NASA tregon imazhe dhe video të reja të Sistemit të Nisjes Hapësinore – ‘raketa më e fuqishme’ e ndërtuar ndonjëherë dhe ajo që do të çojë Artemis 1 në Hënë

foto

NASA ka zbuluar imazhe dhe video të reja të ‘raketës më të fuqishme’ që agjencia hapësinore amerikane ka ndërtuar ndonjëherë, Sistemi i Hapësirës Hapësinore (SLS), që synon të ketë lëshimin e saj të parë më vonë këtë vit.

Kontraktorët që punojnë në SLS përfunduan Testin e Çlirimit dhe Tërheqjes së Kërthizës (URRT) më 19 Shtator në përgatitje të misionit Artemis I, të planifikuar për Nëntor.

Kërthizat – të cilat lidhin raketën me pajisjet mbështetëse tokësore para lëshimit – sigurojnë energji, komunikim, ftohës dhe karburant për raketën dhe Orionin para ndezjes dhe ngritjes.

Testimi i mëparshëm në Launch Equipment Test Facility dhe në VAB i rafinoi modelet dhe proceset tona dhe i vërtetoi nënsistemet individualisht, dhe për Artemis I, ne donim të provonim që sistemet tona të reja do të punonin së bashku për të mbështetur nisjen, “tha Jerry Daun, Jacobs Arms dhe Menaxheri i Operacioneve të Sistemeve Kërthizore, në një deklaratë.

Gjatë testit, disa krahë kërthizorë u larguan nga raketa SLS, siç do të jenë ditën e lëshimit, herën tjetër kur të përdoren, shpjegoi Scott Cieslak, operacionet e kërthizës dhe testimin e plumbit teknik.

Misioni Artemis I do të shohë që anija kozmike Orion, SLS dhe sistemet tokësore në Kennedy të kombinohen për të lëshuar Orionin 280,000 kilometra para Tokës rreth Hënës gjatë një misioni tre javor.

Përveç imazheve të reja, NASA tregoi një video të punës së provës që po bëhet në SLS, duke përfshirë platformat e ndryshme që tërhiqen si pjesë e URRT.

Faza kryesore e SLS është 212 metra e gjatë dhe peshon 188,000 paund dhe do të sigurojë më shumë se dy milion paund shtytje në nisje.

Së bashku me dy nxitësit e fortë të raketave, raketa SLS do të japë më shumë se 8.8 milion paund për të nisur misionet e para të gjeneratës së ardhshme të NASA-s Artemis Moon.

Artemis I, i cili do të jetë pa pilot, do të jetë testi i parë i integruar i SLS dhe Orion dhe është planifikuar të nisë në Nëntor.

Megjithatë, shumë kanë shprehur dyshimin se NASA do të përmbushë këtë afat kohor, duke pasur parasysh vonesat e mëparshme për SLS.

Në misionet e mëvonshme, NASA është vendosur të ulë gruan dhe personin e parë me ngjyrë në sipërfaqen hënore, para se të shkojë përfundimisht në Mars.

Orioni përfundimisht do të vendoset në majë të SLS dhe pastaj montimi do të jetë i plotë për Artemis I.

Kjo anije kozmike, e ndërtuar kryesisht nga Lockheed Martin, do të qëndrojë në hapësirë ​​’më gjatë se çdo anije për astronautët që ka bërë pa u ankoruar në një stacion hapësinor dhe do të kthehet në shtëpi më shpejt dhe më nxehtë se kurrë më parë,’ tha NASA më parë.