Shtytësit në anijen e re të NASA-s funksionojnë me energji diellore

foto

NASA po ndërton një anije kozmike të projektuar për të udhëtuar rreth 1.5 miliardë kilometra përmes sistemit tonë diellor – duke përdorur shtytje që është pothuajse tërësisht elektrike diellore.

Sonda e vogël, e quajtur Psyche, u emërua pas një shkëmbi hapësinor 140 kilometra në brezin asteroid që besohet të jetë blloku ndërtues i një planeti shkëmbor të hershëm. Shkencëtarët e NASA -s shpresojnë të mësojnë për formimin e planetëve të tjerë shkëmborë shumë të ngjashëm me tonat, duke marrë një vështrim më të afërt.

Për të arritur atje, anija kozmike është e pajisur me shtytës Hall, të cilët janë shtytës elektrikë që lëshojnë një shkëlqim blu të madhësisë hapësinore. Panelet diellore të bashkangjitura në secilën anë sigurojnë energji.

Fushat elektromagnetike të krijuara nga shtytësit përshpejtojnë dhe pastaj lëshojnë jonet e ngarkuara të ksenonit, duke krijuar një shtytje të mjaftueshme për të shtyrë anijen kozmike në kufijtë e jashtëm të sistemit tonë diellor.

Onlyshtë vetëm një sasi e vogël e forcës, e njëjta sasi presioni e ushtruar nga tre të katërtat në dorën tuaj. Por duke pasur parasysh mjedisin pa zvarritje të hapësirës, ​​Psikika përfundimisht do të arrijë shpejtësi mbi 200,000 mph.

Shtytësit jon të shtytjes janë përdorur në misionet dhe satelitët e mëparshëm të NASA -s në orbitën e Tokës – por kurrë përtej orbitës së Hënës, sipas NASA -s.

Teknologjia mund të nënkuptojë se duhet kohë për të ndërtuar shpejtësi të mjaftueshme për të arritur kudo shpejt – Psikikës do t’i duhen tre vjet e gjysmë për të arritur në destinacionin e saj – por shtytësit janë gjithashtu jashtëzakonisht efikasë energjetikë. Për të bërë një udhëtim të gjatë, Psyche do të ketë nevojë vetëm 2,030 paund ksenon, rreth një e pesta e peshës që do të nevojitej për të fuqizuar misionin duke përdorur shtytës kimikë.

Psyche është planifikuar të nisë në gusht 2022 me ndihmën e një automjeti lëshimi SpaceX Falcon Heavy nga Pad historik 39A në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA -s.

Shtë një moment emocionues dhe ndoshta një epokë e re në shtytjen e anijeve kozmike, duke krijuar terrenin për misionet e ardhshme në hapësirën e thellë të mundësuar nga Dielli.