SpaceX është më afër lëshimit të satelitit më të fuqishëm të Boeing me raketën e tij më të madhe

foto

SpaceX është gati të lëshojë raketën e saj më të madhe, Falcon Heavy, më vonë këtë vit pasi Kompania Boeing dorëzoi satelitin e saj më të fuqishëm deri më tani në Florida më herët sot. Sateliti është për ofruesin e komunikimeve satelitore ViaSat, konstelacioni i të cilit ViaSat 3 prej tre satelitësh është projektuar të jetë një nga yjësitë më të fuqishme të lëshuara në historinë njerëzore. Boeing dorëzoi satelitin e parë ViaSat 3 në Florida si pjesë e përgatitjeve para nisjes dhe operacionit. Falcon Heavy i SpaceX pritet të lëshojë satelitin si pjesë e një ngarkese të shumëfishtë të anijes kozmike në fillim të muajit të ardhshëm, si pjesë e nisjes së tij të dytë këtë vit, pasi kaloi vite në harresë dhe pa një mision.

foto

Dorëzimi i sotëm i satelitit ViaSat 3 shënoi kulmin e gati gjashtë viteve të punës në anijen kozmike, e cila kishte nisur në fund të vitit 2017. Kjo ishte kur Boeing dhe ViaSat përfunduan rishikimin kritik të dizajnit të satelitit dhe vërtetuan dizajnin e tij për të filluar prodhimin. Në atë kohë, dyshja kishin pritur që sateliti të fillonte shërbimin në vitin 2020, por panë që plani të dështonte që atëherë.

Sateliti do të nisë nga Qendra Hapësinore Kennedy e NASA-s në Florida, dhe ViaSat dhe SpaceX arritën një marrëveshje për Falcon Heavy si mjetin e zgjedhur në tetor 2018. Në kohën e dhënies së kontratës, ViaSat ishte bërë më fleksibël për datën e planifikuar të nisjes , duke deklaruar se mund të nisë në çdo kohë midis 2020 dhe 2022.

Falcon Heavy i SpaceX mund të ngrejë 26.7 tonë në orbitën e transferimit gjeostacionar (GTO), dhe zgjedhja e mjetit u ndikua nga aftësitë e ngarkesës së raketës. ViaSat synon të injektojë drejtpërdrejt satelitin në orbitën e tij të dëshiruar në vend të një orbite fillestare nga e cila sateliti ecën veten drejt destinacionit përfundimtar. Presidentja dhe shefeja operative e SpaceX, znj. Gwynne Shotwell, udhëhoqi negociatat dhe promovoi aftësinë e raketës së saj për të injektuar drejtpërdrejt ngarkesat e saj në GTO.

foto

ViaSat dërgoi ngarkesën e parë satelitore nga objektet e saj Tempe, Arizona në El Segundo të Boeing, Kaliforni, në janar të vitit të kaluar. Satelitët synohen të funksionojnë për të paktën pesëmbëdhjetë vjet, dhe ViaSat-it iu desh pothuajse një vit për të testuar sistemet dhe nënsistemet e shumta të anijes. Këto teste përfshinin nënshtrimin e satelitit ndaj temperaturave jashtëzakonisht të ulëta dhe simulimin e mjedisit të ashpër të hapësirës në lidhje me rrezatimin.

Panelet diellore të ViaSat 3 prodhohen nga një filial i Boeing dhe ka tetë panele për krah. ViaSat gjithashtu pretendon se sateliti është sateliti telekomunikues me kapacitet më të lartë i ndërtuar ndonjëherë. Boeing gjithashtu nënvizoi më herët sot se ViaSat 3 është sateliti më i fuqishëm që ka ndërtuar ndonjëherë, me panelet diellore të anijes kozmike të afta për të prodhuar 30 kilovat energji elektrike.

Sateliti është projektuar në sistemin 702 të Boeing, i cili gjithashtu ka fuqizuar satelitët për Pentagonin dhe anijet e tjera kozmike të lëshuara nga ViaSat. Nisja e mëparshme e ViaSat ishte ViaSat 2, dhe ViaSat 3 do të jetë lëshimi i tij i parë me SpaceX. Pavarësisht se u krijua në 1986, ViaSat filloi lëshimin e satelitëve dekada më vonë, pasi operonte kryesisht duke blerë kapacitete në anijet kozmike të lëshuara më parë.