Raporti ofron një mënyrë për të lehtësuar kërkesat e mbrojtjes planetare të misionit në Mars

foto

BEACH LONG, Calif. – Misionet e ardhshme të uljes në Mars mund të miratojnë kërkesa më pak të rrepta të mbrojtjes planetare duke u ulur në rajone të planetit që nuk ka gjasa të lejojnë përhapjen e ndotjeve tokësore, përfundon një studim.

Studimi nga një komitet i Akademive Kombëtare, i lëshuar më 7 tetor, rekomandoi që misionet që nuk planifikojnë të shkojnë më shumë se një metër në sipërfaqe mund të ulen në një gamë të gjerë të gjerësive më të ulëta të planetit, që nuk ka gjasa të kenë sasi të mëdha akulli uji. Me

“Gjetjet e komitetit mund të çojnë në bërjen e pjesëve të Marsit më të arritshme për përpjekjet komerciale dhe qeveritare duke zbutur kërkesat e mbrojtjes planetare duke qëndruar të kujdesshëm në lidhje me qasjen në zonat e mundshme të banueshme,” Amanda Hendrix, shkencëtare e lartë në Institutin e Shkencave Planetare dhe një bashkë-kryesuese të komitetit, tha gjatë një konference shtypi në takimin vjetor të Divizionit për Shkencat Planetare të Shoqërisë Amerikane Astronomike, me kohën e publikimit të raportit.

NASA urdhëroi Akademitë Kombëtare të kryejnë studimin në përgjigje të rekomandimit të një raporti të vitit 2019 nga një bord shqyrtues i pavarur. Ai raport i rekomandoi NASA -s të merrte parasysh riklasifikimin e rajoneve të Hënës dhe Marsit për të zvogëluar kërkesat për ato misione duke kufizuar shanset e ndotjes në materiale që mund të kenë dëshmi të jetës së kaluar ose të tashme.

“Ne duam të shmangim ndotjen e dëmshme për të ruajtur eksperimentet e zbulimit të jetës në të ardhmen në Mars,” tha Hendrix.

Komiteti shqyrtoi faktorët që ndikojnë në mbijetesën dhe transportin e çdo jete tokësore që arriti në Mars. Kushtet e ftohta dhe të thata të sipërfaqes, së bashku me ultravjollcën (UV) dhe rrezatimin kozmik galaktik që e bombardojnë atë, e bëjnë atë jo mikpritëse. “Mjedisi sipërfaqësor është shumë biocid, kryesisht për shkak të UV,” tha ajo në një webinar të 7 tetorit të organizuar nga Akademitë Kombëtare.

Shqetësimi ka të bëjë me transportin e çdo ndotjeje tokësore nën sipërfaqe, ku do të mbrohej nga rrezatimi dhe mund të hyjë në ujërat nëntokësore, potencialisht në një rrjet të ndërlidhur që do të lejonte përhapjen e jetës.

Komiteti arriti në përfundimin se ky rrezik zbutet nëse anijet kozmike veprojnë në metrin e sipërm të sipërfaqes në rajone që kanë vetëm depozita të copëtuara akulli uji ose aspak. Kufiri prej një metër, vuri në dukje ajo në webinar, bazohet në akullin e ujit nëntokësor të hartës së të dhënave të kufizuar.

Kjo do të lejonte që misionet pas protokolleve të reduktuara të mbrojtjes planetare të uleshin në shumë, por jo të gjitha, brenda rreth 30 deri në 40 gradë gjerësi gjeografike të ekuatorit. Përqendrimet e akullit janë më të mëdha më afër poleve, si dhe në disa rajone më afër ekuatorit. Misionet që nuk planifikojnë të zbresin fare nën sipërfaqe mund të ulen kudo në planet duke përdorur protokolle të reduktuara.

Raporti nuk bëri një rekomandim specifik se cilat duhet të jenë ato kërkesa të reja të mbrojtjes planetare. I gjithë planeti aktualisht është klasifikuar si Kategoria 4, niveli i dytë më i lartë i sistemit të mbrojtjes planetare të NASA-s, me sterilizim të rreptë dhe kërkesa për “reduktim të biobardenit”.

“Ishte jashtë ngarkesës sonë të hynim dhe të thoshim,” Çfarë kuptojmë me kërkesa të reduktuara për biobarden? “,” Tha Hendrix në konferencën për shtyp. “Ajo që ne thamë është se duhet të ketë disa masa paraprake të pastërtisë të marra nga misione të tilla.”

Raporti gjithashtu rekomandoi çdo mision që të ulej në Mars nën kërkesat e reduktuara të mbrojtjes planetare që të largoheshin nga vende të tilla si hapjet e shpellave që japin qasje në nëntokën e planetit. “Ne kemi transport me erë që mund t’i komplikojë gjërat,” tha ajo. Raporti ofroi një vlerësim konservator të një zone mbrojtëse prej 600 kilometrash, bazuar në shpejtësinë e erës dhe sa gjatë një mikrob tokësor mund të mbijetonte në sipërfaqen e Marsit.

Ndërsa komiteti po ofronte rekomandime për NASA -n, anëtarët e tij përfshinin një përfaqësues nga ESA si dhe njerëz të njohur me aktivitetet tregtare. Joseph Alexander, një konsulent që ishte bashkë-kryetar tjetër i komitetit, tha në webinar se ai ishte me shpresë se rekomandimet do të merreshin nga Komiteti për Kërkime Hapësinore, i cili mbikëqyr standardet ndërkombëtare të mbrojtjes planetare.

Zbatimi i tyre për misionet komerciale është më i vështirë. “Problemi sot është se, në Shtetet e Bashkuara, nuk ka një agjenci rregullatore që ka autoritet dhe përgjegjësi specifike për ta bërë këtë për misionet komerciale,” tha ai. “Qeveria amerikane duhet të zgjidhë pasigurinë se si do të merret me misionet tregtare.”

Raporti trajton vetëm shkurtimisht sesi kjo qasje mund të përdoret për misionet njerëzore në Mars. “Duke pasur parasysh natyrën e pazhvilluar të politikës së mbrojtjes planetare për misionet njerëzore në Mars, është i nevojshëm kujdes në adresimin, qoftë edhe shkurt, të përshtatshmërisë së zbatimit të udhëzimeve për mbrojtjen planetare për misionet robotike në misionet njerëzore,” thuhej në raport.

“Qasja aktuale që ka qenë efektive në të kaluarën, e cila thjesht thotë,” ju nuk do të mbani më shumë se një x mikrobe në anijen tuaj në Mars “, ka shumë të ngjarë të mos jetë e zbatueshme për një mision njerëzor,” tha Alexander. “Ju nuk mund të sterilizoni ekuipazhin, për shembull.”