Arsyeja e vërtetë pse peshkaqenët e bardhë kafshojnë njerëzit

foto

Ka kohë që ka teori që kur peshkaqenët e bardhë kafshojnë njerëzit, bëhet fjalë për një identitet të gabuar. Tani, hulumtimi i ri që simulon mënyrën se si një peshkaqen do ta shikonte botën, ka treguar se kjo mund të jetë vërtet kështu.
Studiuesit nga Universiteti Macquarie i Australisë në Sidnei zbuluan se njerëzit që notojnë ose hipin me vozis kanë një ngjashmëri të fortë me fokat dhe luanët e detit në sytë e peshkaqenëve të bardhë të mitur.
Peshkaqenët e mëdhenj të bardhë, së bashku me peshkaqenë dem dhe peshkaqenë tigër, përbëjnë numrin më të madh të kafshimeve te njerëzit, thanë studiuesit në një deklaratë për shtyp të mërkurën.
Ata janë peshqit grabitqarë më të mëdhenj në botë, sipas Fondit Botëror të Kafshëve të Egra (WWF), dhe dihet se nxjerrin copa nga pre e tyre, të cilat gëlltiten të tëra.
Incidentet e peshkaqenëve që kafshojnë njerëzit janë të rralla, por janë rritur “thelbësisht” gjatë 20 viteve të fundit, zbuluan studiuesit nga Universiteti Macquarie në vitin 2019.
Por, pavarësisht nga reputacioni i tyre i frikshëm, peshkaqenët e bardhë janë një specie e pambrojtur dhe numri i tyre po zvogëlohet, sipas WWF.

Studiuesit studiuan dhe krahasuan videot nënujore të fokave, luanëve të detit dhe njerëzve që notonin në mënyra të ndryshme, së bashku me noton drejtkëndëshe dhe njerëz që vozisnin në dërrasat e sërfit me madhësi të ndryshme, duke përdorur kamera të palëvizshme dhe të udhëtimit për të kapur pamjet.
“Ne bashkangjitëm një GoPro në një skuter nënujor dhe e vendosëm të udhëtonte me një shpejtësi tipike lundrimi për peshkaqenë grabitqarë”, tha në një deklaratë autorja kryesore Laura Ryan, një studiuese pas doktoraturës në sistemet shqisore të kafshëve në Laboratorin Neurobiologjik të Universitetit Macquarie.
Duke përdorur një katalog të të dhënave të neuroshkencës së peshkaqenëve, studiuesit më pas aplikuan filtra në pamjet video dhe krijuan programe modelimi që do të simulonin mënyrën në të cilën një peshkaqen i bardhë i ri do të shihte lëvizjet dhe format e objekteve të ndryshme.
Studiuesit konfirmuan se njerëzit që notojnë dhe vozisin në dërrasat e sërfit kanë një ngjashmëri të madhe me foka dhe luanë të detit në sytë e peshkaqenëve të bardhë, duke mbështetur teorinë e gabuar të identitetit pas disa kafshimeve.