Si të modifikoni fotot ProRAW në iPhone tuaj

foto

Funksioni i kamerës ProRAW i Apple është një mjet i fuqishëm për ta mbajtur në xhepin tuaj të pasmë. Një imazh i marrë në modalitetin ProRAW kombinon të njëjtin fleksibilitet të madh pas përpunimit të një skedari tradicional RAW me përfitimet e fotografisë llogaritëse me shumë korniza. Disi më i miri i të dy botëve! Por pasi të keni kaluar hapat për ta aktivizuar atë në iPhone dhe të keni bërë foton tuaj, atëherë fillon puna e vërtetë: përpunimi dhe konvertimi i tij në një format të përbashkët si JPEG, PNG ose HEIF.

Skedarët ProRAW ruhen në formatin e kudondodhur DNG të Adobe, i cili është i pajtueshëm me pothuajse çdo aplikacion të redaktimit të fotografive RAW nën diell. Kjo do të thotë që ju keni shumë opsione, duke përfshirë vetëm dërgimin e skedarit në një kompjuter dhe përdorimin e softuerit desktop. Por ju nuk keni nevojë për qasje në një kompjuter – ju mund ta përpunoni imazhin tuaj direkt në telefonin tuaj, ose duke përdorur një aplikacion të palës së tretë ose mjetet e redaktimit të vetë Apple. Ja se si të veproni për këtë. (Kam ndjekur këto hapa në një iPhone 14 Pro me iOS 16.3.1.)

Ju nuk keni nevojë të shkarkoni një aplikacion të veçantë për të modifikuar skedarët ProRAW DNG – aplikacioni i vetë Apple Photos do ta bëjë punën. Një aplikacion i palëve të treta do t’ju japë shumë më tepër kontroll, por për funksione të shpejta dhe bazë si rritja e ekspozimit, aplikacioni i Apple është mjaft i mirë.

Hapni foton tuaj RAW dhe trokitni lehtë mbi modifikim në pjesën e sipërme djathtas të ekranit
Nëse jeni duke parë imazhin tuaj në galerinë e aplikacioneve të kamerës, opsionet e modifikimit do të shfaqen në fund të ekranit
Lëvizni nëpër opsionet e rregullimit poshtë imazhit tuaj dhe përdorni mjetet që dëshironi
Mund të prekni ikonën e filtrit me tre unaza në fund të ekranit për të aplikuar një filtër. Kjo nuk duhet të ngatërrohet me Stilet Fotografike të Apple, të cilat janë “pjekur” në procesin e kapjes
Nëse keni nevojë të rrotulloni foton, përdorni mjetin e prerjes, ikonën në fund të djathtë të panelit të redaktimit
Prekni “U krye” në fund të djathtë të ekranit tuaj për të ruajtur ndryshimet tuaja. Nuk ka asnjë opsion për ta ruajtur atë si një imazh të veçantë, por gjithmonë mund t’i ktheni ndryshimet tuaja në origjinal duke e hapur përsëri në aplikacionin Photos, duke trokitur në ikonën e menysë me tre pika në pjesën e sipërme djathtas dhe duke zgjedhur “Kthehu në origjinal”.

Pasi të keni bërë modifikime në skedarin tuaj RAW, mund të përdorni funksionet e ndarjes së aplikacionit Photos për të eksportuar një version JPEG të imazhit tuaj. Mund ta dërgoni me email, ta postoni në Instagram ose ta vendosni në kornizën tuaj të fotografisë dixhitale – kjo është zgjedhja juaj.

foto

Pra, çfarë nëse dëshironi të eksportoni imazhin origjinal RAW? Kjo është pak e ndërlikuar. Pasi të keni bërë modifikime në aplikacionin Photos, nuk mund të ndani lehtësisht skedarin origjinal DNG. Përjashtimi i vetëm është nëse po e lëshoni imazhin tuaj në një Mac. Nëse është kështu, ekziston një mënyrë për të dërguar skedarin origjinal dhe një JPEG me modifikimet tuaja. Ja si:

