Shkencëtarët zbulojnë kontinentin e zhdukur pas 375 vjetësh

foto

Shkencëtarët zbuluan një përmbajtje të humbur pas 375 vjetësh, e cila dikur ishte pjesë e një superkontinenti të lashtë që përfshinte Antarktidën Perëndimore dhe Australinë Lindore.

“Kontinenti i madh Jugor” është teorizuar që nga koha romake dhe madje u zbulua pjesërisht në vitet 1600.

Megjithatë, do të duheshin gati 400 vjet që gjeologët të bien dakord përfundimisht për kontinentin e ri.

Zbulimi fillestar erdhi në vitin 1642 kur biznesmeni dhe marinari holandez Abel Tasman u nis për të gjetur kontinentin e tetë të pakapshëm – i njohur gjithashtu si Terra Australis në latinisht.

Duke u nisur nga Xhakarta, Indonezi, Tasman përfundimisht zbarkoi në ishullin jugor të Zelandës së Re dhe filloi të eksploronte.

Megjithatë, përpara se të mund të shkelte në tokë të thatë, ai takoi maori vendas, të cilët ishin, um, më pak se të impresionuar nga marinari evropian.

Në fakt, ata ishin aq të frustruar nga prania e tij, sa u përplasën me kano të tjera duke u përpjekur të afroheshin me kontinentin dhe ato që transportonin mesazhe në anijen kryesore.

Pasi nuk arriti të gjente tokën e re, Tasman lundroi në shtëpi në Xhakartë dhe nuk u kthye më.

Për ironi, kjo ishte hera e parë që dikush do të regjistronte informacione për kontinentin e tetë misterioz.

foto

Gati 400 vjet më vonë, gjeologët e GNS njoftuan zbulimin e një kontinenti të ri të quajtur Zealandia ose Te Riu-a-Māui, në dialektin Maori.

Rezulton se kontinenti – i cili është afërsisht 1.89 milionë milje katrorë (4.9 milionë km katrorë) dhe ka qenë i fshehur para syve të vendit – është kryesisht nën ujë.

Kontinenti i gjerë kishte qenë gjithashtu pjesë e superkontinentit të lashtë Gondwana, i cili përfshinte gjithashtu pjesën më të madhe të Antarktidës Perëndimore dhe Australisë Lindore, mbi 500 milionë vjet më parë.

Megjithatë, afërsisht 105 milionë vjet më parë Zelandia filloi të ‘tërhiqej’ nga superkontinenti për arsye që gjeologët ende nuk i kuptojnë plotësisht.

“[Është] një proces që ne nuk e kuptojmë ende plotësisht, Zelandia filloi të tërhiqej”, shpjegoi Andy Tulloch, një nga gjeologët në Institutin Kërkimor të Zelandës Crown GNS Science, i cili bëri zbulimin e vitit 2017.

Ndërsa Zelandia e bëri këtë, ajo filloi të zhytet nën valë me mbi 94 përqind të mbetur nën ujë për mijëvjeçarë.

foto

“Ky është një shembull se si diçka shumë e dukshme mund të marrë pak kohë për t’u zbuluar,” shtoi Tulloch, i cili shpjegoi se kontinenti shtrihet nën 6,560 ft (2 km) ujë.

Kolegu i tij Nick Mortimer, i cili drejtoi studimin, bëri shaka duke thënë se ishte ‘dije e lezetshme’ dhe shpjegoi pse u desh kaq shumë kohë për t’u zbuluar.

Ai shtoi: “Nëse mendoni për këtë, çdo kontinent në planet ka vende të ndryshme në të, [por] ka vetëm tre territore në Zelandë”.