Sinjali që mendohet të jetë nga Proxima Centauri tani është zgjidhur

foto

Në dhjetor të vitit të kaluar, media raportoi një sinjal intrigues që ne në projektin Breakthrough Listen e gjetëm në të dhënat tona të radio teleskopit. I quajtur BLC1, sinjali nuk dukej se ishte rezultat i ndonjë aktiviteti të njohur astrofizik ose ndonjë ndërhyrjeje të njohur me bazë Tokën.

Problemi ishte se ne nuk ishim gati ta diskutonim. Kur jeni duke kërkuar për shenja të jetës jashtëtokësore, dëshironi të jeni shumë të kujdesshëm për ta bërë atë siç duhet përpara se të bëni ndonjë njoftim. Vitin e kaluar sapo kishim filluar testet dytësore të verifikimit dhe kishte shumë pyetje pa përgjigje.

Sot ne jemi gati të raportojmë se BLC1, për fat të keq, nuk është një sinjal nga jeta inteligjente përtej Tokës. Përkundrazi, është ndërhyrja në radio që imiton nga afër llojin e sinjalit që ne kemi kërkuar. Rezultatet tona raportohen në dy punime në Nature Astronomy.

Historia e BLC1 fillon në Prill 2019, kur Andrew Zic, i cili në atë kohë ishte student doktorature në Universitetin e Sidneit, filloi të vëzhgonte yllin e afërt Proxima Centauri me teleskopë të shumtë për të kërkuar aktivitetin e flakëve. Në 4.22 vite dritë larg, Proxima Centauri është fqinji ynë më i afërt yjor, por është shumë i dobët për të parë me sy të lirë.

Shpërthimet nga yjet janë shpërthime energjie dhe plazma të nxehtë që mund të ndikojnë (dhe ka të ngjarë të shkatërrojnë) atmosferën e çdo planeti në rrugën e tyre. Megjithëse Dielli prodhon ndezje, ato nuk janë aq të forta apo të shpeshta sa të prishin jetën në Tokë. Të kuptuarit se si dhe kur një yll ndizet na mëson shumë nëse ata planetë mund të jenë të përshtatshëm për jetë.

Proxima Centauri pret një ekzoplanet me madhësinë e Tokës të quajtur Proxima Centauri b, dhe vëzhgimet e Andrew sugjeruan se planeti është i përfshirë nga “moti hapësinor” i ashpër. Ndërsa moti i keq i hapësirës nuk e përjashton ekzistencën e jetës në sistemin Proxima Centauri, kjo do të thotë se sipërfaqja e planetit ka të ngjarë të jetë jomikpritëse.

Megjithatë, si fqinji ynë më i afërt, Proxima Centauri b mbetet një objektiv bindës për kërkimin e inteligjencës jashtëtokësore (ose SETI). Proxima Centauri është një nga yjet e vetëm që mund të vizitojmë ndonjëherë gjatë jetës sonë.

Me shpejtësinë e dritës, një udhëtim në dy drejtime do të merrte 8.4 vite dritë. Ne nuk mund të dërgojmë një anije kozmike kaq shpejt, por ka shpresë se një kamerë e vogël në një vela të lehtë mund të arrijë atje pas 50 vjetësh dhe të transmetojë fotografi.

Për shkak të kësaj, ne bashkuam forcat me Andrew Zic dhe bashkëpunëtorët e tij dhe përdorëm teleskopin Parkes të CSIRO (i njohur gjithashtu si Murriyang në gjuhën Wiradjuri) për të kryer vëzhgimet SETI paralelisht me kërkimin e aktivitetit të ndezjes.

Ne menduam se kërkimi i këtyre vëzhgimeve do të ishte një projekt i shkëlqyer për një student veror. Në vitin 2020, Shane Smith, një studente universitare nga Kolegji Hillsdale në Michigan, Shtetet e Bashkuara, iu bashkua programit të Përvojave Kërkimore të Berkeley SETI për studentët dhe filloi të analizonte të dhënat. Në fund të projektit të tij, BLC1 doli.

Ekipi i Breakthrough Listen u intrigua shpejt nga BLC1. Megjithatë, barra e provës për të pretenduar një zbulim të jetës përtej Tokës është jashtëzakonisht e lartë, kështu që ne nuk e lejojmë veten të emocionohemi shumë derisa të kemi aplikuar çdo test që mund të mendojmë. Analiza e BLC1 u drejtua nga Sofia Sheikh, në atë kohë një studente doktorature në Penn State, e cila kreu një grup testesh shteruese, shumë prej të cilave ishin të reja.

Kishte shumë prova që tregonin se BLC1 ishte një shenjë e vërtetë e teknologjisë jashtëtokësore (ose “teknosignature”). BLC1 ka shumë karakteristika që presim nga një nënshkrim teknik:

Megjithatë, analiza e Sofjes na bëri të konkludojmë se BLC1 ka shumë të ngjarë të jetë interferencë radio nga këtu në Tokë. Sofia ishte në gjendje ta tregonte këtë duke kërkuar në të gjithë gamën e frekuencave të marrësit Parkes dhe duke gjetur sinjale “të ngjashme”, karakteristikat e të cilave janë matematikisht të lidhura me BLC1.

Ndryshe nga BLC1, pamjet shfaqen në vëzhgimet jashtë burimit. Si i tillë, BLC1 është fajtor për shkak të lidhjes së ndërhyrjes në radio.

Ne nuk e dimë saktësisht se nga vinte BLC1, ose pse nuk u zbulua në vëzhgimet jashtë burimit si sinjalet e ngjashme. Supozimi ynë më i mirë është se BLC1 dhe pamjet e ngjashme gjenerohen nga një proces i quajtur intermodulation, ku dy frekuenca përzihen së bashku për të krijuar ndërhyrje të reja.

Nëse keni dëgjuar bluz ose kitarë rock, ndoshta jeni njohur me intermodulimin. Kur një përforcues kitarë është mbingarkuar qëllimisht (kur e ktheni në 11), ndërmodulimi shton një shtrembërim me tingull të këndshëm në sinjalin e pastër të kitarës. Pra, BLC1 është – ndoshta – vetëm një shtrembërim i pakëndshëm nga një pajisje me një përforcues të frekuencave radio të mbingarkuara.

Pavarësisht se çfarë e shkaktoi BLC1, nuk ishte nënshkrimi teknologjik që po kërkonim. Megjithatë, ai bëri një studim të shkëlqyer rasti dhe tregoi se tubacionet tona të zbulimit po punojnë dhe po marrin sinjale të pazakonta.

Proxima Centauri është vetëm një nga qindra miliarda yje në Rrugën e Qumështit. Për t’i kërkuar të gjitha, ne duhet të mbajmë vrullin tonë, të vazhdojmë të përmirësojmë mjetet tona dhe testet e verifikimit dhe të trajnojmë gjeneratën e ardhshme të astronomëve, si Shane dhe Sofia, të cilët mund të vazhdojnë kërkimin me gjeneratën e ardhshme të teleskopëve. Biseda