SpaceX heq planet për të kthyer platformat e naftës në platforma lëshimi

foto

SpaceX ka braktisur përpjekjet për të kthyer dy platforma nafte në platforma lëshimi për automjetin e saj Starship, por kompania ende beson se platformat e nisjes në det të hapur do të jenë pjesë e planeve të saj afatgjata.

foto

Në vitin 2020, SpaceX bleu dy platforma nafte, të cilat më pas i quajti Phobos dhe Deimos sipas dy hënave të Marsit. Kompania planifikoi të konvertonte platformat në platforma lëshimi në det të hapur që do të përdoreshin për automjetet e saj Starship.

foto

“SpaceX po ndërton porte hapësinore lundruese, të klasit super të rëndë për Marsin, hënën dhe udhëtimet hipersonike rreth Tokës”, shkroi në Twitter shefi ekzekutiv i SpaceX, Elon Musk në qershor 2020, pak pasi postimet e punës për “inxhinierët e operacioneve në det të hapur” u postuan në faqen e internetit të SpaceX.

Phobos ka qenë në portin e Pascagoula, Mississippi, që nga janari 2021, ndërsa Deimos mbërriti atje në mars 2022. Të dy ishin aty për t’u ripajisur si platforma nisjeje, por ka pasur pak aktivitet të dukshëm në secilën anije për muaj të tërë.

Manifestet e fundit të transportit të publikuar nga porti tregojnë se të dy janë planifikuar të largohen nga porti në muajin e ardhshëm. Deimos është planifikuar të niset më 20 shkurt, ndërsa Phobos do të largohet më 12 mars. Manifestet nuk listojnë destinacionet e tyre.

Megjithatë, presidentja e SpaceX Gwynne Shotwell u tha gazetarëve pas një prezantimi në Konferencën e Transportit Komercial të Hapësirës së Administratës Federale të Aviacionit, më 8 shkurt, se kompania i kishte shitur pajisjet pasi kishte konstatuar se ato nuk ishin të përshtatshme për të shërbyer si platforma lëshimi.

“Ne i blemë ato. I kemi shitur. Ata nuk ishin platforma e duhur”, tha ajo. Ajo nuk bëri të ditur se kur SpaceX i shiti pajisjet apo kujt.

Shotwell tha se kompania duhej së pari të fillonte lëshimin e Starship dhe ta kuptonte më mirë atë automjet përpara se të ndërtonte platforma lëshimi në det të hapur. “Ne me të vërtetë duhet të fluturojmë me këtë automjet për ta kuptuar atë, për ta njohur këtë makinë dhe më pas do të kuptojmë se si do ta lëshojmë atë.”

Ajo tha se priste që platformat në det të hapur të luanin përfundimisht një rol për të mbështetur një kadencë jashtëzakonisht të lartë të nisjes. “Ne kemi projektuar Starship që të jetë sa më shumë si operacionet e avionëve, sa mund ta marrim atë,” tha ajo në prezantimin e konferencës. “Ne duam të flasim për dhjetëra lëshime në ditë, nëse jo qindra lëshime në ditë.”

Ajo nuk shtjelloi në prezantim se ku do të bëheshin ato lançime. Hapësira aktuale e nisjes së Starship të kompanisë në objektin e saj Starbase në Boca Chica, Teksas, është e kufizuar në numrin e nisjeve orbitale që mund të presë nga një rishikim mjedisor i FAA dhe rregulloret shtetërore për qasje në një plazh aty pranë. Kompania po ndërton një vend tjetër nisjeje Starship në Kompleksin e Nisjes 39A të Qendrës Hapësinore Kennedy, por është e paqartë se sa lëshime mund të përballojë ai vend, si dhe një varg gjithnjë e më aktiv Lindor.

“Ne do të kemi shumë tavolina” për të mbështetur atë shkallë të lartë të lëshimit, u tha ajo më vonë gazetarëve. “Unë mendoj se do të kemi gjithashtu shumë platforma me bazë deti. Duhet të shohim se si shkon kjo anije.”