Shkencëtarët kanë matur fushën e lashtë magnetike të Tokës nga objekte të epokës së gurit

foto

Forca dhe drejtimi i fushës magnetike të Tokës ka ndryshuar shumë gjatë mijëvjeçarëve. Shkencëtarët janë të etur për të studiuar modelet e tij të së kaluarës për të zbuluar sesi fusha mund të ndryshojë në të ardhmen – një fushë mjaft e rëndësishme kërkimore, duke pasur parasysh që kjo mburojë magnetike na mbron nga rrezatimi kozmik i dëmshëm.

Sidoqoftë, instrumentet e afta për të matur drejtpërdrejt fushën magnetike të Tokës kanë qenë vetëm rreth 200 vjet. Pra, ne duhet t’i drejtohemi metodave të tjera për ta ndjekur atë më pas në kohë-duke përfshirë, në një studim të ri, objekte të gjetura nga një vend në Jordan, të datuara rreth 8,000-10,000 vjet më parë (epoka e neolitit ose gurit të ri).

Këto artikuj – përfshirë qeramikën qeramike dhe stralla të djegura të përdorura për të bërë mjete të tjera – janë të veçanta sepse krijimi i tyre përfshinte nënshtrimin e tyre në temperatura jashtëzakonisht të larta.

Ky proces i ngrohjes dhe ftohja e mëvonshme bëri që minerale dhe kristale të caktuara brenda objekteve të kapnin një regjistër të “ngrirë” të asaj që ishte fusha magnetike e Tokës në atë kohë, një fenomen i njohur si magnetizim i mbetur ose i mbetur.

“Kjo është hera e parë që stralla të djegura nga vendet parahistorike po përdoren për të rindërtuar fushën magnetike nga periudha e tyre kohore,” thotë arkeologu Erez Ben-Yosef nga Universiteti i Tel Avivit në Izrael.

“Puna me këtë material shtrin mundësitë e kërkimit dhjetëra mijëra vjet më parë, pasi njerëzit përdorën mjete stralli për një periudhë shumë të gjatë kohore para shpikjes së qeramikës.”

Studiuesit shikuan 129 artikuj të ndryshëm në total, duke u bazuar në punën e mëparshme që vlerësoi qëndrueshmërinë e përdorimit të fragmenteve të strallave si një udhëzues për forcën e fushës magnetike – diçka që do të jetë tepër e dobishme për studimet e ardhshme.

Ajo që zbuloi ekipi ishte një rënie në forcën e fushës magnetike gjatë kohës kur artefaktet ishin në përdorim, e ndjekur nga një rimëkëmbje gjatë disa qindra viteve (aspak e gjatë në skemën e madhe të historisë së planetit).

Me fushën magnetike të Tokës që aktualisht po dobësohet me kalimin e kohës – një burim potencial shqetësimi – është e dobishme të dini se kjo ka ndodhur më parë dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht që flluska jonë mbrojtëse do të zhduket në shekujt e ardhshëm.

“Gjetjet e studimit tonë mund të jenë siguruese: kjo ka ndodhur tashmë në të kaluarën,” thotë gjeofizikantja Lisa Tauxe nga Instituti i Oqeanografisë Scripps.

“Përafërsisht 7,600 vjet më parë, forca e fushës magnetike ishte edhe më e ulët se sot, por brenda afërsisht 600 vjetësh, ajo fitoi forcë dhe përsëri u ngrit në nivele të larta.”

Mendohet se fusha magnetike e planetit tonë gjenerohet nga rrymat e konvekcionit të krijuara ndërsa hekuri i shkrirë dhe nikeli qarkullojnë në bërthamën e jashtme të Tokës, rreth 3,000 kilometra (1,864 milje) nën tokë – por nuk ka shumë gjëra të tjera për të cilat jemi të sigurt.

Disa nga pyetjet pa përgjigje në lidhje me këtë fenomen të madh përqëndrohen në atë se si saktësisht fusha magnetike mund të lidhet me proceset në atmosferë dhe klimën në ndryshim të Tokës, dhe si ndikojnë ato mbi njëra -tjetrën.

Dhe ndërsa studimet gjeologjike na lejojnë të kthehemi më tej në drejtim të përcjelljes së ndryshimeve në magnetizmin e Tokës, ato nuk ofrojnë saktësinë në lidhje me kohën që bën analiza arkeologjike – siç demonstron ky studim i fundit.

“Thelbi dhe origjina e fushës magnetike kanë mbetur kryesisht të pazgjidhura. Në hulumtimin tonë, ne u përpoqëm të hapnim një gropë në këtë gjëegjëzë të madhe,” thotë Ben-Yosef.