Këmbëngulja e NASA-s kap një fluturim sfidues me helikopterin e Marsit

foto

Pamjet video nga roveri Mars Perseverance i NASA-s i fluturimit të 13-të të Helikopterit Mars Ingenuity më 4 shtator japin pamjen më të detajuar deri më tani të rotorit në veprim.

Ingenuity aktualisht po përgatitet për fluturimin e tij të 16-të, i planifikuar të kryhet jo më herët se e shtuna, 20 nëntor, por Fluturimi 13 prej 160,5 sekondash qëndron si një nga më të ndërlikuarit e Ingenuity. Ai përfshinte fluturimin në terrene të ndryshme brenda veçorisë gjeologjike “Séítah” dhe marrjen e imazheve të një daljeje nga këndvështrime të shumta për ekipin e roverit. Të marra nga një lartësi prej 26 këmbësh (8 metra), imazhet plotësojnë ato të mbledhura gjatë Fluturimit 12, duke ofruar një pasqyrë të vlefshme për shkencëtarët e Këmbënguljes dhe drejtuesit e roverëve.

I kapur nga Mastcam-Z me dy kamera të roverit, një videoklip i Fluturimit 13 tregon pjesën më të madhe të profilit të fluturimit të rotorcraft prej 4 paund (1.8 kilogramë). Tjetra ofron një pamje të afërt të ngritjes dhe uljes, e cila u mor si pjesë e një vëzhgimi shkencor që synon të masë shtëllungat e pluhurit të krijuara nga helikopteri.

“Vlera e Mastcam-Z shkëlqen me të vërtetë me këto videoklipe,” tha Justin Maki, zëvendës hetues kryesor për instrumentin Mastcam-Z në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforninë Jugore. “Edhe në 300 metra [328 jard] larg, ne kemi një pamje të mrekullueshme të ngritjes dhe uljes përmes ‘syrit të djathtë të Mastcam-Z’. Dhe ndërsa helikopteri është pak më shumë se një grimcë në pamjen e gjerë të marrë përmes “syrit të majtë”, ai u jep shikuesve një ndjenjë të mirë për madhësinë e mjedisit që Ingenuity po eksploron.”

Gjatë ngritjes, Ingenuity nis një shtëllungë të vogël pluhuri që kamera e duhur, ose “syri”, kap lëvizjen në të djathtë të helikopterit gjatë ngjitjes. Pas ngjitjes fillestare në lartësinë maksimale të planifikuar prej 26 këmbësh (8 metra), helikopteri kryen një piruetë të vogël për të rreshtuar kamerën e tij me ngjyra për zbulim. Më pas Ingenuity fillon, duke lejuar që shtytja e rotorëve të fillojë ta lëvizë atë horizontalisht nëpër ajrin e hollë marsian përpara se të lëvizë jashtë ekranit. Më vonë, rotorcraft kthehet dhe ulet në afërsi të vendit ku u ngrit. Ekipi synoi një vend tjetër uljeje – rreth 39 këmbë (12 metra) nga ngritja – për të shmangur një valë rëre ku u ul në përfundim të Fluturimit 12.

Megjithëse pamja nga syri i majtë i Mastcam-Z tregon më pak helikopter dhe më shumë Mars se sa të djathtën, këndi i gjerë ofron një paraqitje të shkurtër të mënyrës unike që ekipi i Ingenuity programoi fluturimin për të siguruar sukses.

“Ne u ngritëm nga dyshemeja e kraterit dhe fluturuam mbi një kreshtë të ngritur përpara se të zhytemi në Séítah,” tha Shefi i Pilotit të Ingenuity, Håvard Grip i JPL. “Meqenëse filtri i navigimit të helikopterit preferon terrenin e sheshtë, ne programuam në një pikë kalimi afër vijës së kreshtës, ku helikopteri ngadalësohet dhe rri pezull për një moment. Simulimet tona të fluturimit treguan se ky “frymëmarrje” e vogël do ta ndihmonte helikopterin të mbante gjurmët e drejtimit të tij në pavarësisht nga ndryshimet e rëndësishme të terrenit. E bën të njëjtën gjë në rrugën e kthimit. Është fantastike ta shohësh këtë të ndodhë, dhe kjo përforcon saktësinë e modelimit tonë dhe të kuptuarit tonë se si të operojmë më mirë Ingenuity.”

Pamja me kënd të gjerë tregon gjithashtu sesi Ingenuity ruan lartësinë gjatë fluturimit. Pas një ngjitjeje fillestare në lartësinë 26 këmbë (8 metra), lartësia matëse lazer e helikopterit vëren një ndryshim në lartësinë e terrenit më poshtë ndërsa shkon në verilindje drejt vijës së kreshtës. Zgjuarsia rregullohet automatikisht, duke u ngjitur paksa ndërsa i afrohet kreshtës dhe më pas zbret për të qëndruar 26 këmbë (8 metra) mbi sipërfaqen e valëzuar. Pasi fluturon në të djathtë, jashtë pamjes, Ingenuity mbledh 10 imazhe të daljes shkëmbore me kamerën e saj me ngjyra përpara se të kthehet në kornizë dhe të kthehet në tokë në vendndodhjen e synuar.

Pas Fluturimit 13, Ingenuity u qetësua në tetor, së bashku me anijen tjetër të Marsit të NASA-s gjatë lidhjes diellore të Marsit, kur Planeti i Kuq dhe Toka janë në anët e kundërta të Diellit, duke përjashtuar shumicën e komunikimeve. Pas lidhjes, Ingenuity kreu një test të shkurtër eksperimental fluturimi përpara se të ndërmerrte Fluturimin 15, i cili filloi udhëtimin me shumë fluturime në afërsi të “Fushës së Vëllezërit Wright”, pikënisja e tij në prill.