Si të shikoni misionin e Crew-3 të SpaceX në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës

foto

SpaceX po lëshon një ekuipazh tjetër në hapësirë ​​këtë fundjavë, duke dërguar katër astronautë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës për një qëndrim gjashtëmujor në orbitë. Duke udhëtuar brenda anijes kozmike të SpaceX’s Crew Dragon, ekuipazhi do të fillojë herët në misionin e tyre, me ngritjen e planifikuar për në orën 2:21 të mëngjesit ET më 31 tetor nga Cape Canaveral, Florida.

Misioni quhet Crew-3 dhe do të mbajë astronautët e NASA-s Thomas Marshburn, Raja Chari dhe Kayla Barron, si dhe astronautin e Agjencisë Evropiane të Hapësirës Matthias Maurer. Ky do të jetë udhëtimi i parë në hapësirë ​​për Maurer, Barron dhe Chari – komandantin e misionit. Për Marshburn, ky do të jetë fluturimi i tij i tretë në hapësirë, dhe për secilin nga misionet e tij, ai është fluturuar me një automjet të ndryshëm. Fluturimi i tij i parë ishte në anijen kozmike dhe fluturimi i dytë ishte në anijen ruse Soyuz. Tani ai do të përjetojë Dragoin e ekuipazhit, të cilin astronautët e kanë mbiquajtur “Endurance”.

Crew-3 është fluturimi i tretë operacional me ekuipazh i SpaceX për NASA-n si pjesë e Programit Komercial të Ekuipazhit të agjencisë hapësinore – një iniciativë për të përdorur automjete private për të transportuar astronautët e NASA-s drejt dhe nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor. Si pjesë e kontratës fillestare me NASA-n, SpaceX është planifikuar të kryejë deri në gjashtë fluturime me ekuipazh për agjencinë, me dy fluturime të planifikuara paraprakisht për vitin e ardhshëm. Megjithatë, NASA kohët e fundit tregoi se tashmë po mendon se si të transportojë astronautët përtej atyre misioneve fillestare.

Ndërsa ky është misioni i tretë operacional i SpaceX, në fakt është hera e pestë e kompanisë që lëshon njerëz në orbitën e anijes kozmike Crew Dragon të kompanisë. Për të vërtetuar sigurinë e Crew Dragon për NASA-n, SpaceX nisi dy astronautë të NASA-s në ISS në maj 2020. Ky fluturim i parë i suksesshëm testues i hapi rrugën SpaceX që të fillojë të bëjë fluturime rutinë me Crew Dragon.

Dhe në shtator, SpaceX nisi një fluturim me ekuipazh të quajtur Inspiration4 që çoi në orbitë katër astronautë jo të NASA-s. Të shpallur si një ekuipazh tërësisht civil, pasagjerët përfshinin një miliarder teknologjik – i cili pagoi për udhëtimin – një i mbijetuar nga kanceri i fëmijërisë, një profesor dhe një inxhinier. Katërshja, e cila qëndroi në orbitë për vetëm tre ditë, përdori nisjen si një mënyrë për të mbledhur bamirësi për Spitalin e Fëmijëve St. Ishte misioni i parë me të vërtetë privat i SpaceX për fluturimet hapësinore njerëzore.

Megjithëse Inspiration4 nuk ishte një mision i NASA-s, SpaceX mësoi disa gjëra nga ai fluturim që do të ndihmojnë me udhëtimin e ardhshëm të Crew-3.

Crew Dragon që fluturoi fluturimin Inspiration4 funksionoi mjaft mirë, me përjashtim të një elementi kryesor brenda anijes kozmike: tualetit. Këtë javë, SpaceX zbuloi se një tub në tualet që transporton urinën në një rezervuar magazinimi doli i pa ngjitur. Kjo bëri që urina të spërkatej në sistemin e ventilatorit të tualetit dhe të grumbullohej nën dysheme. Nuk ishte vërtet problem gjatë vetë fluturimit.

“Ne as që e vumë re; Ekuipazhi nuk e vuri re derisa u kthyem”, tha William Gerstenmaier, zëvendëspresident i ndërtimit dhe besueshmërisë së fluturimit në SpaceX, gjatë një konference për shtyp përpara fluturimit. “Ne e kthyem automjetin, shikuam nën dysheme dhe pamë faktin se kishte ndotje nën dysheme.”

Pasi e pa këtë, SpaceX u shqetësua se i njëjti problem mund të ndodhte me Crew Dragon të përdorur për Crew-2, i cili aktualisht është i lidhur me Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor. Sigurisht, astronautët në stacionin hapësinor hynë brenda atij Dragon të Ekuipazhit dhe gjetën ndotje të ngjashme të urinës nën dyshemenë e tualetit.

Shqetësimi kryesor me këtë grumbullim është se nuk është vetëm grumbullimi i urinës nën dysheme; SpaceX shton një përbërës në urinë të quajtur Oxone, i cili heq amoniakun nga lëngu për të ndihmuar në largimin e erës dhe parandalimin e rritjes së baktereve. Por SpaceX u shqetësua se përzierja e oksonit dhe urinës në dysheme mund të gërryente vetë anijen kozmike. Kompania bëri teste që përfshinin kombinimin e përzierjes së urinës dhe Oxone me aluminin – metali kryesor i përdorur për të bërë Crew Dragon – brenda një dhome që simulonte të njëjtën temperaturë dhe lagështi në bordin e anijes kozmike.

Çështja e tualetit ishte më shumë një problem për Inspiration4, pasi ekuipazhi e kaloi të gjithë misionin e tij brenda Crew Dragon, duke përdorur banjën për disa ditë, duke çuar në korrozion më të mundshëm. Shumica e misioneve të tjera të Crew Dragon të SpaceX dërgojnë njerëz direkt në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​kështu që astronautët zakonisht përdorin tualetin përpara se të ankorohen. Gjithashtu SpaceX pretendon se aliazhi i aluminit që përdor në Crew Dragon është “shumë i pandjeshëm” ndaj korrozionit.

SpaceX zgjodhi të rregullojë problemin e tualetit gjithsesi duke e bërë tualetin një “strukturë të gjitha të salduar” në mënyrë që të mos ketë më pjesë ose tuba që mund të mos ngjiten. Në këtë mënyrë asnjë lëng i padëshiruar nuk do të shkaktojë përsëri probleme.

Crew-3 është vendosur të ngrihet nga faqja e nisjes së SpaceX LC-39A në Qendrën Hapësinore Kennedy. Ekuipazhi më pas do të kalojë pak më pak se një ditë të plotë në orbitë përpara se të takohet me Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Crew Dragon është projektuar për t’u ankoruar në mënyrë autonome me ISS, por astronautët mund të hidhen gjatë procesit nëse është e nevojshme.

Sapo të mbërrijë Ekuipazhi-3, do të ketë një ndryshim të rojes. Katër astronautët e Crew-2 tashmë në bordin e stacionit hapësinor do të përshëndesin astronautët e ardhshëm dhe do t’i vendosin ata. Më pas, në mes të nëntorit, anëtarët e Crew-2 do të ngjiten në Dragon e tyre të Ekuipazhit dhe do të kthehen përsëri në Tokë.

Sa i përket astronautëve të Crew-3, ata do të jenë në bordin e ISS për gjashtë muaj, të planifikuar të kthehen diku në pranverën e vitit të ardhshëm.