Si një ekip muzikologësh dhe shkencëtarësh kompjuterikë përfunduan Simfoninë e 10 -të të papërfunduar të Bethoven

Kur Ludwig von Bethoven vdiq në 1827, ai u largua tre vjet nga përfundimi i Simfonisë së tij të Nëntë, një vepër e lajmëruar nga shumë njerëz si vepra e tij madhështore. Ai kishte filluar punën në Simfoninë e tij të 10 -të, por, për shkak të përkeqësimit të shëndetit, nuk ishte në gjendje të bënte shumë përparim: E tëra që la pas ishin disa skica muzikore.

Që atëherë, tifozët dhe muzikologët e Beethoven janë në mëdyshje dhe ankohen për atë që mund të ketë qenë. Shënimet e tij ngacmuan me një shpërblim madhështor, megjithëse ai që dukej përgjithmonë i paarritshëm.

Tani, falë punës së një ekipi të historianëve të muzikës, muzikologëve, kompozitorëve dhe shkencëtarëve të kompjuterave, vizioni i Beethoven do të vijë në jetë.

Unë drejtova anën e inteligjencës artificiale të projektit, duke udhëhequr një grup shkencëtarësh në fillimin krijues të AI Playform AI që mësoi një makinë si të gjithë trupin e punës të Bethoven ashtu edhe procesin e tij krijues.

Një regjistrim i plotë i Simfonisë së 10-të të Bethovenit do të publikohet më 9 tetor 2021, në të njëjtën ditë kur shfaqja e premierës botërore e planifikuar të mbahet në Bon, Gjermani-kulmi i një përpjekjeje dy-vjeçare.

Rreth vitit 1817, Shoqëria Filarmonike Mbretërore në Londër e porositi Beethovenin të shkruante simfonitë e tij të Nënta dhe të 10 -ta. Të shkruara për një orkestër, simfonitë shpesh përmbajnë katër lëvizje: e para kryhet me një ritëm të shpejtë, e dyta me një ritëm më të ngadaltë, e treta me një ritëm të mesëm ose të shpejtë dhe e fundit me një ritëm të shpejtë.

Beethoven përfundoi Simfoninë e tij të Nëntë në 1824, e cila përfundon me “Ode për Gëzimin” të përjetshëm.

Por kur ishte fjala për Simfoninë e 10 -të, Beethoven nuk la shumë pas, përveç disa notave muzikore dhe një grushti idesh që kishte hedhur poshtë.

Ka pasur disa përpjekje të së kaluarës për të rindërtuar pjesë të Simfonisë së 10 -të të Bethovenit. Më e famshmja, në 1988, muzikologu Barry Cooper guxoi të përfundojë lëvizjet e para dhe të dyta. Ai ndërthuri së bashku 250 bare muzikore nga skicat për të krijuar atë që, sipas tij, ishte një prodhim i lëvizjes së parë që ishte besnik ndaj vizionit të Beethoven.

Megjithatë, rrallësia e skicave të Beethoven e bëri të pamundur që ekspertët e simfonisë të shkonin përtej asaj lëvizjeje të parë.

Në fillim të vitit 2019, Dr. Matthias Röder, drejtori i Institutit Karajan, një organizatë në Salzburg, Austri, që promovon teknologjinë muzikore, më kontaktoi. Ai shpjegoi se po bashkonte një ekip për të përfunduar Simfoninë e 10 -të të Bethovenit në festimin e 250 -vjetorit të kompozitorit. I vetëdijshëm për punën time në artin e krijuar nga AI, ai donte të dinte nëse AI do të ishte në gjendje të ndihmonte në plotësimin e boshllëqeve të lëna nga Beethoven.

Sfida dukej e frikshme. Për ta tërhequr atë, AI do të duhet të bëjë diçka që nuk e kishte bërë kurrë më parë. Por unë thashë që do ta godisja.

