Shkencëtarët e transformojnë ujin në metal me shkëlqim, të artë

foto

Në një eksperiment shkencëtarët transformuan ujin e pastruar në metal për disa sekonda kalimtare, duke lejuar kështu që lëngu të përçojë energji elektrike.

Uji i pa filtruar tashmë mund të përcjellë energji elektrike – që do të thotë se elektronet e ngarkuar negativisht mund të rrjedhin lehtë midis molekulave të tij – sepse uji i pa filtruar përmban kripëra, sipas një deklarate për studimin e ri. Sidoqoftë, uji i pastruar përmban vetëm molekula uji, elektronet më të jashtme të të cilave mbeten të lidhura me atomet e tyre të caktuar, dhe kështu, ata nuk mund të rrjedhin lirshëm nëpër ujë.

Teorikisht, nëse dikush ushtron presion të mjaftueshëm në ujin e pastër, molekulat e ujit do të skuqen së bashku dhe predhat e tyre të valencës, unaza më e jashtme e elektroneve që rrethojnë çdo atom, do të mbivendosen. Kjo do të lejojë që elektronet të rrjedhin lirshëm midis secilës molekulë dhe teknikisht do ta kthejë ujin në një metal.

Problemi është se, për të shtypur ujin në këtë gjendje metalike, do të duheshin 15 milion atmosfera presioni (rreth 220 milion psi), tha autori i studimit Pavel Jungwirth, një kimist fizik në Akademinë Çeke të Shkencave në Pragë, për Nature News & Comment . Për këtë arsye, gjeofizikanët dyshojnë se uji i kthyer në metal mund të ekzistojë në bërthamat e planetëve të mëdhenj si Jupiteri, Neptuni dhe Urani, sipas Nature News.

Por Jungwirth dhe kolegët e tij pyesnin veten nëse mund ta shndërronin ujin në metal me mjete të ndryshme, pa krijuar presionet qesharake që gjendeshin në thelbin e Jupiterit. Ata vendosën të përdorin metale alkaline, të cilat përfshijnë elementë si natriumi dhe kaliumi dhe mbajnë vetëm një elektron në predhat e tyre të valencës. Metalet alkali priren të “dhurojnë” këtë elektron tek atomet e tjerë kur formojnë lidhje kimike, sepse “humbja” e atij elektroni të vetëm e bën metalin alkali më të qëndrueshëm.

Metalet alkali mund të shpërthejnë kur ekspozohen ndaj ujit, dhe Jungwirth dhe kolegët e tij në fakt i kanë studiuar këto reagime dramatike në të kaluarën, sipas Cosmos Magazine. Por ata teorizuan se, nëse mund të shmangnin shpërthimin në një farë mënyre, ata mund të huazonin elektrone nga metalet alkali dhe t’i përdorin ato elektrone për ta kthyer ujin metalik.

Në eksperimentin e tyre të ri, të përshkruar në një raport të botuar të mërkurën (28 korrik) në revistën Nature, ekipi bëri pikërisht atë. Në eksperiment, ata vendosën një shiringë të mbushur me natrium dhe kalium në një dhomë vakumi, shtrydhën pikat e vogla të metaleve, të cilat janë të lëngshme në temperaturën e dhomës, dhe më pas i ekspozuan pikat metalike në një sasi të vogël avulli uji. Uji formoi një film 0.000003 inç (0.1 mikrometër) mbi sipërfaqen e pikave metalike dhe menjëherë, elektronet nga metalet filluan të nxitojnë në ujë.

Që eksperimenti të funksiononte, elektronet duhej të lëviznin më shpejt sesa mund të ndodhte një reagim shpërthyes, tha Jungwirth për Nature News. Dhe sapo elektronet u zmadhuan nga metalet alkali në ujë, ndodhi një gjë e pabesueshme: Për disa çaste të shkurtra, uji mori një ngjyrë të verdhë të ndritshme, të artë. Duke përdorur spektroskopinë, ekipi ishte në gjendje të tregonte se uji i verdhë i ndritshëm ishte në fakt metalik.

“Studimi ynë jo vetëm që tregon se uji metalik mund të prodhohet me të vërtetë në Tokë, por gjithashtu karakterizon vetitë spektroskopike të lidhura me shkëlqimin e tij të bukur të artë metalik,” tha autori i studimit Robert Seidel, kreu i Grupit të Hetuesve të Rinj në Universitetin Humboldt të Berlinit, në Deklarata. “Ju mund ta shihni kalimin fazor në ujë metalik me sy të lirë,” shtoi ai.