Roveri i Hënës Artemis i NASA-s është zyrtarisht në ndërtim e sipër

foto

Inxhinierët e NASA-s po bëjnë përparim në rovin e hënës të agjencisë, i cili mund të fillojë aventurën e tij hënore në satelitin shkëmbor diku nga mesi i viteve 2020.

foto

Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (ose VIPER) është një robot me katër rrota, misioni i të cilit është të gjejë dhe studiojë akullin e ujit në Polin Jugor të Hënës. Roveri 1000 paund po montohet në Qendrën Hapësinore Johnson në Hjuston, Teksas.

foto

Sipas një njoftimi të NASA-s, pllaka e poshtme e shasisë së roverit dhe pjesët e kornizës së tij tani janë instaluar; është fjalë për fjalë themeli mbi të cilin do të ndërtohet pjesa tjetër e roverit.

“Sapo kemi përfunduar disa hapa të parë duke integruar komponentët e roverit që një ditë do të jenë në sipërfaqen e Hënës”, tha David Petri, drejtuesi i integrimit të sistemit dhe testimit për roverin, në publikim. “Hardueri po vjen nga e gjithë bota, duke përfshirë disa të prodhuara në disa qendra të NASA-s – është me të vërtetë koha “shkoni”.

Ndërsa VIPER po montohet në Qendrën Hapësinore Johnson, elementët e roverit po ndërtohen diku tjetër. Truri i softuerit të tij po zhvillohet në Qendrën Kërkimore Ames në Kaliforni, për shembull.

Data e planifikuar e mbërritjes së VIPER në Hënë është 10 nëntori 2024, një datë e zgjedhur për të optimizuar sasinë e energjisë diellore që roveri mund të mbledhë. Misioni është planifikuar të zgjasë 100 ditë.

“Ndërsa prespektiva për akull nga sipërfaqja, gjetjet e VIPER do të informojnë vendet e ardhshme të uljes nën Artemis duke ndihmuar në përcaktimin e vendeve ku uji dhe burimet e tjera mund të korrren për të mbështetur një prani afatgjatë në Hënë”, sipas NASA-s.

Një pjesë e këtij eksplorimi do të shohë VIPER të gërmojë në krateret me hije të përhershme në Hënë, gropa të ftohta të trupit në të cilat akulli ka qëndruar për miliarda vjet. Për këtë arsye, VIPER do të jetë roveri i parë i NASA-s që do të marrë një palë fenerë. Roveri i Hënës i madhësisë së karrocës së golfit ka një objektiv në distancë prej 12 miljesh.

Nëse pjesa tjetër e montimit të roverit do të shkojë pa probleme, ai do t’i dorëzohet Astrobotic, një kompani e hapësirës ajrore me bazë në Pittsburg, në mesin e vitit 2024. VIPER do të dorëzohet në sipërfaqen hënore nga toka Griffin e Astrobotic, në një mjet lëshimi Falcon Heavy të prodhuar nga SpaceX .