Studiuesit zbulojnë se balenat hanë (dhe bëjnë jashtëqitjen) shumë më tepër se sa mendohej më parë

foto

Nga viti 1910 deri në vitin 1970, njerëzit vranë rreth 1.5 milionë balena balena në ujin e ftohtë që rrethon Antarktidën. Ata u ndoqën për bluzën e tyre, balenin – thekë filtruese që kanë në vend të dhëmbëve – dhe mishin. Dikush mund të supozojë se nga këndvështrimi i krillit – krijesave të vogla të ngjashme me karkalecat me të cilat festojnë balenat – kjo do të ishte një ndihmë. Por hulumtimi i ri i publikuar më 3 nëntor 2021, në Nature nga një bashkëpunim i udhëhequr nga Laboratori Goldbogen i Universitetit të Stanfordit sugjeron të kundërtën: se rënia e balenave baleen në Oqeanin Jugor ka çuar në një rënie të krillit.

Ky rezultat paradoksal është një shenjë se sa rënia e shpejtë e gjitarëve të mëdhenj detarë ka ndikuar negativisht në shëndetin dhe produktivitetin e ekosistemeve të oqeanit, thonë studiuesit.

“Pesëdhjetë vjet pasi ndaluam gjuetinë e balenave, ne ende po mësojmë se çfarë ndikimi pati kjo. Sistemi nuk është i njëjtë, “tha Matthew Savoca, një studiues postdoktoral në laboratorin Goldbogen në Stacionin Detar Hopkins të Stanfordit dhe autori kryesor i punimit. “Ne po kërkojmë mënyra për të përdorur këtë informacion për të rivendosur ekosistemet e oqeanit dhe për të rikthyer balenat. Dhe shpresojmë se kjo do të ketë përfitime për çdo gjë, nga ruajtja e biodiversitetit tek prodhimi i peshkimit e deri te ruajtja e karbonit.”

Studiuesit arritën në përfundimin e tyre shqetësues pasi bënë një pyetje shumë themelore: Sa hanë balenat?

Balenat e mëdha janë në thelb të vështira për t’u studiuar, sepse ato nuk mund të studiohen në robëri. Pra, vlerësimet e mëparshme se sa balena konsumojnë janë përgjithësisht të kufizuara në të dyja studimet e balenave vdekur ose extrapolations metabolike bazuar në kafshë shumë më të vogla.

Për këtë studim, studiuesit shikuan balenat blu, fin, gunga dhe minke – të gjitha balenat që ushqehen duke gëlltitur një sasi të madhe uji dhe duke e filtruar atë përmes pjatave baleen me thekë të gojës së tyre derisa të mbetet vetëm preja e tyre. Ata përdorën disa pajisje etiketimi të teknologjisë së lartë që lidhen me balenat zakonisht për rreth pesë deri në 20 orë, duke regjistruar lëvizjet e tyre, përshpejtimin, zërin dhe, nëse drita lejon, video. Dronët, të operuar nga Laboratori i Robotikës Detare dhe Remote Sensing Duke, matën gjatësinë e balenave individuale, të etiketuara, gjë që i ndihmon studiuesit të vlerësojnë madhësinë e gllënjkës së tyre. Në bashkëpunim me Divizionin e Kërkimeve Mjedisore në NOAA dhe Universitetin e Kalifornisë, Santa Cruz, studiuesit përdorën gjithashtu një pajisje nënujore të quajtur tingëllues jehonë – të cilin Savoca e krahason me “një gjetës peshqish të zbukuruar” – i cili përdor valët e zërit në disa frekuenca të ndryshme për të. mat sa pre ka përreth.

“E gjithë kjo e bërë së bashku na jep vërtet këtë pamje të mahnitshme,” tha Shirel Kahane-Rapport, një studente e diplomuar në laboratorin Goldbogen dhe bashkëautore e punimit. “Nga secila, mund të mësoni shumë për balenat, por kombinimi e çon kërkimin në një nivel tjetër.”

