Syzet e Facebook mund të kenë sukses aty ku Google Glass dështoi

foto

Kohët e fundit Facebook njoftoi syzet e tij të diellit të veshshme që mund të regjistrojnë video nga perspektiva e përdoruesit. Përkundër shumë reagimeve tona të ashpra ndaj këtij produkti të ri, një nga vendimet e Facebook në këtë lansim ka të ngjarë ta bëjë atë një sukses aty ku Google Glass dështoi.

Duke marrë një faqe nga kurrikula e shkollës së biznesit, Facebook shfrytëzoi një qasje efektive për fillimin e saj duke u partnerizuar me Ray-Ban-një mësim që të gjithë menaxherët e produkteve të reja do të bënin mirë ta mbanin mend.

Për ta kuptuar më së miri këtë, duhet së pari të rishikojmë Google Glass. U lançua në vitin 2011 si një prototip vetëm për përdoruesit e zgjedhur. Në përputhje me qasjen e Google me lëshimin e beta në atë kohë, këta përdorues paguan 1,500 dollarë për mundësinë e tyre për të luajtur dhe provuar atë që dukej dhe ndihej si e ardhmja.

Pavarësisht se u emërua një nga shpikjet më të mira të vitit të Revistës Time, Google Glass ishte i mbushur me probleme dhe shumë një produkt i papërfunduar. Shumë kanë komentuar më parë se si një nga dështimet kryesore të Google Glass ishte se ishte një shembull klasik i nxjerrjes së teknologjisë së re pa një rast të qartë përdorimi. Çfarë duhet të bënin njerëzit me Google Glass?

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i lançimit të Google Glass ishte se dizajni i produktit u bë në shtëpi dhe marketingu u krye nga një fushatë disi e paqëllimshme e marrëdhënieve me publikun e udhëhequr nga bashkëthemeluesi Sergey Brin, i parë duke i veshur ato kudo nga Silicon Valley deri në Javën e Modës Me Në mënyrë efektive, Google po lundronte mbi valën e suksesit të tij dhe ofronte një lodër të re që dukej se ishte e pashmangshme – por nuk kishte përdorim të qartë.

Shpejt përpara në fillim të këtij muaji. Facebook lançoi syze dielli të reja të veshshme që krahasohen menjëherë dhe shpesh me Google Glass. Pyetja në mendjen e të gjithëve (përveç nëse personi pranë meje do të më regjistrojë pa lejen time) është nëse përpjekja e Facebook -ut do të jetë si Google Glass. Sidoqoftë, vendimi për t’u partnerizuar me prodhuesin më të mirë të syzeve të diellit Ray-Ban për të përdorur një nga markat më të njohura, syzet Wayfarer, pasi ato të veshshme ka të ngjarë të bëjnë një version të Facebook një sukses.

Ndërsa Facebook është më shumë se një dekadë nga fillimet e tij sipërmarrëse, si shumë kompani të mëdha teknologjike, ai domosdoshmërisht duhet të eksplorojë në skajet e inovacionit në mënyrë që të parandalojë produktin ose shërbimin që t’i bëjë platformat e tij të vjetruara. Kjo do të thotë se shumë prej lançimeve të produktit që Facebook i konsideron kërkojnë që ata të lundrojnë në situata jo të rrezikshme dhe të panjohura – por të panjohura. Cili është ndryshimi?

Çështja me të cilën përballen Facebook dhe shumë futuristë të teknologjisë është ajo që shumë i referohen si pasiguri kalorës. Në vitin 1921, Frank Knight publikoi kërkimin që theksoi një ndryshim të rëndësishëm midis rrezikut dhe pasigurisë. Për kompanitë teknologjike Big Four, rreziku është menaxhimi i të ardhurave për të siguruar që pjesa e tregut midis rritjes së të ardhurave nga reklamat e Facebook vitin e ardhshëm të vazhdojë të tejkalojë atë të Google.

Të dy kompanitë kanë një rekord të rritjes së të ardhurave, kështu që ne mund të përdorim disa të dhëna historike për të bërë parashikime mjaft të mira për të ardhmen. Çelësi këtu është se mjetet e parashikimit kanë forcë dhe kështu përdoren në vendimmarrje.

Tani krahasimi i asaj situate me faktin nëse gota e Facebook do të jetë e suksesshme është një situatë krejtësisht e ndryshme. Nga cilat shënime historike mund të nxjerrim? A do të jetë kërkesa e ngjashme me Apple Watch në vitin e parë? Apo do të jetë më shumë si Zune, përpjekja e Microsoft për të konkurruar me iPod? Çështja është se kërkesa për këtë produkt është e panjohur, dhe ka shumë pak vlerë për parashikimin në situata të panjohshme – të cilat ne gjithashtu mund t’i referohemi si pasiguri kalorës.

Pra, pse Facebook do të jetë më i suksesshëm? Sepse ndërsa Facebook nuk është më një startup, ai përdori një metodë kryesore sipërmarrëse për të përmirësuar shanset e tij. Domethënë, ajo përdori një qasje efektive në lansimin e gotës së Facebook duke u partnerizuar me Ray-Ban.

Ndërsa Google u përpoq të shpikte modelin e syzeve të tij të reja – duke përdorur imagjinatën e tij për atë që njerëzit donin – Facebook përdori një dizajn që tashmë ka disa siguri rreth tij. Kur një kompani ose sipërmarrës po lançon një produkt ose shërbim të ri, të punosh së bashku është një mënyrë kryesore për të fituar kontrollin e rezultateve kur mjetet parashikuese dështojnë. Efektivizimi është një metodë sipërmarrëse që inkurajon sipërmarrësit të shfrytëzojnë aspektet që janë ose mund të jenë nën kontrollin e tyre.

Ju e bëni këtë duke filluar me atë që jeni, atë që dini dhe atë që njihni. Në vend që të përpiqet të parashikojë se çfarë do të pëlqejnë njerëzit në një palë gota dhe në vend që të mësojë vetë se si t’i tregtojë ato gota, Facebook zgjodhi të shfrytëzojë njohuritë e lojtarit më të madh në treg.

Facebook shkoi përpara përmes së panjohurës duke gjetur dikë që e njihte për ta ndihmuar të lundronte në një pasiguri kryesore të produktit të saj të ri. Vetëm për atë arsye, ai ka një shans më të mirë për sukses.

Në fund të fundit, inovacionet e reja të produkteve të konsumit janë tepër të pasigurta (jo të rrezikshme), dhe shumica do të dështojnë. Kjo do të thotë që edhe me partneritetin e Ray-Ban, ai lehtë mund të bjerë në shumë parametra të tjerë, por si një sipërmarrës i mirë, Facebook ka rritur shanset e tij duke shfrytëzuar një qasje kryesore sipërmarrëse për lansimin e produktit të tij-duke përmirësuar shanset e tij të suksesit.