Rriten thirrjet që SHBA të forcojë mbrojtjen kundër kërcënimit të asteroideve

foto

Ekspertët po japin alarmin për kërcënimin e asteroidëve për jetën në Tokë – dhe paralajmërojnë se Shtetet e Bashkuara nuk kanë një plan të qartë për të parandaluar katastrofën.

Megjithëse NASA thotë se shanset janë fjalë për fjalë një në një mijëvjeçar, asnjë agjenci amerikane nuk është në mënyrë të qartë përgjegjëse nëse shkëmbinjtë hapësinorë janë drejtuar drejt nesh.

“Askush nuk është i ngarkuar me zbutjen,” tha për Politico ish-strategu i hapësirës i Forcave Ajrore Peter Garretson, një ekspert në mbrojtjen planetare. “Kongresi vendosi ligjin që Shtëpia e Bardhë të identifikojë se kush duhet të jetë përgjegjës, por plotësisht katër administrata të mëvonshme deri më tani e kanë hedhur poshtë kërkesën e tyre.”

“Ka tre milionë asteroidë dhe ne nuk kemi asnjë të dhënë të frikshme se ku janë dhe ata po fluturojnë rreth nesh,” tha Danica Remy, presidente e Fondacionit B612 për faqen e internetit. Remy, fondacioni i të cilit po punon në një bazë të dhënash për të monitoruar kundërshtimet afër tokës, tha se kërkimi aktual “mezi ka bërë një dëm” në hartimin e asaj që është atje.

Çështja është rishfaqur ndërsa NASA planifikon misionin e parë ndonjëherë për të testuar nëse mund të rregullojë trajektoren e një asteroidi potencialisht shkatërrues. Agjencia planifikon të hedhë një raketë që udhëton me 16,000 milje në orë në astroid Dimorphos.

Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit është planifikuar për diku pas 24 nëntorit. NASA ka theksuar se sistemi asteroid nuk përbën asnjë kërcënim për tokën dhe po përdoret thjesht si një terren testimi.

“Asteroidi i synuar i DART NUK është një kërcënim për Tokën. Ky sistem asteroidi është një terren i përsosur testimi për të parë nëse përplasja e qëllimshme e një anijeje kozmike me një asteroid është një mënyrë efektive për të ndryshuar kursin e saj, nëse një asteroid kërcënues për Tokën zbulohet në të ardhmen”, thuhet në një njoftim për shtyp që njofton testin.

Chris Mattman, Shefi i Teknologjisë dhe Inovacionit për Laboratorin e Propulsionit Jet të NASA-s, tha për The Post se agjencia shpesh bashkëpunonte me Forcën Hapësinore dhe Forcën Ajrore për strategjitë e mundshme të zbutjes dhe tha se çdo skenar i afërt i ndikimit ka të ngjarë të përfshijë “një përpjekje të tërë të qeverisë”.

Ai shtoi se çështjet e hapësirës ka të ngjarë të kenë më shumë vëmendje për amerikanët pasi industria private u zhvendos në zonë. Sipërmarrësit e teknologjisë miliarderë si Jeff Bezos dhe Sir. Richard Brandon të dy fluturuan në hapësirë këtë vit me anijet e tyre të financuara privatisht – me më shumë fluturime të planifikuara me fytyrë civile.

“Me hapësirën komerciale [fluturimin] … duke zënë një vend të parë gjatë dekadës së ardhshme në misionin tradicional të flamurit afatgjatë, hapësira do të jetë shumë e mbushur me njerëz dhe menaxhimi i trafikut hapësinor është një punë e madhe,” tha Mattman.

Çrregullimi i SHBA-së për këtë çështje ka gjithashtu implikime të sigurisë kombëtare, me Kinën që rrit investimet në mbrojtjen planetare. Në nëntor, shkencëtarët kinezë botuan një dokument që bën thirrje për një “ndikues kinetik të montuar” për të adresuar rrezikun – potencialisht duke kërcyer SHBA-në në këtë çështje.

Megjithatë, disa skifterë kinezë thanë se mbrojtja planetare ishte e diskutueshme dhe Kina duhet të jetë e lirë të trokasë veten për këtë çështje – nëse donte.

“Unë nuk shoh një kërcënim nga ai që është më i madh se kërcënimet që ata paraqesin tashmë,” tha Jim Hanson, president i Grupit të Studimeve të Sigurisë për The Post. “Ne të gjithë kemi armë bërthamore. Çfarë ju duhet tjetër?”