Analiza e të dhënave që ata kapën zbuloi se balenat në Oqeanin Jugor hanë rreth dy herë më shumë krill sesa sugjeruan vlerësimet e mëparshme, dhe se balenat blu dhe gunga në brigjet e Kalifornisë hanë dy deri në tre herë më shumë sesa mendohej më parë. Megjithatë, peshqit që ushqejnë balenat kurrizore mund të hanë sasinë e vlerësuar më parë ose edhe më pak. Ky varg duket se pasqyron densitetin e energjisë së ushqimit – balenat duhet të hanë më shumë krill për të marrë të njëjtën energji si nga një sasi më e vogël peshku.

“Ndërsa balenat e mëdha baleen bëhen më të mëdha, makineria anatomike që u lejon atyre të hanë gjithashtu bëhet relativisht më e madhe,” tha Jeremy Goldbogen, bashkëdrejtor i Stacionit Detar Hopkins dhe profesor i asociuar i biologjisë në Shkollën e Shkencave Humane dhe Shkencave, i cili është autor i vjetër. të letrës. “Ata kanë evoluar këto sisteme që i lejojnë ata të jenë makina ushqimore. Kjo madhësi disproporcionale më e madhe e gllënjkës i lejon ata të përfitojnë nga ushqimi i bollshëm, si krill.

Studiuesit bënë vlerësimet e tyre të konsumit bazuar në të dhënat e tyre në lidhje me densitetin e gjahut, madhësinë e gllënjkës dhe shpeshtësinë e kërcitjes, siç regjistrohen nga etiketat. Kalimi nga orë të të dhënave në vlerësime të përgjithshme – dhe aplikimi i tyre për balenat në mbarë botën – kërkonte llogaritje të kujdesshme.

Oqeani Jugor është ndër ekosistemet më produktive në Tokë, kryesisht për shkak të bollëkut të algave mikroskopike, të quajtura fitoplankton. Fitoplanktoni është një burim jetik ushqimor për krillin, peshqit e vegjël dhe krustacet – të cilët, nga ana tjetër, konsumohen nga kafshët më të mëdha, duke përfshirë balenat, zogjtë dhe peshqit e tjerë. Por balenat gjithashtu ndihmojnë në ruajtjen e fitoplanktonit. Nëpërmjet ngrënies së krillit dhe më pas jashtëqitjes, balenat lëshojnë hekurin e mbyllur brenda krillit përsëri në ujë, duke e bërë atë të disponueshëm për fitoplanktonin, të cilit i nevojitet për të mbijetuar.

“Pa fitoplankton, ju kurrë nuk do të merrni të gjitha kafshët dhe gjithçka që na intereson kaq shumë”, tha Czapanskiy. “Kur balenat ishin shumë të shumta, ato kishin këtë rol të jashtëzakonshëm në forcimin e ekosistemit.”

“Mendoni për këto balena të mëdha si impiante të lëvizshme të përpunimit të krillit,” shtoi Savoca. “Çdo balenë fin ose balenë blu ka madhësinë e një avioni komercial. Pra, në gjysmën e parë të shekullit të 20-të, përpara gjuetisë së balenave, kishte edhe një milion prej këtyre fabrikave të përpunimit të krillit me madhësi 737, që lëviznin nëpër Oqeanin Jugor duke ngrënë, kulluar dhe fekonduar.

Kthesat dhe kthesat e shumta të këtyre gjetjeve tregojnë ndikimin e mundshëm të bërjes së pyetjeve të thjeshta. Duke u përpjekur për të përcaktuar se sa hanë balenat, kjo punë ka hedhur dyshime mbi atë që njerëzit mendonin se balenat kishin nevojë për të mbijetuar dhe se si aktivitetet e balenave dhe njerëzve ndikojnë në ekosistemet e oqeanit.

“Vetëm kjo ide se nëse hiqni balenat e mëdha, në fakt ka më pak produktivitet dhe potencialisht më pak krill dhe peshk është e mahnitshme,” tha Goldbogen. “Është një kujtesë se këto ekosisteme janë komplekse, shumë të ndërlikuara dhe ne duhet të bëjmë më shumë për t’i kuptuar plotësisht ato.”