Teleskopi Hubble zbulon objektin hapësinor që përfshin gjashtë pika të ndritshme të njohura si ‘unaza e Ajnshtajnit’ 3.4 miliardë vite dritë nga Toka

foto

Teleskopi Hubble kapi një ‘Unazë’ të Ajnshtajnit mahnitëse 3.4 miliardë vite dritë nga Toka.

Kjo shfaqje kozmike, e njohur zyrtarisht si thjerrëza gravitacionale, ndodh kur fusha gravitacionale nga një objekt masiv në hapësirë ​​shtrembëron hapësirën dhe devijon dritën nga një objekt i largët pas saj.

Më pas rezulton në modelin e syrit të demit, ose ‘Unaza e Ajnshtajnit.’ Itshtë parashikuar nga fizikani i famshëm, Albert Ajnshtajni, në vitin 1915.

Imazhi tregon gjashtë pika të ndritshme të dritës të grumbulluara në qendër, katër prej të cilave po formojnë një rreth rreth një çifti qendror.

Formimi, megjithatë, përbëhet vetëm nga dy galaktika dhe një kuazar i vetëm i largët që zmadhohet ndërsa kalon nëpër fushën gravitacionale të galaktikave.

Kuazari, i njohur si 2M1310-1714, qëndron më larg nga Toka sesa çifti i galaktikave.

Një kuazar është bërthama jashtëzakonisht e ndritshme e një galaktike aktive dhe shkëlqimi i tij i fuqishëm krijohet nga sasitë e jashtëzakonshme të energjisë të lëshuar nga gazi që bie drejt vrimës së zezë supermasive në qendër të saj.

“Drita nga kuazari është përkulur rreth çiftit galaktikë për shkak të masës së tyre të madhe, duke dhënë pamjen e pabesueshme që çifti galaktikë janë të rrethuar nga katër kuazarë – ndërsa në realitet, një kuazar i vetëm qëndron shumë përtej tyre,” Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) ndau në një deklaratë.

Në 1915, Ajnshtajni i lindur në Gjermani pohoi se graviteti është rezultat i objekteve masive që prishin strukturën e universit, atë që ai e quajti hapësirë-kohë.

Ekspertët që atëherë kanë qenë në gjendje të testojnë teorinë e tij të Relativitetit të Përgjithshëm brenda sistemit diellor dhe të provojnë se puna e tij novatore mban nën kontroll, e cila ka qenë me qindra Unaza të Ajnshtajnit.

Thomas Collett, nga Instituti i kozmologjisë dhe gravitetit në Universitetin e Portsmouth, i cili zbuloi një Unazë tjetër të Ajnshtajnit në vitin 2018, tha në një deklaratë: ‘Relativiteti i Përgjithshëm parashikon që objektet masive deformojnë hapësirën-kohë.

‘Kjo do të thotë që kur drita kalon pranë një galaktike tjetër, rruga e dritës devijohet.

“Nëse dy galaktika janë rreshtuar përgjatë vijës sonë të shikimit, kjo mund të krijojë një fenomen, të quajtur thjerrëza të forta gravitacionale, ku ne shohim imazhe të shumta të galaktikës në sfond.

“Nëse e dimë masën e galaktikës së parë, atëherë sasia e ndarjes midis imazheve të shumta na tregon nëse Relativiteti i Përgjithshëm është teoria e saktë e gravitetit në shkallët galaktike.”

Të dhënat nga teleskopi Hubble identifikuan një pikë të shtatë të dritës në qendër, e cila është një imazh i rrallë i pestë i kuazarit të largët.

Disa qindra lente gravitacionale të forta janë të njohura, por shumica janë shumë të largëta për të matur me saktësi masën e tyre.