Teleskopi Hubble vë në dukje yllin e supernovava

foto

Një supernova e re e kapur nga teleskopi hapësinor Hubble mund të veprojë si dekoder për shpërthime të tjera yjesh.

Duke pasur parasysh se teleskopi e kapi yllin kaq herët në “vdekjen e tij kataklizmike”, siç e quajti NASA, astronomët thonë se kërkimi përfundimisht mund t’i ndihmojë ata të formulojnë një sistem paralajmërimi të hershëm për yjet e tjerë që mund të shpërthejnë.

Shkencëtarët po e emërtojnë ngjarjen, e njohur si SN 2020fqv, si “Guri i Rozetës së supernovave”. Kjo është një referencë për Gurin e Rozetës, i cili ka të njëjtin tekst të shkruar me tre shkrime të ndryshme, duke i lejuar historianët të lexojnë hieroglifet egjiptiane. (Guri ishte i gdhendur në greqishten e vjetër, e cila ishte e njohur për studiuesit, si dhe dy forma të shkrimit egjiptian, të cilat më pas nuk kuptoheshin keq.)

Guri aktual, që daton rreth 2200 vjet më parë, u gjet rastësisht në 1799 nga ushtarët e ushtrisë së Napoleonit që po bënte fushatë në Egjipt; mund ta shihni sot në Muzeun Britanik në Londër. Hetuesit për zbulimin e Hubble pranuan se termi “Guri i Rozetës” përdoret shpesh si një metaforë për deshifrimin e informacionit, por vunë në dukje se termi është një përshkrim i përshtatshëm për rëndësinë e kësaj vepre të re kozmike.

“Kjo është hera e parë që ne kemi qenë në gjendje të verifikojmë masën me këto tre metoda të ndryshme për një supernova, dhe të gjitha ato janë të qëndrueshme,” tha autori kryesor Samaporn Tinyanont, një student i diplomuar në astronomi në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni. një deklaratë e NASA-s.

“Tani ne mund të shtyjmë përpara duke përdorur këto metoda të ndryshme dhe duke i kombinuar ato, sepse ka shumë supernova të tjera ku kemi masa nga një metodë, por jo nga një tjetër.”

SN 2020fqv u gjet mes galaktikave Butterfly, një palë galaktikash spirale të vendosura afërsisht 60 milionë vite dritë larg nga Toka në yjësinë e Virgjëreshës. Supernova u zbulua për herë të parë në prill 2020 nga objekti kalimtar Zwicky në Observatorin Palomar në San Diego, Kaliforni.

Rastësisht, supernova ishte gjithashtu në pamjen e Satelitit Transitues të Sondazhit të Ekzoplanetit (TESS), misioni kryesor i të cilit është të kërkojë për planetë relativisht të afërt jashtë sistemit tonë diellor. Së shpejti, Hubble dhe disa teleskopë me bazë tokësore iu bashkuan partisë së yjeve të observatorit shumëkombësh.

Sytë e mprehtë të Hubble i lejuan observatorit të shikonte materialin afër yllit, i njohur si material rreth yjor, vetëm disa orë pasi ndodhi shpërthimi. Për shkak se materiali u ngjit mbi yllin deri në vitin e fundit të jetës së tij, astronomët thonë se studimi i kësaj gjëje lejon kërkime të mëtejshme se çfarë po bënte ylli para se të vdiste.

“Rrallëherë arrijmë të ekzaminojmë këtë material yjor shumë afër, pasi ai është i dukshëm vetëm për një kohë shumë të shkurtër dhe zakonisht nuk fillojmë të vëzhgojmë një supernova deri të paktën disa ditë pas shpërthimit,” tha Tinyanont. “Për këtë supernova, ne ishim në gjendje të bënim vëzhgime ultra të shpejta me Hubble, duke dhënë një mbulim të paparë të rajonit pikërisht pranë yllit që shpërtheu.”

Si ndihmë, Hubble ka gjithashtu një arkiv vëzhgimesh të këtij ylli që daton në vitet 1990. Astronomët hetuan serinë e imazheve dhe shtuan vëzhgimet TESS të sistemit çdo 30 minuta në ditët para shpërthimit, si dhe gjatë vetë shpërthimit dhe për disa javë të tjera (përpara, supozojmë, orari standard i TESS e zhvendosi teleskopin në shiko një vend tjetër në qiell.)

Shkencëtarët më pas llogaritën masën e yllit që shpërtheu duke përdorur tre metoda të ndryshme: krahasimin e vëzhgimeve me modelet teorike, përdorimin e informacionit nga një imazh arkivor i Hubble i vitit 1997 (kjo ishte për të përjashtuar yjet me masë më të madhe në model) dhe matja e sasisë së oksigjenit. në supernova, e cila është një përfaqësues për masën. Të tre metodat dhanë rezultate të qëndrueshme, me një vlerësim prej 14 deri në 15 herë më shumë se masa e diellit tonë.

Një nga yjet më të famshëm të paqëndrueshëm është Betelgeuse, një supergjigant i kuq që është vonë në jetën e tij dhe ka bërë disa mashtrime në vitin e fundit apo më shumë. Bashkëautori Ryan Foley, një astrofizikan në Universitetin e Kalifornisë, Santa Cruz, tha se ai nuk beson se vetë Betelgeuse do të shpërthejë, por shtoi se SN 2020fqv do të ndihmojë në ndërtimin e bazës së të dhënave të yjeve për t’u parë.

“Ky mund të jetë një sistem paralajmërimi,” tha Foley për sjelljen e shpërthimit të vërejtur nga Hubble dhe observatorë të tjerë. “Pra, nëse shihni një yll që fillon të dridhet pak, filloni të veproni lart, atëherë ndoshta duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje dhe vërtet të përpiqemi të kuptojmë se çfarë po ndodh atje përpara se të shpërthejë. Ndërsa gjejmë gjithnjë e më shumë nga këto supernova me këtë lloj me një grup të shkëlqyer të dhënash, ne do të jemi në gjendje të kuptojmë më mirë se çfarë po ndodh në vitet e fundit të jetës së një ylli.”