Astronomët bëjnë thirrje për një teleskop të ri hapësinor masiv për të gjetur TOKËN TJETËR

foto

Astronomët amerikanë po bëjnë thirrje për zhvillimin e një grupi krejtësisht të ri të teleskopëve të mëdhenj hapësinorë që do të jenë në gjendje të shikojnë në atmosferat e planetëve përtej Sistemit tonë Diellor, të dëgjojnë vrimat e zeza që kumbojnë ndërsa formohen në të gjithë Universin dhe të shikojnë prapa në kohë kur u shfaqën për herë të parë galaktikat. Është e gjitha pjesë e një strategjie ambicioze afatgjatë për të krijuar gjeneratën e ardhshme të mjeteve për të studiuar shtrirjet më të largëta të hapësirës, ​​me shpresat për të nisur këto anije kozmike përgjatë viteve 2030 dhe 2040.

Astronomët shpalosën vizionin e tyre për këtë të ardhme në një raport të njohur si Anketa Dekadale mbi Astronominë dhe Astrofizikën, të publikuar sot nga Akademitë Kombëtare të Shkencave. I përpiluar çdo 10 vjet pas takimeve dhe debateve të gjera, sondazhi është në thelb një listë dëshirash, duke detajuar misionet me prioritet më të lartë që astronomët do të donin që NASA të ndërtonte në dekadën e ardhshme. Sondazhet dekadale të së kaluarës kanë çuar në formimin e disa prej misioneve më iniciative të NASA-s, të tilla si Teleskopi Hapësinor Hubble aktualisht në orbitë rreth Tokës dhe Teleskopi Hapësinor James Webb, ose JWST, i cili do të nisë në hapësirë ​​të thellë përpara fundi i vitit.

Në mënyrë tipike në raportin e tyre, astronomët do të ofrojnë një listë të misioneve që do të donin të shihnin të ecnin përpara, të renditura sipas prioritetit. Këtë vit rekomandimet janë pak më ndryshe. Ngjashëm me sondazhet e kaluara, sondazhi i ri rekomandon ndërtimin e një teleskopi të madh hapësinor “flamuri” – një gjigant që mund të shohë dritën infra të kuqe, optike dhe ultravjollcë në atmosferat e planetëve që janë 10 miliardë herë më të zbehta se yjet rreth tyre, duke kërkuar për shenja për jetën. Por raporti rekomandon gjithashtu zhvillimin e dy teleskopëve më të vegjël – një që sheh rreze X dhe një që sheh në rrezet infra të kuqe të largët – pothuajse njëkohësisht duke investuar në teleskopë të ndryshëm me bazë tokësore dhe misione hapësinore tashmë në zhvillim. Ata po e quajnë këtë tubacion “Programi i Misionit të Madh të Observatorëve dhe Maturimit të Teknologjisë” dhe do të rezultonte në ndërtimin e shumë anijeve kozmike së bashku.

Në këtë mënyrë, pas disa dekadash, astronomët do të kenë një flotë të tërë teleskopësh të rinj hapësinorë që ofrojnë pamjen më gjithëpërfshirëse ndonjëherë të Universit të distancës. Shumë në komunitetin e shkencës janë të emocionuar për këtë ide. “Ekipi Decadal u përball me sfidën,” i thotë The Verge në një email Heidi Hammel, nënkryetare për shkencën në Shoqatën e Universiteteve për Kërkime në Astronomi, një konsorcium institucionesh akademike që operojnë teleskopë të mëdhenj. “Ata shpalosën shkencën e mrekullueshme dhe bënë zgjedhje të guximshme, si për objektet në tokë ashtu edhe në hapësirë. Jam shumë i lumtur tani.”

Synimi më i madh i paraqitur në Anketën Dekadale – dhe përparësia e teleskopit të saj kryesor hapësinor – është gjetja dhe katalogimi i botëve përtej Sistemit tonë Diellor. Të parët nga këta planetë të largët, të njohur si ekzoplanetë, u zbuluan vetëm në fillim të viteve 1990. Që atëherë, astronomët kanë kataloguar mijëra të tjerë, duke transformuar plotësisht kuptimin tonë për kozmosin. Tani që e dimë se ekzoplanetet janë të zakonshme, shkencëtarët janë në kërkim të një ose më shumë që mund të jetë shtëpia e jetës aliene.

