Shkencëtarët zviceran llogaritën pi-në deri në 62.8 trilion shifra

foto

Shkencëtarët zviceranë kanë llogaritur konstanten matematikore pi në një rekord të ri botëror prej 62.8 trilion shifrash duke përdorur një superkompjuter.

Pi, i cili është raporti i perimetrit të një rrethi me diametrin e tij, është një “numër irracional” që fillon me 3.14, dhe një numër të pafund shifrash që pasojnë pikën dhjetore.

Ndërsa njohja e triliona shifrave të një numri pafundësisht të gjatë mund të mos ketë ndonjë përfitim praktik, llogaritja më e saktë e vlerës së pi është një pikë referimi jozyrtare në llogaritjet me performancë të lartë, dhe rekordi i mëparshëm botëror vlerësoi 50 trilion shifra të numrit.

Në përpjekjet aktuale, shkencëtarët nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara Graubünden në Zvicër llogaritën 62.8 trilion dhjetëshe të konstantës matematikore duke përdorur një superkompjuter, duke marrë 108 ditë dhe 9 orë për arritjen rekord.

“Të Shtunën në mëngjes në 9.30 të mëngjesit, kompjuteri ynë me performancë të lartë përfundoi me sukses llogaritjen Pi me saktësi 62,831,853,071,796 shifra. Prandaj, tani njihen 12.8 trilionë shifra shtesë të Pi. Rekordi i 50 trilionë vendeve të punës në këtë mënyrë është thyer nga ekipi DAViS i FH Graubünden! ” vuri në dukje ekipi.

Një llogaritje e tillë intensive, thanë studiuesit, kërkon sasi jashtëzakonisht të larta të kujtesës (RAM dhe hapësirë ​​shkëmbimi) dhe kohë të ulëta të qasjes në kujtesë.

“Ruajtja e rezultatit të Pi kërkon vetëm 63 terabajt hapësirë ​​ruajtëse. Cache e llogaritjes konsumon sërish deri në 91 TB hapësirë ​​në hard disk. Për shkëmbim, na duhen 310 TB hapësirë ​​ruajtëse dhe gati 180 TB hapësirë ​​ruajtëse për të mbështetur të dhënat e ruajtjes, “vunë re shkencëtarët.

Nën ngarkesë të plotë, ata thanë se llogaritja kërkon ftohje të vazhdueshme të ajrit në mënyrë që të mos mbinxehen përbërësit për shkak të të cilave sistemi është vendosur në një raft serveri me ftohje dhe furnizim me energji emergjente.

Meqenëse studiuesit janë duke pritur për Librin e Rekordeve Guinness për të verifikuar gjetjen, ata zbuluan vetëm dhjetë shifrat e fundit nga llogaritja e tyre Pi si “7817924264” në një deklaratë.