Tesla konsideron blerjen e Sigma Lithium

foto

Tesla thuhet se po konsideron blerjen e Sigma Lithium, një kompani braziliane e minierave të litiumit, për rreth 3 miliardë dollarë.

foto

Tesla dhe CEO i saj Elon Musk kanë treguar një interes të vazhdueshëm për nxjerrjen dhe përsosjen e litiumit gjatë pesë viteve të fundit. Me kërkesën në rritje eksponenciale të kompanisë për substancën dhe gatishmërinë e saj për t’u integruar vertikalisht, një blerje korporative e një minatori litium është sigurisht brenda MO-së së saj. Por tani, Tesla mund të jetë më afër se kurrë një blerje të tillë, pasi Bloomberg raporton se prodhuesi i automjeteve po eksploron blerjen e Sigma Lithium për 3 miliardë dollarë.

Sigma Lithium është një nga nxjerrësit më të mëdhenj të litiumit në Amerikën e Jugut, kryesisht falë asaj që kompania e quan “depozita më e madhe e litiumit të shkëmbinjve të fortë në Amerikë”. E vendosur në shtetin juglindor të Minas Genrias, operacioni masiv i minierave ka qenë në funksion që nga viti 2018. Është e rëndësishme për Tesla-n, afërsia e Sigma me bregun e Atlantikut do të thotë se litiumi i saj i nxjerrë mund të transportohet lehtësisht në të gjithë globin.

foto

Simga Lithium nuk i është përgjigjur Teslarati ose Bloomberg në lidhje me shitjen e mundshme, dhe përfaqësuesit e CEO të Tesla, Elon Musk refuzuan të komentojnë për Bloomberg për ato që ata i quajtën “thashetheme”.

Pas rrjedhjes së informacionit, aksionet e Sigma Lithium në NASDAQ shpërthyen me më shumë se 25% në tregtimin pas tregut.

Ajo që e bën blerjen e Sigma potencialisht shumë tërheqëse për Teslën, përveç afërsisë së saj me bregdetin, është potenciali i saj i rritjes. Sipas faqes së internetit të Sigma Lithium, ajo planifikon të rrisë prodhimin në 270,000 tonë metrikë litium në vit, me qëllimin më të largët për të prodhuar 766,000 tonë metrikë litium në vit në vitet e ardhshme. Për më tepër, me një furnizim të bollshëm me ujë dhe hidrocentrale në lumin Jequitinhonha, operacioni mund ta arrijë këtë rritje me një kosto më të ulët se operacionet e tjera.

Me blerjen e Sigma Lithium, Tesla do të ishte vetëm disa hapa larg një zinxhiri furnizimi me litium të integruar plotësisht vertikalisht. Tesla prodhon tashmë qelizat e veta të baterive dhe me një strukturë të ardhshme të rafinimit të litiumit në Corpus Christi, Teksas, litiumi i papërpunuar nga operacioni i Sigma në Brazil mund të ndihmojë prodhuesin e automjeteve të vazhdojë të zbusë kostot e baterisë.

Me marzhet e fitimit të Tesla-s duke u bërë zili e industrisë së automobilave, ne mund të shohim një numër gjithnjë në rritje të prodhuesve të automjeteve që lëvizin në nxjerrjen dhe rafinimin e litiumit. Megjithatë, me ekspertizën dhe zotërimet e pronave që kompanitë minerare posedojnë aktualisht, kjo lëvizje mund të vijë me koston astronomike të një blerjeje të korporatës. Mbetet e paqartë nëse prodhuesit e tjerë të automjeteve do të ndjekin hapat e Tesla-s.