Problemi është se studimi i ekzoplaneteve është jashtëzakonisht i vështirë. Këto botë janë jashtëzakonisht larg, zakonisht rrotullohen rreth yjeve shumë të shndritshëm që i mbytin në dritë dhe i lajnë ato. Kjo i pengon astronomët të shohin drejtpërdrejt ekzoplanetet. Në vend të kësaj, shkencëtarët duhet të konkludojnë praninë e tyre, ose duke i ngulur sytë në një yll të largët dhe duke pritur që ai të zbehet kaq pak – një shenjë se një botë e vogël po kalon para tij, duke bllokuar dritën e tij – ose duke matur se si yjet e largët lëkunden për shkak të tërheqja gravitacionale e një planeti të afërt.

Por vetëm të dish se ekziston një ekzoplanet nuk mjafton për t’iu përgjigjur pyetjes përfundimtare: a jemi vetëm? Astronomët janë të dëshpëruar të shikojnë në atmosferat e këtyre botëve të largëta për të parë nëse ato mund të ngjajnë me tonën. Kulmi i zbulimit të ekzoplaneteve do të ishte gjetja e një ekzoplaneti me gazet e duhura në atmosferën e tij, të parkuar në zonën e banueshme të një ylli si Dielli – një vend ku nuk është shumë nxehtë dhe jo shumë ftohtë, duke lejuar që uji të grumbullohet në sipërfaqen e planetit. . Por ne nuk do ta gjejmë kurrë këtë nëse ngecim duke parë yjet teksa zbehen dhe dridhen.

Me një teleskop gjigant hapësinor që ka një pjatë 20 këmbë (6 metra) që mund të shohë në lloje të ndritshme drite, astronomët besojnë se më në fund do të jenë në gjendje të shohin drejtpërdrejt një bollëk ekzoplanetësh, duke përfshirë ato që janë shumë të zbehta. për të parë tani. Në këtë mënyrë, ne mund të jemi në gjendje të gjejmë binjakun e Tokës dhe ndoshta edhe të konfirmojmë ekzistencën e jetës në të. “Ne i fokusojmë specifikat tona rreth arritjeve shkencore që duam të shohim të ndodhin,” thotë Keivan Stassun, një profesor i fizikës dhe astronomisë në Vanderbilt dhe një nga anëtarët e komitetit që shkroi Anketën e re Dekadale, për The Verge. “Ne duam të zbulojmë Tokën. Ne duam të zbulojmë botë të banueshme. Ky është një prioritet specifik shkencor.”

Për të hartuar këtë teleskop të ri gjigant, inxhinierët ka të ngjarë të nxjerrin nga dy ide të propozuara të observatorit që tashmë janë skicuar në detaje. Përpara përfundimit të sondazhit dhjetëvjeçar, katër ekipe shkencëtarësh dolën me katër propozime të ndryshme për teleskopë hapësinorë, duke ofruar një kornizë për atë se si mund të duken misionet kryesore të ardhshme. Dy nga katër ekipet, LUVOIR dhe HabEx, propozuan teleskopë që mund të kërkonin botë të banueshme. HabEx bëri thirrje për një plan të guximshëm për të ndërtuar një hije yjesh, e cila do të fluturonte përpara teleskopit dhe do të bllokonte dritën nga yjet e largët, duke i bërë ekzoplanetet e tyre më të lehtë për t’u parë. LUVOIR bëri thirrje për një teleskop hapësinor përbindësh që dukej paksa si anijen kozmike të ardhshme JWST të NASA-s, e përmirësuar në ekstrem. Buxheti i propozuar i HabEx varionte midis 8 dhe 10.5 miliardë dollarë, sipas sondazhit të ri, ndërsa ai i LUVOIR ishte 17 miliardë dollarë.

Anketa dekadale nuk rekomandon ndërtimin e HabEx ose LUVOIR në mënyrë specifike. Raporti vë në dukje se HABEx nuk ishte mjaft ambicioz në shtrirje dhe se LUVOIR ishte pak më i lartë për sa i përket buxhetit. Në vend të kësaj, raporti thjesht parashtron atë që komuniteti i astronomisë dëshiron të bëjnë këta teleskopë, gjë që duhet të ndihmojë në informimin e dizajnit të tyre përfundimtar. Studiuesit që kanë punuar në këto projekte janë mjaft të lumtur për vendimin.