Shkencëtarët zbulojnë shenja të strukturës së fshehur brenda bërthamës së Tokës

foto

Ndërsa shumica prej nesh e konsiderojnë tokën nën këmbët tona si të mirëqenë, e shkruar brenda shtresave komplekse të saj, si faqet e një libri, është historia e Tokës. Historia jonë.

foto

Hulumtimet tregojnë se ka kapituj pak të njohur në atë histori, thellë në të kaluarën e Tokës. Në fakt, bërthama e brendshme e Tokës duket se ka një bërthamë tjetër edhe më të brendshme brenda saj.

“Tradicionalisht na kanë mësuar se Toka ka katër shtresa kryesore: koren, mantelin, bërthamën e jashtme dhe bërthamën e brendshme”, shpjegoi në vitin 2021 gjeofizikarja e Universitetit Kombëtar Australian, Joanne Stephenson.

Njohuritë tona për atë që shtrihet nën koren e Tokës janë nxjerrë kryesisht nga ato që kanë zbuluar vullkanet dhe çfarë kanë pëshpëritur valët sizmike.

Nga këto vëzhgime indirekte, shkencëtarët kanë llogaritur se bërthama e brendshme jashtëzakonisht e nxehtë, me temperatura që tejkalojnë 5,000 gradë Celsius (9,000 Fahrenheit), përbën vetëm 1 për qind të vëllimit të përgjithshëm të Tokës.

Por disa vite më parë, Stephenson dhe kolegët gjetën prova se bërthama e brendshme e Tokës mund të ketë në fakt dy shtresa të dallueshme.

“Është shumë emocionuese – dhe mund të nënkuptojë se ne duhet të rishkruajmë tekstet!” Stephenson shpjegoi në atë kohë.

Ekipi përdori një algoritëm kërkimi për të kapërcyer dhe përputhur mijëra modele të bërthamës së brendshme me të dhënat e vëzhguara gjatë shumë dekadave rreth asaj se sa kohë u duhet valëve sizmike për të udhëtuar nëpër Tokë, të mbledhura nga Qendra Ndërkombëtare Sizmologjike.

foto

Pra, çfarë ka atje poshtë? Ekipi shikoi disa modele të anizotropisë së bërthamës së brendshme – sesi ndryshimet në përbërjen e materialit të saj ndryshojnë vetitë e valëve sizmike – dhe zbuloi se disa ishin më të mundshme se të tjerët.

Ndërsa disa modele sugjerojnë që materiali i kanaleve të bërthamës së brendshme të valëve sizmike të jetë më i shpejtë paralel me ekuatorin, të tjerë tregojnë se përzierja e materialeve lejon valë më të shpejta më paralele me boshtin rrotullues të Tokës. Edhe atëherë, ka argumente për shkallën e saktë të ndryshimit në kënde të caktuara.

Studimi këtu nuk tregoi shumë ndryshime me thellësinë në bërthamën e brendshme, por zbuloi se kishte një ndryshim në drejtimin e ngadaltë në një kënd 54 gradë, me drejtimin më të shpejtë të valëve që shkonin paralel me boshtin.

“Ne gjetëm prova që mund të tregojnë një ndryshim në strukturën e hekurit, gjë që sugjeron ndoshta dy ngjarje të veçanta ftohjeje në historinë e Tokës,” tha Stephenson.

“Detajet e kësaj ngjarjeje të madhe janë ende pak mister, por ne kemi shtuar një pjesë tjetër të enigmës kur bëhet fjalë për njohuritë tona për thelbin e brendshëm të Tokës”.

Këto gjetje të reja mund të shpjegojnë pse disa prova eksperimentale nuk kanë qenë në përputhje me modelet tona aktuale të strukturës së Tokës.

Prania e një shtrese më të brendshme është dyshuar edhe më parë, me aludime se kristalet e hekurit që përbëjnë bërthamën e brendshme kanë rreshtime të ndryshme strukturore.

“Ne jemi të kufizuar nga shpërndarja e tërmeteve dhe marrësve globalë, veçanërisht në antipodet polare,” shkroi ekipi në punimin e tyre, duke shpjeguar se të dhënat e munguara ulin sigurinë e përfundimeve të tyre.

Por përfundimet e tyre përputhen me studime të tjera mbi anizotropinë e bërthamës së brendshme më të brendshme.

Hulumtimet e ardhshme mund të plotësojnë disa nga këto boshllëqe të të dhënave dhe t’i lejojnë shkencëtarët të vërtetojnë ose kundërshtojnë gjetjet e tyre, dhe shpresojmë të përkthejnë më shumë histori të shkruara brenda kësaj shtrese të hershme të historisë së Tokës.