Virusi ‘Vampir’ i zbuluar në tokën e Maryland është një zbulim i madh në kërkimin viral

foto

Në një zbulim të jashtëzakonshëm që sfidon kuptimin konvencional të sjelljes virale, shkencëtarët dhe studentët kanë zbuluar një virus ‘vampiri’ të quajtur MiniFlayer.

foto

Ashtu si Drakula, një virus ‘vampiri’ kapet mbi dhe në mënyrë metaforike i zhyt dhëmbët e tij në viruse të tjera. Zbulimi u bë nga studentët dhe profesori i tyre Tagide deCarvalho në Universitetin e Maryland, Baltimore County.

foto

Procesi i kërkimit, i detajuar në Journal of the International Society for Microbial Ecology, filloi si një projekt i klasës universitare i udhëhequr nga deCarvalho, i cili menaxhon objektin e imazhit të Keith R. Porter. Studentët Jenell Lewis dhe Hira Ahmed izoluan virusin nga toka në Poolesville, Maryland, në vitin 2019.

Por më pas sekuenca e gjenomit zbuloi rezultate konfuze. Ishte nën vëzhgimin e deCarvalhos që kampioni zbuloi dy bakteriofagë të veçantë, viruse që infektojnë dhe replikohen brenda baktereve: MiniFlayer dhe MindFlayer.

Ndryshe nga viruset tipike satelitore që qëndrojnë të fjetur duke pritur për një virus ndihmës, MiniFlayer ka evoluar një mekanizëm unik.

“MiniFlayer e trajtoi këtë sfidë me kreativitet evolucionar dhe film horror. Në vend që të rrinte në pritë, MiniFlayer ka shkuar në ofensivë,” shpjegoi Ivan Erill, një biolog kompjuterik në UMBC dhe bashkëpunëtor i deCarvalho. “Ky fag satelitor evoloi një shtojcë të shkurtër që e lejon atë të kapet në qafën e ndihmësit të tij si një vampir,” tha ai. Kjo e lejon atë të hyjë së bashku në një qelizë dhe më pas të përdorë makinerinë gjenetike të shoqëruesit të saj për t’u shumuar.

Ky zbulim hedh dritë mbi natyrën komplekse dhe grabitqare të viruseve, të cilat mund të çojnë në përparime të rëndësishme në strategjitë antivirale. Ndërveprimi midis MiniFlayer dhe MindFlayer ilustron një garë evolucionare të armëve, ku “satelitët evoluojnë mënyra të reja për të shfrytëzuar ndihmësit dhe ndihmësit zhvillojnë kundërmasa për t’i bllokuar ata,” shpjegon Erill.

“Ne e dimë se viruset mund të bëjnë gjëra të mahnitshme dhe interesante. Por kjo është vetëm një gjë tjetër e re që askush nuk mund ta kishte parashikuar se do ta shihnim,” tha deCarvalho.

Rëndësia e këtij zbulimi shtrihet përtej kureshtjes akademike të sjelljes virale. “Nëse pandemia e fundit na ka mësuar diçka, është se furnizimi ynë i antiviralëve është mjaft i kufizuar,” vuri në dukje Erill.

Hulumtimi mbi natyrën grabitqare të viruseve si MiniFlayer hap mundësi të reja për terapi antivirale, duke çuar potencialisht në trajtime më efektive për infeksionet virale.