Shkencëtarët sapo vunë re shkrirjen shqetësuese nën ‘Akullnajën e Fundit’

foto

Thwaites Glacier, një formacion akulli me madhësinë e Floridës, mund të ndryshojë botën. Dhe hulumtimi i fundit tregon se disa nga pikat e tij më të cenueshme janë në rrezik më të madh sesa mendohej më parë.

Thwaites mban një sasi kolosale akulli, e mjaftueshme për të rritur gradualisht nivelet e detit me mbi dy këmbë, megjithëse kolapsi i tij në një klimë ngrohëse mund të çlirojë shumë më tepër këmbë nga akullnajat fqinje. Akullnaja e Antarktidës është destabilizuar, duke u tërhequr prapa gati nëntë milje që nga vitet 1990. Nëse pjesa më e madhe e tij shkrihet në mënyrë progresive në dekadat dhe shekujt e ardhshëm, zona të mëdha të qyteteve bregdetare dhe zonave të populluara anembanë globit mund të zhyten në ujë dhe të goditen lehtësisht nga stuhitë. Për këtë arsye, shkencëtarët tani po hulumtojnë intensivisht se ku po shkrihet Thwaites dhe sa shpejt mund të shkrihet. Këto janë pyetje monumentale për banorët e ardhshëm të Tokës.

Merrni atë nga studiuesit që përshkojnë fushat e pashpirt të akullit të kontinentit për të dokumentuar ndryshimet e shpejta të Thwaites.

“Thwaites është i vetmi vend në Antarktidë që ka potencialin për të hedhur një sasi të madhe uji në oqean gjatë dekadave të ardhshme”, tha Sridhar Anandakrishnan, një profesor i akullnajave në Universitetin Shtetëror Penn, për Mashable në 2021.

Kjo është arsyeja pse, për mirë a për keq, Thwaites ka fituar emrin “Glacier i Ditës së Fundit”. Por, më e rëndësishmja, qytetërimi nuk është në thelb i dënuar, theksojnë shkencëtarët e klimës. Ne nuk jemi fatkeq; ne kemi zgjedhje energjetike që mund të kufizojnë pasojat më të këqija të ndryshimit të klimës.

Hulumtimi i fundit i vitit 2023, direkt nga burimi i Antarktikut Perëndimor, tregon më tej se si po shkrihet akullnaja. Pika kritike është nën raftin e akullit të Thwaites, i cili është fundi i akullnajës që arrin mbi oqean. Ç’është më e rëndësishmja, raftet e akullit vendosen në fundin e oqeanit, duke vepruar disi si “një tapë në një shishe” për të penguar pjesën tjetër të akullnajave kolosale që të mos rrjedhin pa pengesa në det. Pra, nëse rafti i akullit shkon përfundimisht, po ashtu mundet edhe akullnaja (megjithëse ky proces përparon nga shumë dekada në shekuj).

Glaciologët shpuan rreth 2,000 këmbë të raftit të akullit të Thwaites për të ulur poshtë një robot të verdhë, të ngjashëm me nëndetëse të quajtur Icefin, në ujin e errët, duke i lejuar ata të shohin se çfarë po ndodh në këtë rajon të pambrojtur të tokëzimit. Hulumtimi i fundit, sapo botuar në revistën shkencore Nature, tregon dy gjetje kryesore:

Akullnaja vazhdon të shkrihet nën ujë, por përgjatë hapësirave të sheshta që përbëjnë pjesën më të madhe të këtij rafti akulli, ky rrallim po ndodh më ngadalë (rreth gjashtë deri në 16 këmbë, ose dy deri në pesë metra, në vit) sesa prisnin studiuesit.

Megjithatë, Thwaites po shkrihet më shpejt se sa pritej në çarje nën raftin kritik lundrues të akullit. Shkencëtarët dyshojnë se uji relativisht më i ngrohtë po depërton në çarjet dhe çarjet natyrore, gjë që përforcon shkrirjen në këto pika më të dobëta.

Ndërsa glaciologët po zbulojnë ende mekanizmat e ndërlikuar të shkrirjes nënujore, tabloja më e madhe është e qartë. Akullnaja po humbet akullin; dhe vetëm sasi të vogla të humbjes së akullit në këtë zonë kritike të tokëzimit mund të rezultojnë në humbje të përgjithshme të mëdha të akullit.

