NASA po punon në një sistem mbrojteje planetare nga asteroidët

foto

Lajm sigurues për ata që presin të vonojnë apokalipsin sa më gjatë që të jetë e mundur: Një studim i ri sugjeron që linja jonë e fundit e mbrojtjes kundër një asteroidi që godet Tokën është në fund të fundit një strategji efektive.

Ajo linjë e mbrojtjes është ajo që njihet si një ndërprerje e trupit të vogël në kohën e vonë, e cila është pikërisht ajo që tingëllon. It’sshtë menduar të shpërthejë asteroidë relativisht të vegjël në copa kur ne kemi pasur shumë pak kohë paralajmëruese se ata janë në një kurs përplasjeje me Tokën.

Këto llogaritjet e fundit sugjerojnë se një mbrojtje e tillë është “shumë efektive” në mbrojtjen nga goditjet e asteroidit kur koha e goditjes është më pak se një vit larg – kështu që ne të gjithë mund të flemë pak më lehtë në shtretërit tanë si rezultat.

“Një nga sfidat në vlerësimin e përçarjes është se ju duhet të modeloni të gjitha orbitat e fragmenteve, e cila në përgjithësi është shumë më e komplikuar sesa modelimi i një devijimi të thjeshtë,” thotë fizikani Patrick King nga Universiteti Johns Hopkins në Maryland.

“Sidoqoftë, ne duhet të përpiqemi t’i trajtojmë këto sfida nëse duam të vlerësojmë përçarjen si një strategji të mundshme.”

Modelet me të cilat studiuesit dolën shikuan ndikimin e një bombe bërthamore me rendiment 1 megaton duke goditur një asteroid të gjerë 100 metra (rreth një të pestën e madhësisë së përafërt të Bennu).

Pesë orbita të ndryshme asteroidësh u analizuan, me shpërthime të kryera diku nga një javë në gjashtë muaj para goditjes. Për skenarët ku ne mund të godasim asteroidin dy muaj para mbërritjes së tij të pritshme, është e mundur të zvogëloni shiun e shkatërrimit në vetëm 0.1 përqind të masës origjinale.

Nëse asteroidi është një grumbull më i madh gurësh, ka ende një shans për të zvogëluar masën e tij të goditjes në vetëm 1 përqind nëse mund ta godasim gjashtë muaj përpara datës së tij të caktuar.

Ky është një rezultat i shkëlqyeshëm, por ky është ende një opsion i fundit në të cilin shkencëtarët nuk duan të mbështeten: opsioni i preferuar është shmangia e asteroidit nga Toka edhe më herët, e cila është një strategji që është hulumtuar më plotësisht dhe i testuar

“Ne u përqëndruam në studimin e ndërprerjeve” të vona “, që do të thotë se trupi që godet është i ndarë pak para se të ndikojë,” thotë King. “Kur keni shumë kohë-zakonisht afate kohore dhjetëvjeçare-në përgjithësi preferohet që ndikuesit kinetikë të përdoren për të shmangur trupin që godet.”

Të kuptosh se ku do të përfundojnë një mori fragmentesh sapo të shpërthehet një asteroid nuk është një detyrë e lehtë, dhe ekipi përdori një pjesë të softuerit të specializuar të quajtur Spheral për të kuptuar se ku këto pjesë të shkëmbit do të barteshin nga graviteti dhe forca të tjera.

Merrni llogaritjet për shpërthimin e një objekti në hyrje të gabuar, dhe një goditje e vetme asteroidi mund të shndërrohet shpejt në ndikime të shumta në disa vende të ndryshme në Tokë – aksionet nuk mund të jenë shumë më të larta.

NASA dhe agjencitë e tjera vazhdojnë të investojnë në sistemet e mbrojtjes planetare, veçanërisht kur bëhet fjalë për zbulimin e asteroideve potencialisht të rrezikshëm sa më shpejt të jetë e mundur. Afatet më të gjata kohore janë vendimtare për të maksimizuar shanset tona për të shtyrë një asteroid jashtë rrjedhës së tij.

“Grupi ynë vazhdon të përsosë qasjet tona të modelimit për devijimin dhe përçarjen bërthamore, duke përfshirë përmirësimet e vazhdueshme në modelimin e depozitimit të energjisë me rreze X, i cili përcakton kushtet fillestare të goditjes dhe goditjes për një problem të ndërprerjes bërthamore,” thotë fizikani Megan Bruck Syal nga Lawrence Livermore Laboratori Kombëtar (LLNL).

“Ky punim i fundit është një hap i rëndësishëm në demonstrimin se si mund të përdoren mjetet tona moderne të shumëfizikës për të simuluar këtë problem mbi regjime të shumta fizike dhe afate kohore.”