SpaceX planifikon nisjen e ardhshme të Starlink, përgatitet të lëshojë raketë për misionin e ridrejtimit të asteroidit

foto

SpaceX ka planifikuar nisjen e saj të radhës Starlink në Bregun Lindor vetëm disa javë pas fundit, ndërsa një raketë tjetër Falcon 9 përgatitet të nisë misionin demonstrues të ridrejtimit të asteroideve DART të NASA-s.

Të martën, NASA konfirmoi se një raketë SpaceX Falcon 9 është në rrugën e duhur për të nisur anijen kozmike të Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART) jo më herët se (NET) ora 22:20 PST të martën, 23 nëntor (06:20 UTC 24 nëntor). Pas nisjes me sukses të anijes Sentinel 6A të NASA-s dhe të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) në nëntor 2020 dhe lëshimit të parë të një serie të plotë të satelitëve Starlink të lidhur me lazer më 14 shtator, DART do të jetë nisja e tretë e SpaceX në Bregun Perëndimor në pak më shumë se 12. muaj dhe hera e parë që kompania ka nisur nga Vandenberg dy herë në një vit që nga viti 2019.

Në vazhdim, fotografi i Spaceflight Now dhe nisjes Ben Cooper konfirmoi kohët e fundit se SpaceX ka planifikuar tashmë nisjen e saj të radhës Starlink pas një misioni të suksesshëm më 13 nëntor, duke synuar të dërgojë një grup tjetër prej ~ 53 satelitësh të lidhur me lazer në orbitën NET 1:36 am EST (06 :36 UTC), e mërkurë, 1 dhjetor.

Çuditërisht, kalendari i nisjes së Spaceflight Now tregon se lëshimi i ardhshëm i Starlink i SpaceX nuk do të ndihmojë konfuzionin e kohëve të fundit në lidhje me skemën e emërtimit të misionit të yjësisë. Lëshimi më i fundit i Starlink i SpaceX u konsiderua “Starlink 4-1”, i cili shpjegohet më poshtë.

Lëshimi i ardhshëm Starlink i SpaceX, megjithatë, me sa duket quhet “Starlink 4-3”, duke nënkuptuar se kompania ose ka anashkaluar një nisje ose është detyruar të ndërrojë rendin e dy misioneve për arsye të panjohura (ndoshta e njëjta arsye që Starlink 2-3 – vetë kapërcen 2-2 – u vonua pafundësisht nga një objektiv fillestar i nisjes në tetor. Shkurtimisht, përveçse ishte i pakët dhe i largët për arsye të paspecifikuara, renditja e nisjeve të SpaceX Starlink ka qenë një rrëmujë në gjysmën e dytë të 2021 dhe kështu nuk ndodh’ Nuk duket se kjo do të ndryshojë së shpejti.

Me përjashtim të vonesës së një ose disa misioneve të tjera, deklarata e fundit e CEO Elon Musk se SpaceX “po synon [të nisë] 80 ton” ose ~175,000 paund ngarkesë në tremujorin e katërt 2021, lë hapësirë për dy lëshime të tjera Starlink (përfshirë 4-3) në gjashtë javët e fundit të vitit.

Ndërkohë, që në 23 nëntor, SpaceX është planifikuar të lëshojë DART në një orbitë të paspecifikuar – ndoshta një orbitë transferimi gjeostacionare (GTO), por ndoshta direkt në hapësirën e thellë, kjo e fundit do ta bënte atë nisjen e parë të Falcon 9 përtej Tokës. -Sistemi i Hënës. Pavarësisht ngarkesës jashtëzakonisht të lehtë, përforcuesi Falcon 9 B1063 pritet të ulet në det në anijen me dron Of Course I Still Love You (OCISLY), e cila bie në favor të një nisjeje me shpejtësi të lartë arratisjeje nga Toka.

Një ekip i SpaceX, JHUAPL (Johns Hopkins University Applied Physics Lab) dhe NASA bashkuan me sukses anijen kozmike ~ 550-670 kg (1200-1500 lb) me përshtatësin e ngarkesës së Falcon 9 më 10 nëntor dhe ka të ngjarë vetëm disa ditë larg nga kapsulimi i DART brenda panelit relativisht masiv të ngarkesës së raketës. Pa ngarkesë, Falcon 9 ka të ngjarë të shpërndahet në tavolinën SLC-4E të SpaceX dhe të kryejë një test zjarri statik para nisjes çdo ditë tani përpara se të kthehet në hangar për instalimin e veshjes.