Shkencëtarët zbulojnë strukturë anatomike të panjohur më parë në tru

foto

Truri i njeriut, me ndërlikimet e tij që variojnë nga rrjetet nervore te funksionet dhe strukturat themelore biologjike, mbetet i pakapshëm në zbulimin e sekreteve të tij. Megjithatë, përparimet e fundit në neuro-imazhimin dhe biologjinë molekulare u kanë dhënë shkencëtarëve aftësinë për të studiuar trurin e gjallë me detaje të paprecedentë, duke zbuluar shumë mistere të panjohura më parë.

foto

Një zbulim i fundit, i raportuar në revistën Science, përshkruan një komponent të pazbuluar më parë të anatomisë së trurit. Ky komponent i ri shërben edhe si një barrierë mbrojtëse dhe një bazë nga e cila qelizat imune mund të mbajnë një sy për çdo shenjë infeksioni ose inflamacioni brenda trurit.

Studimi i ri vjen nga laboratorët e Maiken Nedergaard, bashkëdrejtor i Qendrës për Neuromjekësinë Përkthimore në Universitetin e Rochester dhe Universitetin e Kopenhagës dhe Kjeld Møllgård, M.D., një profesor i neuroanatomisë në Universitetin e Kopenhagës.

Nedergaard dhe kolegët e saj kanë transformuar kuptimin tonë për mekanikën themelore të trurit të njeriut dhe kanë bërë gjetje të rëndësishme në fushën e neuroshkencës, duke përfshirë detajimin e shumë funksioneve kritike të qelizave të anashkaluara më parë në tru të quajtura glia dhe procesin unik të trurit të heqjes së mbeturinave. të cilin laboratori e quajti sistemi glimpatik.

foto

“Zbulimi i një strukture të re anatomike që veçon dhe ndihmon në kontrollin e rrjedhës së lëngut cerebrospinal (CSF) brenda dhe rreth trurit tani na ofron një vlerësim shumë më të madh të rolit të sofistikuar që luan CSF jo vetëm në transportimin dhe largimin e mbetjeve nga truri. por edhe në mbështetjen e mbrojtjes së saj imune”, tha Nedergaard.

Studimi fokusohet në membranat që mbështjellin trurin, të cilat krijojnë një pengesë nga pjesa tjetër e trupit dhe e mbajnë atë të larë në CSF. Kuptimi tradicional i asaj që quhet kolektivisht shtresa meningeale, një pengesë e përbërë nga shtresa individuale të njohura si materia dura, arachnoid dhe pia.

Shtresa e re e zbuluar nga ekipi hulumtues me bazë në SHBA dhe Danimarkë e ndan më tej hapësirën nën shtresën arachnoidale, hapësirën subaraknoidale, në dy ndarje, të ndara nga shtresa e përshkruar rishtazi, të cilën studiuesit e emërtojnë SLYM, një shkurtim i Subarachnoidal LYmphatic- si membrana. Ndërsa pjesa më e madhe e hulumtimit në letër përshkruan funksionin e SLYM në minj, ata gjithashtu raportojnë praninë e tij aktuale në trurin e njeriut të rritur gjithashtu.

SLYM është një lloj membrane e quajtur mesothelium, e cila dihet se rreshton organet e tjera në trup, duke përfshirë mushkëritë dhe zemrën. Mesoteli zakonisht rrethon dhe mbron organet dhe strehon qelizat imune. Ideja se një membranë e ngjashme mund të ekzistojë në sistemin nervor qendror ishte një pyetje e parashtruar për herë të parë nga Møllgård, autori i parë i studimit. Hulumtimi i tij fokusohet në neurobiologjinë zhvillimore dhe në sistemet e barrierave që mbrojnë trurin.

Membrana e re është shumë e hollë dhe delikate dhe përbëhet nga vetëm një ose disa qeliza në trashësi. Megjithatë SLYM është një pengesë e ngushtë dhe lejon vetëm molekula shumë të vogla të kalojnë; duket se ndan CSF “të pastër” dhe “të pista”.

Ky vëzhgim i fundit lë të kuptohet për rolin e mundshëm të luajtur nga SLYM në sistemin limfatik, i cili kërkon një rrjedhje dhe shkëmbim të kontrolluar të CSF, duke lejuar fluksin e CSF të freskët, ndërkohë që pastron proteinat toksike të lidhura me Alzheimer dhe sëmundje të tjera neurologjike nga sistemi nervor qendror.

Ky zbulim do t’i ndihmojë studiuesit të kuptojnë më saktë mekanikën e sistemit glimphatik, i cili ishte subjekt i një granti të fundit prej 13 milionë dollarësh nga Iniciativa e BRAIN e Institutit Kombëtar të Shëndetit për Qendrën për Neuromjeksin Translational në Universitetin e Rochester.

SLYM gjithashtu duket i rëndësishëm për mbrojtjen e trurit. Sistemi nervor qendror ruan popullatën e vet amtare të qelizave imune, dhe integriteti i membranës parandalon që qelizat e jashtme imune të hyjnë. Për më tepër, SLYM duket se pret popullsinë e vet të qelizave imune të sistemit nervor qendror që përdorin SLYM për mbikëqyrje në sipërfaqen e trurit, duke i lejuar ata të skanojnë CSF që kalon për shenja infeksioni.

Zbulimi i SLYM hap derën për studim të mëtejshëm të rolit të tij në sëmundjet e trurit. Për shembull, studiuesit vërejnë se përqendrimet më të mëdha dhe më të ndryshme të qelizave imune grumbullohen në membranë gjatë inflamacionit dhe plakjes. Kur membrana u këput gjatë dëmtimit traumatik të trurit, ndërprerja e rrjedhës së CSF dëmtoi sistemin glimphatik dhe lejoi qelizat imune të sistemit nervor jo qendror të hynin në tru.

Këto dhe vëzhgime të ngjashme sugjerojnë se sëmundje të ndryshme si skleroza e shumëfishtë, infeksionet e sistemit nervor qendror dhe Alzheimer mund të shkaktohen ose përkeqësohen nga anomalitë në funksionin SLYM. Ata gjithashtu sugjerojnë se shpërndarja e barnave dhe terapive gjenetike në tru mund të ndikohet nga funksioni SLYM, i cili do të duhet të konsiderohet ndërsa gjeneratat e reja të terapive biologjike po zhvillohen.