Röder pastaj përpiloi një ekip që përfshinte kompozitorin austriak Walter Werzowa. I famshëm për shkrimin e bong jingle të firmës Intel, Werzowa ishte ngarkuar me krijimin e një lloji të ri të përbërjes që do të integronte atë që Beethoven la pas me atë që do të gjeneronte AI. Mark Gotham, një ekspert i muzikës llogaritëse, udhëhoqi përpjekjen për të transkriptuar skicat e Beethoven dhe për të përpunuar të gjithë trupin e tij të punës në mënyrë që AI të mund të stërvitej siç duhet.

Ekipi gjithashtu përfshinte Robert Levin, një muzikolog në Universitetin e Harvardit i cili gjithashtu ndodh të jetë një pianist i jashtëzakonshëm. Levin kishte përfunduar më parë një numër veprash jo të plota të shekullit të 18-të nga Mozart dhe Johann Sebastian Bach.

Në qershor 2019, grupi u mblodh për një punëtori dy-ditore në bibliotekën muzikore të Harvardit. Në një dhomë të madhe me një piano, një dërrasë të zezë dhe një grumbull librash me skica të Beethoven që përfshijnë shumicën e veprave të tij të njohura, ne folëm për atë se si fragmentet mund të shndërrohen në një pjesë të plotë të muzikës dhe se si AI mund të ndihmojë në zgjidhjen e këtij enigma, duke mbetur ende besnikë procesit dhe vizionit të Bethovenit.

Ekspertët e muzikës në dhomë ishin të etur për të mësuar më shumë rreth llojit të muzikës që AI kishte krijuar në të kaluarën. Unë u tregova atyre se si AI kishte krijuar me sukses muzikë në stilin e Bach. Sidoqoftë, ky ishte vetëm një harmonizim i një melodie të futur që tingëllonte si Bach. Nuk iu afrua asaj që duhej të bënim: të ndërtonim një simfoni të tërë nga një grusht frazash.

Ndërkohë, shkencëtarët në dhomë – përfshirë edhe mua – donin të mësonin se çfarë lloj materialesh ishin në dispozicion dhe se si ekspertët i imagjinuan përdorimi i tyre për të përfunduar simfoninë.

Detyra në fjalë përfundimisht u kristalizua. Do të na duhej të përdorim shënime dhe kompozime të kompletuara nga i gjithë puna e Beethoven – së bashku me skicat e disponueshme nga Simfonia e 10 – për të krijuar diçka që vetë Beethoven mund të ketë shkruar.

Kjo ishte një sfidë e jashtëzakonshme. Ne nuk kishim një makinë me të cilën mund të jepnim skica, të shtypnim një buton dhe ta kishim të pështynte një simfoni. Shumica e Inteligjencës Artificiale të disponueshme në atë kohë nuk mund të vazhdonte një pjesë muzikore të pakompletuar përtej disa sekondave shtesë.

Neve do të na duhet të shtyjmë kufijtë e asaj që AI krijues mund të bëjë duke i mësuar makinës procesin krijues të Beethoven – sesi ai do të merrte disa bare muzikore dhe do t’i zhvillonte me përpikëri ato në simfoni, nxitëse dhe sonata.

Ndërsa projekti përparonte, ana njerëzore dhe ana e makinerisë së bashkëpunimit evoluan. Werzowa, Gotham, Levin dhe Röder deshifruan dhe transkriptuan skicat nga Simfonia e 10 -të, duke u përpjekur të kuptonin synimet e Beethoven. Duke përdorur simfonitë e tij të përfunduara si një model, ata u përpoqën të bashkojnë enigmën se ku duhet të shkojnë fragmentet e skicave – cila lëvizje, cila pjesë e lëvizjes.

Ata duhej të merrnin vendime, si të përcaktonin nëse një skicë tregonte pikënisjen e një skherzo, e cila është një pjesë shumë e gjallë e simfonisë, zakonisht në lëvizjen e tretë. Ose ata mund të përcaktojnë se një linjë muzikore ka të ngjarë të jetë baza e një fugë, e cila është një melodi e krijuar nga gërshetimi i pjesëve që të gjitha i bëjnë jehonë një teme qendrore.

Ana AI e projektit – ana ime – e gjeti veten duke u përballur me një sërë detyrash sfiduese.

