuitive Machines ka zgjedhur të përfshijë një unazë të përshtatësit dytësor të ngarkesës (ESPA) të vendosur nën çdo tokëzues. Kjo u jep kompanive si AstroForge një mundësi për të bërë një udhëtim në orbitën e lartë të Tokës, hapësirën e thellë dhe Hënën për një çmim të mundshëm të pamposhtur.

E ndërtuar nga kompania fillestare në Mbretërinë e Bashkuar Orbital Astronautics, anija kozmike Brokkr-2 e AstroForge do të përpiqet të bëhet automjeti i parë privat që kërkon burime në një asteroid. Është gjithashtu ngarkesa e tretë e përbashkët e udhëtimit e shpallur për misionin IM-2 të Intuitive Machines.

Rastësisht, qëllimi kryesor i ngarkesës së dytë IM-2 rideshare që do të shpallet është kërkimi i burimeve në hapësirë. Nuk ka të bëjë me asteroidët, por anija kozmike Lunar Trailblazer e NASA-s prej 200 kilogramësh është projektuar për të gjetur, karakterizuar dhe hartuar burimet e akullit të ujit në Hënë. Kjo hartë mund të ndihmojë misionet e ardhshme të eksplorojnë mundësinë e shndërrimit të akullit hënor në mallra si oksigjeni që merr frymë ose shtytës raketash.

Sfidat me të cilat përballet një koncept i tillë janë ekstreme, por një depo shtytëse raketash e vendosur në sipërfaqen hënore mund të rrisë ndjeshëm performancën e zbarkuesve të ardhshëm të Hënës. Depot e lëndëve djegëse në orbitën cishënore mund të ndihmojnë gjithashtu në nxitjen e anijeve kozmike më tej dhe më shpejt drejt destinacioneve gjetkë në sistemin diellor.

foto

Ngarkesa e parë IM-2 rideshare që u njoftua ishte anija kozmike Tanker-002 e OrbitFab. Është e paqartë nëse OrbitFab është në rrugën e duhur për të fluturuar Tanker-002 në fund të vitit 2023, por anija kozmike është menduar të jetë depoja e parë shtytëse gjeostacionare e lëshuar ndonjëherë. Startapi i Kolorados tashmë ka fituar një kontratë prej 13.3 milionë dollarësh nga ushtria amerikane për të furnizuar me karburant satelitët në orbitën gjeostacionare, 36,000 kilometra (~ 22,250 mi) mbi sipërfaqen e Tokës. Është e mundur që Tanker-002 të ketë për qëllim të mbështesë atë mision furnizimi me karburant.

Anija kozmike është projektuar për të mbajtur disa qindra paund monopropelantë hidrazine, duke i mundësuar potencialisht të zgjasë jetën e dobishme të satelitëve të shumtë miliona dollarësh me disa vjet. Krahas IM-2, Falcon 9 do të nisë Tanker-002 në një trajektore fluturimi hënore. Por falë bashkëpunimit të startup GeoJump, në vend që të hyjë në orbitë rreth Hënës, Tanker-002 do të hedhë llastiqe rreth Hënës për të ngadalësuar veten. Kjo llastiqe hënore do të lejojë depon të hyjë në mënyrë efikase në orbitën gjeostacionare, ku mund të fillojë të furnizojë me karburant anijen kozmike.

foto

Brokkr-2 është e dyta nga dy anijet kozmike AstroForge të planifikuara për t’u nisur në vitin 2023. E para, Brokkr-1, do të shkojë në orbitën e ulët të Tokës (LEO) që në prill 2023 në nisjen e shtatë të Falcon 9 të SpaceX. Pasi në orbitë, do të përpiqet të demonstrojë teknologjinë që AstroForge ka zhvilluar për të përpunuar mineralin e platinit në kushte mikrograviteti. Brokkr-2 më pas do të vizitojë një asteroid dhe do të kërkojë burime platini. Nëse zbulohet mjaftueshëm platin, Bloomberg raporton se AstroForge do të dërgojë një mision të tretë për të demonstruar aftësinë për t’u ulur në asteroid. Që në vitin 2025, misioni i katërt i AstroForge do të ishte i pari që do të përpiqej të zbarkonte, të grumbullonte xehe, ta kthente atë mineral në platin dhe ta kthente metalin e çmuar në Tokë.

AstroForge ka mbledhur 13 milionë dollarë deri më sot. Ndryshe nga startup-et e dështuara të minierave të asteroideve Deep Space Industries dhe Planetary Resources, kompania e re synon të shfrytëzojë pajisje dhe shërbime gjithnjë e më të afta jashtë raftit për të mbajtur kostot e saj sa më të ulëta. Në teori, kjo do t’i lejojë asaj të përqendrojë shumicën e burimeve të saj në zhvillimin e teknologjisë së paprovuar të nevojshme për të mbledhur dhe rafinuar burimet e bazuara në hapësirë.

foto

Së fundi, ngarkesa kryesore e tokës IM-2 Nova-C të Hënës është një palë instrumente të NASA-s të krijuara për të shpuar në sipërfaqen hënore dhe për të analizuar regolitin për të paqëndrueshme. I njohur gjithashtu si PRIME-1, misioni do të jetë eksplorimi i parë serioz i NASA-s për përdorimin e burimeve në vend (ISRU) në Hënë.

Misioni është një lloj mikrokozmosi i së ardhmes së shfrytëzimit të hapësirës, i cili mund të fokusohet shumë në ISRU dhe furnizimin me karburant për të zgjeruar aftësitë e raketave dhe anijeve kozmike me energji kimike. Lunar Trailblazer do të hartojë burimet e ujit hënor. Brokkr-2 do të përpiqet të gjejë një asteroid për metal të nxjerrë. IM-2 do të testojë teknologjitë që mund të ndihmojnë në nxjerrjen e burimeve nga Hëna. Dhe Tanker-002 do të jetë një hap i rëndësishëm përpara për depot komerciale të karburantit, të cilat përfundimisht mund të krijojnë tregje për burimet hapësinore.