Shkencëtarët përshkruajnë një ekzoplanet të vogël metalik të shkrirë me detaje të paprecedentë

foto

Shkencëtarët po përmirësohen në karakterizimin e ekzoplaneteve dhe kjo po çon në disa zbulime befasuese. Siç raporton Reuters, një ekip i udhëhequr nga DLR ka përcaktuar se planeti relativisht i afërt (31 vite dritë) GJ 367b është dukshëm më i vogël se Toka në 5,592 milje të gjerë, por është më i dendur se Toka – është pothuajse aq i dendur sa hekuri dhe 86 përqindja e planetit është bërë nga metali. Planeti i ngjan më shumë Mërkurit sesa botës së njerëzimit.

GJ 367b sigurisht që nuk është i banueshëm. Është aq afër yllit të tij xhuxh të kuq pritës, saqë një orbitë merr vetëm 7.7 orë, dhe rrezatimi është aq intensiv sa mund të arrijë deri në 2732 gradë Fahrenheit. Kjo është e mjaftueshme për të shkrirë çdo metal dhe gur, dhe sigurisht që nuk do të lejonte jetën siç e njohim ne. Është e sigurt të supozohet se si rezultat nuk do të ketë ndonjë mision kolonizimi.

Sidoqoftë, vlerësimi në vetvete është i dukshëm. GJ 367b është planeti më i vogël i karakterizuar ndonjëherë në këtë nivel detajesh, dhe kjo mund të ndihmojë në kërkimin e ekzoplaneteve më të banueshme, në kuptimin e formimit të planetit dhe madje edhe në matjen e kritereve për banueshmërinë. Këto, nga ana tjetër, mund të ndihmojnë astronomët të përcaktojnë nëse Sistemi Diellor relativisht miqësor për jetën është apo jo aq i rrallë sa duket.