Standardi i ri në ekranet e laptopëve që duhet të dini

foto

Shoqata e Standardeve të Elektronikës Video (VESA) sapo ka shpallur një standard të ri për ekranet vetë-emetuese si OLED dhe Micro LED që kërkon një shkëlqim më të lartë të pikut për të fituar sesa standardet e mëparshme.

Standardi i ri quhet DisplayHDR 600 True Black dhe është një evolucion i standardeve True Black, VESA i nxjerrë për ekranet OLED disa vjet më parë.

Për të fituar simbolin, ekrani duhet të jetë në gjendje të arrijë një shkëlqim maksimal prej 600 nits, duke ruajtur nivelet e tij të ndriçimit të zi të bojës prej 0.0005 nits. Më parë, VESA krijoi standardet DisplayHDR 400 True Black dhe DisplayHDR 500 True Black që secila kërkonte një shkëlqim maksimal prej 400 dhe 500 nits, respektivisht. Shtesa e këtij viti ngre barin në tik -tak më lart.

Deri tani, Asus është prodhuesi i parë dhe i vetëm që ofron produkte që plotësojnë këto kërkesa me laptopët e tij të rinj Vivobook Pro 14, Vivobook Pro 14X dhe Vivobook 15. Këto janë, natyrisht, laptopë dhe jo monitorues, por ne presim që ata të arrijnë në një moment poshtë rrugës ndërsa prodhimi i OLED po rritet jashtë shtetit.

Në fund të fundit, përgjigja nëse duhet të shpenzoni për një laptop OLED varet nga ajo që dëshironi të bëni me të. Nëse planifikoni të përdorni laptopin tuaj si pajisjen tuaj kryesore të shikimit të filmit-atëherë, po, zgjedhja për një ekran OLED më të shtrenjtë ka kuptim. Nëse jeni lojtar dhe doni ritme të buta të freskimit të butë, atëherë me siguri duhet të zgjidhni një ekran LED-LCD 144Hz që do të lehtësojë ritmet më të shpejta të kornizës.

Ekziston edhe çështja e çmimit dhe disponueshmërisë. Jo të gjithë laptopët ofrojnë një ekran OLED-megjithëse shumë nga modelet më të njohura si HP Specter x360, Dell XPS 13 dhe Razer Blade 15-dhe ato që vijnë me një çmim pak më të lartë sesa homologët e tyre të ekranit LED-LCD.

E fundit por jo më pak e rëndësishme, duhet të keni parasysh mjedisin e shikimit dhe nivelin tuaj optimal të ndriçimit. Nëse keni nevojë për diçka më të ndritshme për të luftuar me një dritare të hapur në zyrën tuaj, atëherë një ekran LED-LCD i certifikuar me DisplayHDR 1000 do të ketë më shumë kuptim sesa një laptop DisplayHDR 500 True Black. Nëse keni pak më shumë kontroll mbi ndriçimin në dhomë dhe vërtet mund të vlerësoni nivelet e zeza, atëherë gjilpëra kthehet përsëri në OLED.

Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar laptopin më të mirë, monitorin më të mirë apo edhe televizorin më të mirë OLED, ne kemi udhëzues që mund t’ju ndihmojnë.