Së pari, dhe më thelbësisht, ne kishim nevojë të kuptonim se si të merrnim një frazë të shkurtër, apo edhe vetëm një motiv, dhe ta përdorim atë për të zhvilluar një strukturë muzikore më të gjatë, më të komplikuar, ashtu siç do të kishte bërë Beethoven. Për shembull, makina duhej të mësonte sesi Beethoven ndërtoi Simfoninë e Pestë nga një motiv bazë me katër shënime.

Tjetra, për shkak se vazhdimi i një fraze gjithashtu duhet të ndjekë një formë të caktuar muzikore, pavarësisht nëse është një scherzo, trio apo fugë, UA duhet të mësonte procesin e Beethoven për zhvillimin e këtyre formave.

Lista e detyrave u rrit: Ne duhet të mësonim AI se si të merrte një linjë melodike dhe ta harmonizonte atë. Inteligjenca Artificiale duhej të mësonte se si të kapërcente së bashku dy seksione të muzikës. Dhe ne kuptuam që AI duhet të ishte në gjendje të kompozonte një kod, i cili është një segment që sjell një pjesë të një pjese të muzikës në përfundim.

Më në fund, pasi të kishim një përbërje të plotë, AI do të duhej të kuptonte se si ta orkestronte atë, që përfshin caktimin e instrumenteve të ndryshëm për pjesë të ndryshme.

Dhe duhej t’i tërhiqte këto detyra në mënyrën se si Beethoven mund ta bënte këtë.

Në Nëntor 2019, ekipi u takua përsëri personalisht – këtë herë, në Bon, në Muzeun e Shtëpisë Beethoven, ku kompozitori lindi dhe u rrit.

Ky takim ishte testi lakmus për të përcaktuar nëse AI mund ta përfundojë këtë projekt. Ne shtypëm partitura muzikore të krijuara nga AI dhe të ndërtuara nga skicat e dhjetë të Beethoven. Një pianiste performoi në një sallë të vogël koncertesh në muze para një grupi gazetarësh, studiuesish të muzikës dhe ekspertëve të Beethoven.

Ne sfiduam auditorin të përcaktonte se ku përfunduan frazat e Beethoven dhe ku filloi ekstrapolimi i AI. Ata nuk mundën.

Disa ditë më vonë, një nga këto partitura të krijuara nga AI u luajt nga një kuartet me tela në një konferencë shtypi. Vetëm ata që i njihnin nga afër skicat e Beethoven për Simfoninë e 10-të mund të përcaktonin se kur hynë pjesët e krijuara nga AI.

Suksesi i këtyre testeve na tha se ishim në rrugën e duhur. Por këto ishin vetëm disa minuta muzikë. Kishte akoma shumë punë për të bërë.

Në çdo pikë, gjeniu i Beethoven -it u shfaq, duke na sfiduar të bënim më mirë. Ndërsa projekti evoluoi, AI bëri gjithashtu. Gjatë 18 muajve që pasuan, ne ndërtuam dhe orkestruam dy lëvizje të tëra prej më shumë se 20 minutash secila.

Ne parashikojmë një rikthim në këtë punë-ata që do të thonë se artet duhet të jenë jashtë kufijve të AI, dhe se AI nuk ka asnjë biznes që përpiqet të përsërisë procesin krijues njerëzor. Megjithatë, kur bëhet fjalë për artet, unë nuk e shoh AI -në si një zëvendësim, por si një mjet – një mjet që hap dyert për artistët që të shprehen në mënyra të reja.

Ky projekt nuk do të ishte i mundur pa ekspertizën e historianëve dhe muzikantëve njerëzorë. U desh një punë e madhe – dhe, po, të menduarit krijues – për të arritur këtë qëllim.

Në një moment, një nga ekspertët e muzikës në ekip tha se AI i kujtoi atij një student të etur të muzikës që praktikon çdo ditë, mëson dhe bëhet më i mirë dhe më i mirë.

Tani ai student, pasi ka marrë shkopin nga Beethoven, është gati të paraqesë në botë Simfoninë e 10 -të.