Lëvizni te fotografia juaj në aplikacionin Photos dhe trokitni lehtë mbi ikonën e ndarjes/eksportimit në pjesën e poshtme të majtë
Prekni Opsionet në krye të ekranit
Aktivizoni të gjitha të dhënat e fotografive dhe shtypni “U krye”.
Prekni ikonën Airdrop poshtë imazhit dhe zgjidhni destinacionin tuaj
Në Mac, trokitni lehtë mbi Prano dhe Ruaj te Shkarkimet kur të kërkohet. Kjo krijon një dosje në Shkarkime me skedarin DNG dhe JPEG të redaktuar.
Nëse nuk po bëni AirDropping në një Mac dhe dëshironi të ruani skedarin tuaj DNG diku tjetër, do t’ju duhet të bëni një kopje të RAW-së tuaj të redaktuar dhe të ktheni ndryshimet.

Në aplikacionin Photos, lëvizni te imazhi juaj dhe trokitni lehtë mbi ikonën e menysë me tre pika në këndin e sipërm djathtas
Prekni Duplicate, më pas prekni menunë me tre pika dhe zgjidhni Kthehu në origjinal
Prekni ikonën e eksportit në pjesën e poshtme të majtë dhe zgjidhni se si dëshironi të dërgoni skedarin tuaj.

foto

Nëse dëshironi një PNG ose HEIF të imazhit tuaj në vend të një JPEG, duhet të ndiqni disa hapa shtesë. Mund të konvertoni drejtpërdrejt një DNG të paredaktuar ose të bëni modifikimet tuaja në Apple Photos së pari dhe më pas të konvertoni JPEG-në që rezulton në një PNG ose HEIF – jo ideale nëse doni të minimizoni kompresimin, por funksionon. Ja çfarë të bëni:

Lëvizni te imazhi në Apple Photos dhe trokitni lehtë mbi ikonën e ndarjes/eksportimit
Lëvizni poshtë dhe trokitni lehtë mbi Ruaj te skedarët
Zgjidhni dosjen ku dëshironi të ruani dhe trokitni lehtë mbi Ruaj
Hapni aplikacionin Files dhe gjeni imazhin tuaj
Shtypni gjatë miniaturën e figurës dhe trokitni lehtë mbi Veprimet e shpejta
Zgjidhni Konvertoni imazhin
Zgjidhni formatin tuaj (JPEG, PNG ose HEIF) si dhe madhësinë e imazhit (e vogël, e mesme, e madhe ose origjinale)
Imazhi juaj i konvertuar do të ruhet në të njëjtën dosje

foto

Nëse keni një aplikacion për redaktimin e fotografive që preferoni ta përdorni në vend të Photos, ky nuk është problem. Mund të filloni ose duke hapur aplikacionin Apple Photos ose duke hapur aplikacionin e redaktimit të fotografive që dëshironi të përdorni.

Nëse filloni në Photos, bëni sa më poshtë:

Gjeni imazhin që dëshironi të modifikoni dhe trokitni lehtë mbi ikonën e eksportit/ndarjes në fund të majtë të ekranit
Lëvizni nëpër ikonat e aplikacioneve të sugjeruara pikërisht poshtë imazhit. Nëse redaktori juaj është atje, trokitni lehtë mbi ikonën për të hapur skedarin tuaj në aplikacion
Nëse nuk e shihni ikonën e aplikacionit që po kërkoni, trokitni lehtë mbi ikonën “Më shumë” me tre pika për opsione shtesë
Eksportimi i skedarit tuaj RAW në këtë mënyrë do të funksionojë vetëm nëse nuk keni bërë ndonjë modifikim në foto në aplikacionin Photos. Nëse e keni modifikuar fillimisht atje, do të eksportohet si JPEG.
Nëse preferoni të filloni në aplikacionin tuaj të zgjedhur të redaktimit të fotografive, thjesht ndiqni procedurën e atij aplikacioni për importimin e një imazhi të ri. Për shembull, në Snapseed – redaktori im i preferuar falas – kjo është vetëm një çështje e hapjes së aplikacionit, prekjes së ikonës plus dhe zgjedhjes “Hap nga pajisja”.