Shkarkimi i ekuipazhit komercial: NASA cakton dy astronautë nga Boeing Starliner në SpaceX Crew Dragon

foto

NASA ka riemëruar astronautët Nicole Mann dhe Josh Cassada në misionin e agjencisë SpaceX Crew-5 në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar si pjesë e Programit të Ekuipazhit Tregtar.

Mann dhe Cassada do të shërbejnë si komandant dhe pilot i anijes kozmike, respektivisht, për misionin Crew-5. Anëtarët shtesë të ekuipazhit do të shpallen më vonë.

Crew-5 pritet të nisë jo më herët se vjeshta 2022 me një raketë Falcon 9 nga Launch Complex 39A në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA-s në Florida. Dyshja dhe shokët e tyre të ekuipazhit do të bashkohen me një ekuipazh ekspedite në bordin e stacionit për një qëndrim afatgjatë për të kryer aktivitete shkencore në dobi të njerëzimit dhe eksplorimit.

“Nicole dhe Josh kanë bërë një punë të jashtëzakonshme si pionierë në trajnimin dhe rrugën përpara për astronautët për të fluturuar në anijen kozmike Boeing Starliner. Ata kanë fituar përvojën që do të marrin përpara ndërsa stërviten për të fluturuar në anijen kozmike Crew Dragon të SpaceX dhe për të shërbyer në stacionin hapësinor ndërkombëtar, “tha Kathryn Lueders, administratore e asociuar e Drejtorisë së Misioneve të Operacioneve Hapësinore në Selinë e NASA -s në Uashington. “Ekipi i NASA -s është me fat që ka dy partnerë komercialë të ekuipazhit dhe do të vazhdojë të punojë me Boeing dhe SpaceX për të përgatitur astronautët e NASA -s dhe partnerët tanë ndërkombëtarë për të fluturuar nga dhe nga Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar me anije kozmike amerikane.”

Mann dhe Cassada më parë ishin caktuar në misione në testin e fluturimit të ekuipazhit të NASA-s dhe misionin e NASA-s Boeing Starliner-1, respektivisht. NASA vendosi që ishte e rëndësishme të bëheshin këto ri -caktime për t’i lejuar Boeing -ut kohë për të përfunduar zhvillimin e Starliner ndërsa vazhdonte planet që astronautët të fitonin përvojën e fluturimit hapësinor për nevojat e ardhshme të misioneve të agjencisë.

Astronautët e NASA -s Butch Wilmore, Mike Fincke dhe Suni Williams do të vazhdojnë të japin përvojë për Boeing ndërsa agjencia po përgatitet për Testin e Fluturimit të Ekuipazhit të NASA -s. Detyrat shtesë të fluturimit të Boeing do të bëhen në të ardhmen.

Mann është një vendas i Kalifornisë dhe një kolonel në Trupat Detare. Ajo fitoi një Bachelor të Shkencave në inxhinieri mekanike nga Akademia Detare e Shteteve të Bashkuara dhe një Master i Shkencave në inxhinieri mekanike me një specialitet në mekanikën e lëngjeve nga Universiteti Stanford. Ajo është një pilot testuese F/A-18 me më shumë se 2.500 orë fluturimi në më shumë se 25 avionë. NASA zgjodhi Mann si astronaut në 2013. Ky do të jetë udhëtimi i saj i parë në hapësirë.

“Ka qenë mundësia e jetës sime për të stërvitur në një anije kozmike të re, Boeing Starliner, dhe ka qenë fantastike të punosh me ekipin e Boeing,” tha Mann. “Jam i emocionuar që kam mundësinë të stërvitem në një anije tjetër të re kozmike – SpaceX Crew Dragon – dhe vlerësoj ekipet në NASA që e kanë bërë të mundur këtë. Unë jam gati të fluturoj dhe të shërbej në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor. ”

Cassada u rrit në Liqenin e Bear të Bardhë, Minesota, dhe është një fizikan dhe pilot testues i Marinës Amerikane. Ai ndoqi kolegjin në Michigan dhe më pas përfundoi doktoraturën e tij. hulumtim në Laboratorin Kombëtar të Përshpejtuesit Fermi para se të bëhesh një aviator detar. Cassada ka grumbulluar më shumë se 4,000 orë fluturimi në mbi 45 avionë të ndryshëm. NASA e zgjodhi atë si astronaut në 2013. Ky do të jetë fluturimi i tij i parë në hapësirë.

“Ka qenë mirë të kalosh vitet e fundit duke u stërvitur me ekipin e përbashkët të Boeing dhe NASA, dhe me të vërtetë po pres që tani të kem një shans për të stërvitur gjithashtu me SpaceX në një anije kozmike të re. Trajnimi i kryqëzuar në të dy programet është një mundësi unike për të mësuar, por gjithashtu për të siguruar një pasqyrë të vlefshme për astronautët e ardhshëm që fluturojnë me këto anije kozmike, “tha Cassada. “Dhe, natyrisht, Nicole dhe unë jemi tepër të ngazëllyer për të filluar punën në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​duke kryer operacionet aktuale dhe gjithashtu duke kontribuar në eksplorimin e ardhshëm përtej orbitës së ulët të tokës.”

Për më shumë se 20 vjet, NASA ka pasur vazhdimisht astronautë që jetojnë dhe punojnë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​duke avancuar njohuritë shkencore dhe duke demonstruar teknologji të reja, duke bërë që përparimet kërkimore të mos jenë të mundshme në Tokë. Si një përpjekje globale, 242 njerëz nga 19 vende kanë vizituar laboratorin unik të mikrogravitetit që ka pritur më shumë se 3.000 kërkime kërkimore dhe edukative nga studiuesit në 108 vende.

Stacioni është një provë kritike për NASA-n për të kuptuar dhe kapërcyer sfidat e fluturimit hapësinor afatgjatë dhe për të zgjeruar mundësitë komerciale në orbitën e ulët të Tokës. Ndërsa kompanitë tregtare përqendrohen në ofrimin e shërbimeve të transportit hapësinor njerëzor dhe zhvillimin e një ekonomie të fuqishme të orbitës së ulët të Tokës, NASA është e lirë të përqëndrohet në ndërtimin e anijeve kozmike dhe raketave për misione në hapësirën e thellë në Hënë dhe Mars.