Shiu ra në samitin e Grenlandës këtë vit për herë të parë. Do të ndodhë më shpesh, thotë studimi

foto

Shiu ra në majën e Grenlandës në vend të borës për herë të parë rekord në gusht, pasi hemisfera veriore përjetoi temperatura më të ngrohta se zakonisht të verës. Një studim i ri sugjeron se kjo ka të ngjarë të jetë normë në vetëm katër ose pesë dekada.

Arktiku pritet të përjetojë më shumë reshje shiu sesa borë diku midis viteve 2060 dhe 2070, duke shënuar një tranzicion të madh në modelet e tij të reshjeve pasi kriza klimatike rrit temperaturat në rajon, sipas studimit të botuar të martën në revistën Nature Communications.

Modelimi i ri i klimës tregon se tranzicioni mund të ndodhë më herët se sa kishin parashikuar shkencëtarët më parë. Michelle McCrystall, autorja kryesore e studimit dhe studiuesja e klimës në Universitetin e Manitobës në Winnipeg, i tha CNN se modelimi i mëparshëm sugjeroi se kjo nuk do të ndodhte deri në mes të viteve 2090 dhe 2100.
“Por me grupin e ri të modeleve, kjo në fakt është shtyrë përpara rreth viteve 2060 dhe 2070, kështu që ka një rritje të madhe me 20 vjet me këtë tranzicion të hershëm,” tha ajo.
Studimi vëren se rritja e reshjeve është kryesisht për shkak të humbjes së akullit të detit. Më shumë ujë të hapur dhe temperatura më të ngrohta të ajrit nënkuptojnë më shumë avullim, gjë që krijon atmosferën për një Arktik më të lagësht. Studiuesit thonë se një Arktik i dominuar nga reshjet ka potencialin të destabilizojë balancën e masës së shtresës së akullit të Grenlandës, duke shkaktuar një rritje globale të nivelit të detit.
“Gjërat që ndodhin në Arktik nuk qëndrojnë në mënyrë specifike në Arktik,” tha McCrystall. “Fakti që mund të ketë një rritje të emetimeve nga shkrirja e permafrostit ose një rritje në rritjen e nivelit global të detit, është një problem global dhe ka nevojë për një përgjigje globale”.

Në gusht, Paneli Ndërqeveritar i OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC) publikoi raportin e tij autoritar, i cili arriti në përfundimin se planeti po i afrohet shpejt 1.5 gradë Celsius mbi temperaturat para-industriale — një prag që shkencëtari thotë se bota duhet të qëndrojë nën për të shmangur pasojat më të këqija të krizë klimatike. Por autorët e studimit të së martës thanë se kalimi nga bora në shi ka të ngjarë të ndodhë në disa pjesë të Arktikut, veçanërisht në Grenlandë, edhe nëse ngrohja përmbahet në 1.5 gradë.
Një analizë e politikave aktuale të botës nga Climate Action Tracker tregoi se Toka aktualisht është në rrugën e duhur për ngrohjen prej 2.7 gradë Celsius. Kjo është duke supozuar se vendet do të ndjekin planet e tyre për të reduktuar emetimet e gazeve serrë. Në rreth 3 gradë të ngrohjes, studiuesit zbuluan se shumica e zonave në Arktik do të kalojnë në një regjim të dominuar nga reshjet.
“Nëse do të qëndronim brenda kësaj bote 1.5 gradë, Arktiku mund të mbetet dominues i borës deri në fund të shekullit, por disa pjesë ndoshta do të kalojnë akoma,” dhe disa prej tyre tashmë janë në tranzicion, tha McCrystall. “Por ne jemi ende në trajektoren e një bote me 3 shkallë.”