Shkencëtarët hedhin dritë të re mbi bazat neurokimike të ndërgjegjes

foto

Ndërgjegjja është padyshim tema më e rëndësishme shkencore që ekziston. Pa vetëdije, në fund të fundit nuk do të kishte shkencë. Por ndërsa ne të gjithë e dimë se si është të jesh i vetëdijshëm – do të thotë që ne kemi vetëdije personale dhe i përgjigjemi botës përreth nesh – doli të ishte pothuajse e pamundur të shpjegosh saktësisht se si lind nga pajisjet e trurit. Ky quhet problemi “i vështirë” i vetëdijes.

Zgjidhja e problemit të vështirë është një çështje e kureshtjes së madhe shkencore. Por deri më tani, ne as nuk i kemi zgjidhur problemet “e lehta” për të shpjeguar se cilat sisteme të trurit krijojnë përvoja të ndërgjegjshme në përgjithësi – te njerëzit ose kafshët e tjera. Kjo ka një rëndësi të madhe klinike. Çrregullimet e vetëdijes janë një pasojë e zakonshme e dëmtimit të rëndë të trurit dhe përfshijnë koma dhe gjendje vegjetative. Dhe ne të gjithë përjetojmë humbje të përkohshme të vetëdijes kur jemi nën anestezi gjatë një operacioni.

Në një studim të botuar në Proceedings of the National Academy of Science, ne tani kemi treguar se aktiviteti i ndërgjegjshëm i trurit duket se është i lidhur me “kimikatin e kënaqësisë” të trurit, dopaminën.

Fakti që mekanizmat nervorë që mbështesin çrregullimet e ndërgjegjes janë të vështira për t’u karakterizuar i bën këto kushte të vështira për t’u diagnostikuar dhe trajtuar. Imazhi i trurit ka vërtetuar se një rrjet i rajoneve të ndërlidhura të trurit, i njohur si rrjeti i parazgjedhur i modalitetit, është i përfshirë në vetëdije. Ky rrjet gjithashtu është treguar i dëmtuar në anestezi dhe pas dëmtimit të trurit që shkakton çrregullime të vetëdijes. E rëndësishmja, duket se është vendimtare për përvojën e ndërgjegjshme.

Disa pacientë, megjithatë, mund të duket se janë të pavetëdijshëm kur në fakt nuk janë. Në një studim historik në 2006, një ekip studiuesish treguan se një grua 23-vjeçare, e cila pësoi trauma të rënda të trurit dhe mendohej se ishte në gjendje vegjetative pas një aksidenti trafiku, kishte shenja të vetëdijes. Pacientit iu kërkua të imagjinonte të luante tenis gjatë një skanimi të trurit (fMRI) dhe shkencëtarët panë që rajonet e trurit të përfshira në proceset motorike aktivizoheshin si përgjigje.

Në mënyrë të ngjashme, kur asaj iu kërkua të imagjinonte të shëtiste nëpër dhomat e shtëpisë së saj, zona të trurit të përfshira në lundrimin hapësinor, të tilla si korteksi i pasëm parietal, u aktivizuan. Modeli i aktivizimit që ajo tregoi ishte i ngjashëm me atë të njerëzve të shëndoshë, dhe ajo konsiderohej se kishte vetëdije edhe pse kjo nuk ishte e dukshme në vlerësimin klasik klinik (duke mos përfshirë skanimet e trurit).

Hulumtime të tjera kanë gjetur efekte të ngjashme në pacientët e tjerë të gjendjes vegjetative. Këtë vit, një grup shkencëtarësh, duke shkruar në revistën Brain, paralajmëruan se një në pesë pacientë në gjendje vegjetative në fakt mund të jetë mjaft i ndërgjegjshëm për të ndjekur urdhrat gjatë skanimeve të trurit – megjithëse nuk ka konsensus për këtë.

Pra, si t’i ndihmojmë këta njerëz? Truri është më shumë se një bashkim i zonave të ndryshme. Qelizat e trurit gjithashtu mbështeten në një numër kimikatesh për të komunikuar me qelizat e tjera – duke mundësuar një numër funksionesh të trurit. Para studimit tonë, tashmë kishte disa dëshmi se dopamina, e njohur mirë për rolin e saj në shpërblim, gjithashtu luan një rol në çrregullimet e vetëdijes.

Për shembull, një studim tregoi se lirimi i dopaminës në tru është i dëmtuar në pacientët me vetëdije minimale. Për më tepër, një numër studimesh në shkallë të vogël kanë treguar se vetëdija e pacientëve mund të përmirësohet duke u dhënë ilaçe që veprojnë përmes dopaminës.