“Rezultatet tona janë një surprizë, por akullnaja është ende në telashe,” tha në një deklaratë Peter Davis, një oqeanografi me Antarktikën Britanike që bëri disa nga matjet e fundit në Thwaites. “Nëse një raft akulli dhe një akullnajë janë në ekuilibër, akulli që del nga kontinenti do të përputhet me sasinë e akullit që humbet gjatë shkrirjes dhe pjelljes së ajsbergut. Ajo që kemi gjetur është se pavarësisht sasive të vogla të shkrirjes, akullnaja ka ende një tërheqje të shpejtë. kështu që duket se nuk duhet shumë për ta nxjerrë nga ekuilibri akullnajën”.

foto

Në ekskursionin e fundit në Antarktidën Perëndimore, studiuesit fushuan në raftin e largët të akullit Thwaites dhe hodhën robotin Icefin në ujë poshtë. Imazhet e rralla të shfaqura në videon e anketës britanike të Antarktidës më poshtë zbulojnë se çfarë po ndodh me akullin e holluar. Shkrirja në çarje ka lënë formacione “të ngjashme me shkallët” në pjesën e poshtme të Glacierit të Doomsday.

“Uji i ngrohtë po futet në të çara, duke ndihmuar në konsumimin e akullnajës në pikat e saj më të dobëta”, tha në një deklaratë Britney Schmidt, një profesoreshë e asociuar e astronomisë dhe shkencave të tokës dhe atmosferës në Universitetin Cornell, e cila ka punuar në kërkimin e ri të Thwaites.

Pamjet e Icefin janë të paçmueshme, sepse aktualisht nuk ka asnjë mënyrë tjetër për të hyrë në këtë zonë pothuajse të paarritshme në një nga vendet më të largëta në Tokë. Dhe pamjet e reja nënvizojnë një pikë të rëndësishme: studiuesit ende nuk i kuptojnë plotësisht proceset e shkrirjes nën një nga akullnajat më të mëdha dhe më të rëndësishme në botë.

“Po na tregon se ky sistem është shumë kompleks dhe kërkon një rimendim se si oqeani po shkrin akullin, veçanërisht në një vend si Thwaites”, tha Davis.

foto

Tashmë, nivelet e detit globalisht janë rritur me rreth tetë deri në nëntë inç që nga fundi i viteve 1800. Por shumë më tepër pritet.

Sot, shkrirja e Thwaites kontribuon katër përqind në rritjen e nivelit të detit të oqeanit. Megjithatë, në dekadat dhe shekujt e ardhshëm, ky numër mund të rritet nëse akullnaja shkëputet nga fundi i oqeanit dhe “tapa del nga shishja”, si të thuash. Akulli mund të rrjedhë i papenguar në det, duke rezultuar përfundimisht në ngritjen e nivelit të detit.

Rritja e nivelit të detit po përshpejtohet, e nxitur nga shkrirja e akullit dhe zgjerimi termik i oqeaneve. Aktualisht, detet po rriten me rreth një të tetën e inçit çdo vit. Nga tani deri në vitin 2050, Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) pret që nivelet e deteve rreth SHBA-së të rriten rreth një këmbë tjetër.

Deri në fund të shekullit, shkencëtarët e klimës vlerësojnë se nivelet globale të detit në përgjithësi do të rriten me rreth 1,5 deri në 2,5 këmbë dhe do të vazhdojnë të rriten. Sa shumë varet kryesisht nga mënyra sesi akullnajat kolosale si Thwaites dhe Pisha Island aty pranë reagojnë ndaj kushteve të ngrohjes dhe ngrohjes së ujërave.

foto

E rëndësishmja, efektet e ngrohjes në masat e akullit si Grenlanda dhe Antarktida varen kryesisht nga pjesa më e paparashikueshme e ekuacionit të ndryshimeve klimatike: njerëzit. I nxitur nga djegia e jashtëzakonshme e karburanteve fosile, dioksidi i karbonit që mban nxehtësinë në atmosferë është rritur në qiell në shekullin e kaluar. Nivelet e CO2 tani janë më të lartat që kanë qenë në mbi 3 milionë vjet.