SpaceX thyen rekordin vjetor të lëshimit pasi vendos 48 satelitë të tjerë Starlink

foto

SpaceX vendosi 48 satelitë të tjerë për plejadën e saj me brez të gjerë Starlink më 2 dhjetor, së bashku me dy anije kozmike me sensorë në distancë për BlackSky në një mision që thyen rekordin e lëshimeve të Falcon 9 në një vit kalendarik.

Të gjithë satelitët u ndanë me sukses nga Falcon 9 në orbitën e ulët të Tokës, sipas SpaceX, pasi u ngritën në orën 18:12. Lindore nga Kompleksi i Nisjes Hapësinore 40 në Cape Canaveral, Florida.

Pas përfundimit të misionit të tij, etapa e parë e ripërdorshme e Falcon 9 kreu me sukses uljen e nëntë teksa preku një anije dron në Oqeanin Atlantik.

Kjo shënon misionin e 27-të të Falcon 9 të SpaceX deri më tani këtë vit, duke mposhtur rekordin e mëparshëm prej 26 që kompania vendosi në 2020.

Shumë nga misionet Falcon 9 në 2021 kanë bartur ngarkesa për Starlink dhe SpaceX tani ka lëshuar më shumë se 1,890 satelitë për rrjetin me brez të gjerë ndërsa ndërton mbulimin global.

Sidoqoftë, çështjet e zinxhirit të furnizimit të lidhura me pandeminë kanë vonuar nxjerrjen e terminaleve të përdoruesve të Starlink, të cilat SpaceX i ka subvencionuar shumë për të inkurajuar adoptimin.

Komisioni Federal i Komunikimeve miratoi një antenë të re Starlink më 10 nëntor, për të cilën SpaceX ka thënë se do të ishte më e lirë për t’u bërë.

SpaceX po investon “kapital masiv” për të qenë në gjendje të prodhojë disa milionë terminale të përdoruesve fundorë në vit, sipas një emaili nga themeluesi i SpaceX Elon Musk drejtuar punonjësve që u mor nga SpaceNews dhe u raportua fillimisht nga SpaceExplored.com.

Por ato terminale do të varen nga gjerësia e brezit shtesë që do të ofrojnë satelitët Starlink të gjeneratës së dytë të Starlink, shtoi Musk.

Emaili paralajmëroi punonjësit se SpaceX rrezikonte falimentimin nëse kompania nuk rrit prodhimin e motorëve Raptor që fuqizojnë automjetin Starship që kompania po zhvillon, gjë që Musk tha se do të jetë kritike për vendosjen e rrjetit të gjeneratës së dytë të Starlink.