Studimi sugjeron se evropianët e epokës së gurit zotëruan shtiza hedhëse 10,000 vjet më herët nga sa mendonim

foto

Studiuesit thonë se studimi i tyre i shtyn datat e përdorimit të shtizahedhësve në Evropë për më shumë se 10,000 vjet.

Njerëzit e epokës së gurit në Belgjikë po gjuanin me shtiza më shumë se 30,000 vjet më parë – prova më e hershme e njohur e një arme të tillë në Evropë, sugjeron një studim i ri.

Pas hetimit të më shumë se 300 objekteve stralli të njohura më parë të gjetura në sitin arkeologjik Maisières-Canal në Belgjikën jugore, një ekip kërkimor dokumentoi se 17 prej tyre kanë thyerje të vogla që tregojnë se ato ishin pika për predha të një lloji.

“Bindja ime është se të gjithë ata janë nga shtizahedhës,” i tha Live Science autori i parë i studimit Justin Coppe , një arkeolog në Universitetin e Lièges në Belgjikë.

Sipas studimit, pikat e strallit nga zona e Kanalit Maisières, pranë qytetit të Mons dhe lumit Haine, tregojnë se njerëzit prehistorikë po gjuanin atje me shtiza 28,000 dhe 31,000 vjet më parë; dhe se me sa duket i preferonin këto ndaj llojeve të tjera të armëve të predhave, si shtizat e hedhura (shtizat) dhe harqet e shigjetat, tha ai.

Megjithatë, jo të gjithë janë të kënaqur me hulumtimin, duke argumentuar se ai injoron rezultatet e studimeve të tjera mbi këtë temë.

Deri më tani, provat më të hershme të drejtpërdrejta për hedhësit e shtizave në Evropë mendohej të ishin pika guri nga Shpella Placard në Francën jugperëndimore që datojnë midis 17,000 dhe 18,000 vjet më parë, shkruan autorët. (Dëshmia më e vjetër për harqet dhe shigjetat në Evropë, megjithatë, është nga 54,000 vjet më parë .)

Studimi i ri mbi artefaktet e strallit të Maisières-Canal, i botuar më 25 tetor në revistën Scientific Reports , “i shtyn datat e përdorimit të shtizahedhësve në Evropë … me mbi 10,000 vjet,” shkruajnë autorët.

foto

Hedhësit e shtizave, ose atlatët , përdoren rrallë këto ditë, sepse shumica e gjuetarëve përdorin armë zjarri, por dikur ato ishin një armë e zakonshme . Ato përbëhen nga një bosht me një goditje ose filxhan në fund që përdor levë për të shtyrë një shigjetë në formë shtize me shpejtësi të lartë. Shigjetat janë më të mëdha se shigjetat, që do të thotë se mund të bëjnë më shumë dëme kur godasin, por janë më të vogla dhe shumë më të shpejta se shtizat e hedhura.

Coppe shpjegoi se boshtet e hedhjes dhe shigjetës mund të jenë bërë prej druri, por që atëherë janë kalbur. Mbeten vetëm pikat e predhës së strallit.

Coppe dhe kolegët e tij në Laboratorin Traceo të Universitetit të Lièges studiuan pikat e lashta me sy dhe me mikroskop për të përcaktuar “sinjalin e tyre të thyerjes arkeologjike”. Eksperimentet me armë të rindërtuara kishin treguar se çdo lloj arme predhash – shtizë e hedhur, shigjetë atlatl dhe shigjetë – përkuleshin në mënyra të ndryshme gjatë fluturimit, gjë që rezultoi në fraktura të dallueshme, shpjegoi ai.

Duke krahasuar frakturat e tyre me ato në armët e rindërtuara, studiuesit përcaktuan se të 17 pikat e strallit të Kanalit Maisières ndoshta kishin ardhur nga hedhësit e shtizave, tha ai.

foto

Zhvillimi i armëve të predhave do të kishte pasur pasoja të rëndësishme për evolucionin njerëzor sepse ndryshoi dietën dhe organizimin shoqëror të grupeve parahistorike, vuri në dukje Coppe. Por ai paralajmëroi se zgjedhja e armëve të predhave mund të jetë bazuar në metodat tradicionale të gjuetisë sesa në epërsinë e ndonjë arme. Harqet dhe shigjetat, për shembull, përdoreshin zakonisht nga gjuetarët e vetmuar, por shtizat e hedhura prireshin të favorizoheshin nga gjuetarët në grupe më të mëdha, tha ai.

Ludovic Slimak , një arkeolog në Qendrën Kombëtare të Francës për Kërkime Shkencore (CNRS) i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se kërkimi tregoi se armët e predhave ishin të zakonshme në mesin e Homo sapiens në Evropë gjatë periudhës së Paleolitit të Sipërm, pas rreth 50,000 vjet më parë.

Por ai ishte i shqetësuar se autorët e punimit nuk ishin të njohur mjaftueshëm me ose hodhën poshtë disa studime të tjera shkencore mbi këtë temë. Për shembull, nuk ishte rasti – siç thuhet në studimin e ri – që studimet e tjera në mbarë botën kishin marrë parasysh vetëm madhësinë e pikave dhe jo modelet e tyre të thyerjes, tha ai.

Studimi i ri u financua nga Këshilli Evropian i Kërkimit dhe Fondi Kombëtar i Belgjikës për Kërkimin Shkencor (FNRS).