Pas 10 ditësh mund të shikoni shiun e meteorëve Drakonid dhe Orionid

foto

Ka disa reshje meteorësh interesante për t’u parë në tetor: Së pari vjen Draconidi modest, i cili do t’ju ngrohë për Orionidin më mbresëlënës më vonë gjatë muajit. Ja se si t’i shihni të dy nga Hemisfera Veriore.

Shiu meteorik Drakonid do të arrijë kulmin më 8 tetor dhe 9 tetor. It’sshtë një shi i përshtatshëm meteori, veçanërisht për prindërit, sepse shikimi më i mirë bëhet menjëherë pas mbrëmjes të Premten, kështu që nuk do të keni nevojë ta tërhiqni fëmijën tuaj nga shtrat në katër të mëngjesit në një natë shkollore për pamjet më të mira.

Për shkak se hëna është pothuajse e re, qielli duhet të jetë mjaft i errët, por edhe me një qiell më të errët, Draconid nuk është zakonisht ngjarja më spektakolare kozmike. Ju mund të prisni të shihni rreth pesë deri në 10 meteorë në orë. Megjithatë, disa vjet, Draconid shfaq një shfaqje me qindra meteorë në orë që përshkojnë qiellin. A do të ndodhë këtë vit? Ndoshta jo, por është e mundur, dhe nuk do të dëshironi ta humbisni nëse ndodh.

Ndërsa ju duhet të jeni në gjendje të kapni yje që gjuajnë në të gjithë qiellin e natës, pika rrezatuese e dushit Drakonid është pranë kokës së plejadës Draco Dragon. Për ta gjetur atë, së pari gjeni Diverin e Madh (shikoni në veri, rreth një e treta e rrugës nga horizonti në majë të qiellit) dhe më pas ndiqni pikën e Dipper në Polaris. Në gjysmë të rrugës midis buzës së kupës së Dipper dhe Polaris është maja e bishtit të Draco. Ndiqni trupin e tij deri në kokë, dhe aty është pika rrezatuese.

Shiu meteor Orionid është shfaqja kozmike më mbresëlënëse në tetor, me deri në 20 meteorë të dukshëm në orë. Shikimi i pikut do të jetë të mërkurën, 20 tetor, deri të enjten, 21 tetor. Koha më e mirë e shikimit është para agimit, edhe pse meteorët Orionid (të shkaktuar nga Toka që kalojnë nëpër mbeturinat e lëna nga Kometa e Haley) do të jenë të dukshme gjatë gjithë muajit.

Mjerisht, pikimi i majave të meteorëve përkon me Hënën e Gjuetarit që ndriçon qiellin, kështu që meteorët më të zbehtë ndoshta nuk do të jenë të dukshëm, por yjet që godasin do të jenë mbresëlënës. Rreth gjysma e meteorëve Orionid lënë gjurmë në qiell që zgjasin disa sekonda.

Edhe pse ato do të jenë të dukshme në të gjithë qiellin, meteorët nga Orionidi duket se rrezatojnë nga yjësia Orion, një grup yjesh që gjenden lehtë. Thjesht shikoni në jug (nëse jeni në Hemisferën Veriore) për tre yjet që përbëjnë Brezin e Orionit, ndiqini ato lart deri në yllin e ndritshëm dhe të kuqërremtë Betelgeuse, dhe po shikoni me vrazhdësi në pikën rrezatuese të meteorëve Orionidë – por të dhënë dritën e hënës, ndoshta do të jeni më mirë të gjeni një zonë të errët të qiellit në vend të pikës rrezatuese.