Rogozin thotë se Crew Dragon është i sigurt për kozmonautët rusë

foto

Kreu i Roscosmos thotë se tani është i kënaqur që Crew Dragon i SpaceX është mjaft i sigurt për të transportuar kozmonautë rusë, duke pastruar një pengesë të madhe për një marrëveshje për shkëmbimin e vendeve midis Soyuz dhe automjeteve të ekuipazhit komercial.

Dmitry Rogozin, drejtor i përgjithshëm i agjencisë ruse të hapësirës, ​​tha në një konferencë shtypi gjatë Kongresit të 72-të Ndërkombëtar Astronautik këtu më 25 tetor se ai nuk kishte më rezerva për fluturimin e kozmonautëve në Crew Dragon pasi ajo anije kozmike po i afrohet fundit të kohëzgjatjes së saj të dytë. mision në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

“Sipas këndvështrimit tonë, SpaceX ka fituar tashmë mjaft përvojë që ne të jemi në gjendje t’i vendosim kozmonautët tanë në Crew Dragon,” tha ai përmes një përkthyesi.

Ai tha se tema do të ngrihej gjatë një takimi me zëvendësadministratoren e NASA-s, Pam Melroy, të planifikuar për 26 tetor gjatë konferencës. “Unë besoj se ne do të jemi në gjendje të diskutojmë kandidatët që mund të fluturojnë në stacionin hapësinor në bordin e Crew Dragon – kozmonautë rusë, dhe astronautët amerikanë që do të fluturojnë në stacionin hapësinor me anijen ruse.”

Rogozin dhe të tjerët në Roscosmos kishin thënë më parë se kishin nevojë për më shumë prova që Crew Dragon ishte mjaftueshëm i sigurt për kozmonautët rusë, edhe pasi anija kozmike transportoi me sukses astronautët e NASA-s në misionin Demo-2 në mesin e vitit 2020 dhe Crew-1 dhe Crew-2 pasues. misionet. Crew Dragon ka fluturuar gjithashtu me një mision komercial, Inspiration4, me katër persona në bord.

Komentet e Rogozin ishin një lajm i mirëpritur për Melroy, i cili gjithashtu po merrte pjesë në konferencën për shtyp. “Unë mendoj se ata kanë qenë shumë të qartë që në fillim se ndihen fort, dhe ne e kuptojmë plotësisht, sepse ata nuk kanë aq njohuri sa ne,” tha ajo në një intervistë pas konferencës për shtyp, “ata kanë një pritje që duhet të ketë disa fluturime përpara se të ndihen të sigurt në performancën e automjetit. Në këtë pikë, ne po bëjmë atë bisedë.”

Megjithatë, ky besim nuk do të thotë që një marrëveshje midis NASA-s dhe Roscosmos për shkëmbimin e vendeve është një punë e përfunduar. “Gjëja e rëndësishme është që një marrëveshje duhet të funksionojë për të dy ne,” tha ajo. “Ka konsiderata që ne kemi dhe ata gjithashtu kanë.”

NASA ka kërkuar të shkëmbejë vendet për të krijuar “ekuipazhe të përziera” me të paktën një astronaut të NASA-s dhe një kozmonaut Roscosmos në secilin mision. Kjo do të siguronte që të dy vendet do të kishin një prani në stacion dhe aftësinë për të ruajtur sistemet e tyre të veçanta, nëse Soyuz ose automjetet e ekuipazhit komercial janë në tokë për një periudhë të zgjatur.

Më e hershme që një kozmonaut rus mund të fluturonte me një Crew Dragon do të ishte misioni Crew-5 në gjysmën e dytë të 2022. Në mënyrë të ngjashme, hera tjetër që një astronaut i NASA-s mund të fluturonte në një Soyuz do të ishte në vjeshtën e vitit 2022, pasi NASA ka vendosur për të mos marrë një vend në Soyuz MS-21 të lëshuar në mars 2022.

Disa orë pasi Rogozin ofroi mbështetjen e tij për Crew Dragon, menaxherët e NASA-s dhe SpaceX miratuan planet për nisjen e radhës të anijes kozmike. NASA tha në fund të 25 tetorit se misioni Crew-3 kishte kaluar rishikimin e gatishmërisë së fluturimit përpara nisjes së tij më 31 tetor nga Qendra Hapësinore Kennedy.

Në një konferencë, zyrtarët e NASA-s dhe SpaceX thanë se ata ishin ende duke mbyllur disa sende të hapura në anijen kozmike të lidhura me një problem të vogël me sistemin e menaxhimit të mbetjeve në Crew Dragon gjatë misionit Inspiration4. Një tub u shkëput në një rezervuar për ruajtjen e urinës, duke lejuar që lëngu të rrjedhë në një sistem ventilatori, tha Bill Gerstenmaier, zëvendëspresident i SpaceX për besueshmërinë e ndërtimit dhe fluturimit.

Ai tha se kjo nuk shkaktoi problem gjatë vetë fluturimit, por gjatë inspektimeve pas uljes teknikët gjetën kontaminim nën dyshemenë e kapsulës, të shkaktuar nga një kimikat në rezervuarin e mbetjeve të quajtur Oxone. Inspektimet e anijes kozmike Crew-2 Crew Dragon, aktualisht e ankoruar në stacion, treguan gjithashtu prova të korrozionit, por se korrozioni nuk rritet me kalimin e kohës bazuar në testet laboratorike në kushte të ngjashme mjedisore. Kontrollet përfundimtare për të konfirmuar se nuk ka probleme sigurie do të përfundojnë përpara rishikimit përfundimtar të gatishmërisë për nisjen më 29 tetor.

Ndërsa kjo nuk është një çështje madhore, Gerstenmaier tha se është dëshmi e nevojës për të shmangur vetëkënaqësinë që mund të rezultojë në gabime më të rëndësishme sigurie. Ai tha se, pasi gjetën shkakun rrënjësor të një tubi të ngjitur në mënyrë jo të duhur në një sistem të menaxhimit të mbeturinave, punëtorët jo vetëm e korrigjuan atë problem, por shikuan edhe ndërfaqet që mund të kishin probleme të ngjashme.

“Është një mënyrë për të sfiduar njerëzit që të qëndrojnë të uritur, të qëndrojnë paranojak,” tha ai, “dhe mos supozoni kurrë se e dini se çfarë do të ndodhë me automjetin.”