Tesla njofton krijimin e një roboti humanoid në vitin 2022

foto

Tesla po ndërton një robot humanoid “diku vitin e ardhshëm” të quajtur Tesla Bot, i njoftuar në ngjarjen e kompanisë në Ditën e AI.

Roboti do të përdorë të njëjtën inteligjencë artificiale që përdor kompania e makinave elektrike për automjetet e saj, do të jetë afërsisht 173 centimetra e gjatë (5ft 8in), peshon rreth 57 kg dhe do të ndërtohet nga “materiale të lehta” me një ekran diku në trupin e tij për të treguar informacion.

Musk thotë se roboti “ka për qëllim të jetë miqësor dhe të lundrojë nëpër një botë të ndërtuar për njerëzit”, por do të ndërtohet në një “nivel mekanik” në mënyrë që dikush të “ikë prej tij dhe ka shumë të ngjarë ta mposhtë atë”.

Faqja e internetit e Tesla thotë se roboti është qëllim i përgjithshëm për punë që janë “të pasigurta, të përsëritura ose të mërzitshme”, të tilla si të shkosh në një dyqan dhe të marrësh sende ushqimore. “Në thelb, në të ardhmen, puna fizike do të jetë një zgjedhje. Nëse dëshironi ta bëni, mundeni, por nuk keni nevojë ta bëni”, tha Musk.

Gjatë viteve të fundit, Musk ka paralajmëruar vazhdimisht për pasojat e inteligjencës artificiale dhe robotëve.

Në vitin 2017, ai tha se kishte një “pesë deri në 10 përqind shans për sukses [për ta bërë AI të sigurt]” dhe se kompanitë që punojnë në teknologji duhet të ngadalësohen për të siguruar që ata nuk ndërtojnë pa qëllim diçka të rrezikshme.

Tre vjet më vonë, Musk tha se kishte rrezik që njerëzit të kapërceheshin nga inteligjenca artificiale para vitit 2025.

“Vlerësimi im se pse AI anashkalohet nga njerëzit shumë të zgjuar është se njerëzit shumë të zgjuar nuk mendojnë se një kompjuter mund të jetë ndonjëherë aq i zgjuar sa ata. Dhe kjo është krenari dhe padyshim e rreme, “tha ai.

“Ne jemi drejtuar drejt një situate ku AI është shumë më e zgjuar se njerëzit dhe mendoj se afati kohor është më pak se pesë vjet nga tani. Por kjo nuk do të thotë se gjithçka shkon në ferr në pesë vjet. Thjesht do të thotë që gjërat të shkojnë e paqëndrueshme ose e çuditshme “.

Përveç raketave me SpaceX dhe makina elektrike me Tesla, Musk po zhvillon gjithashtu lidhjen neural, një çip që lidh trurin drejtpërdrejt me kompjuterin, për të cilin ai shpreson se do të lejojë “simbiozën e njeriut-AI”.