Tesla ul çmimin e sistemit të saj Full Self Driving me një të tretën e plotë

foto

Softueri i drejtimit autonom të Tesla-s sapo përfundoi me sukses një udhëtim të paplanifikuar – ai u kthye në kohë, me koston e funksionit që tani ka riparuar hapat e tij deri në tetor 2020.

foto

Gjatë fundjavës, ndërsa Elon Musk ishte i zënë me uljen e çmimeve të produkteve Tesla në të gjithë bordin, ulja më e madhe që ai bëri ishte në softuerin Full Self-Driving (FSD). Një e treta më e lirë në Shtetet e Bashkuara se sa ishte vetëm javën e kaluar, FSD tani kushton mezi më shumë se gjysma e asaj që bëri në kulmin e saj pak më shumë se një vit më parë. Etiketa e re e çmimit prej 8,000 dollarësh do të thotë gjithashtu se softueri tani është zyrtarisht më i lirë se kur debutoi për herë të parë beta e tij e lavdëruar.

foto

U shpërnda në disa të përzgjedhur tre vjet e gjysmë më parë; beta e shumëpritur i dha Musk mundësinë për të rritur koston e FSD në 10,000 dollarë. Ai do të vazhdonte t’i nxiste klientët e tij besnikë të blinin FSD, pasi sa më shumë të prisnin, aq më shumë do t’u kushtonte.

Tani që Tesla FSD beta ka dalë në version të kufizuar, çmimi i FSD (i ri ose i përmirësuar) do të rritet me 2 mijë dollarë të hënën.

Kjo për shkak se Musk në mënyrë të përsëritur pretendonte se çmimi do të rritej sa më mirë të bëhej softueri dhe sa më shumë që FSD i afrohej drejtimit pa mbikëqyrjen njerëzore, në të cilën pikë ai mburrej se do të vlente mbi 100,000 dollarë. Fillimisht ai e mbajti gjithashtu fjalën e tij: Dy rritje të mëvonshme, të cilat kulmuan me një rritje rekord në 15,000 dollarë në 2022, u shtynë pavarësisht se nuk ishte bërë asnjë përparim thelbësor.

Më pas ai bëri diçka të papritur shtatorin e kaluar—ai uli çmimin e FSD-së për herë të parë ndonjëherë. Ndryshe nga arsyetimi i tij për uljen e çmimeve të makinave në vitin 2023, kur kostoja e inputeve si litiumi kishte rënë ndërsa inflacioni i mallrave u lehtësua, ai nuk mund të argumentonte se fatura e materialeve për softuerin ishte ulur.

Çështja ishte se normat e marrjes kishin rënë pasi klientët kishin hequr dorë gjerësisht nga premtimi i tij vjetor për një përparim vitin e ardhshëm. Muajin e kaluar iu desh të përdorte prova të detyrueshme kur pronarët e rinj morën makinën e tyre për herë të parë. Përpjekjet për të licencuar teknologjinë për prodhuesit rivalë të makinave gjithashtu dështuan, pranoi ai në janar.

Çmimi FSD do të vazhdojë të rritet ndërsa softueri i afrohet aftësisë së plotë të vetëdrejtimit me miratimin rregullator. Në atë pikë, vlera e FSD është ndoshta diku më shumë se 100,000 dollarë.

Në një farë mënyre, Musk ka hequr dorë edhe nga FSD. Në atë që duket të jetë një pranim se pronarët ekzistues nuk do të përjetojnë shndërrimin e makinave të tyre në taksi robo brenda natës – atë që Musk e quajti “momenti ChatGPT” i Tesla-s – ai vendosi thjesht t’i japë fund testit beta në favor të quajtur softuer “FSD i mbikëqyrur”. Kjo hap mundësinë për të njohur afro 926 milionë dollarë të ardhura të shtyra, të cilat mund të jenë një shtytës kryesor i fitimeve të tremujorit të parë kur kompania raporton të martën.

FSD nuk është çmimi i vetëm për të shkuar në rreth, pasi Musk uli çmimet në disa automjete në një numër tregjesh kryesore. Për SHBA-në, kjo do të thotë se rritjet prej 1000 dollarësh të shtuara në çmimin e modelit Y fillimisht në mars dhe më pas në prill janë zhbërë.

Tre javë pas tremujorit dhe Modeli Y tani po shitet në muajt e pranverës së fortë sezonale të industrisë për të njëjtin çmim si gjatë muajit të ngadaltë dhe të ftohtë të shkurtit. Për Tesla-n, humbja e të ardhurave është një lajm i keq pasi crossover-i përbën dy të tretat e të gjitha shitjeve të makinave.

Musk zakonisht argumenton se kërkesa themelore për produktin e tij bazë “mund të jetë gjithashtu e pafund”. Ai ka argumentuar se askush nuk do të blinte një Toyota RAV 4 konkurruese prej 28,675 dollarësh, nëse mund të blejë një Model Y për 29,490 dollarë – çmimi me të cilin Musk e reklamon tani.

Unë mendoj se nëse do të kishit një majmun që të hidhte mut në tastierë për të krijuar një strategji çmimi për Tesla-n, do të ishte më koherente sesa ajo që kemi parë.

Çmimi i abonimit do të rritet sapo të lëshojmë FSD. Në fakt ne do ta shkurtojmë. Ne po rrisim çmimet e Modelit Y. Në fakt tani jemi…

Por gjatë fundjavës ai tha pjesën e qetë me zë të lartë. Kur justifikoi uljet e çmimeve përpara atyre që priten të jenë fitime të tmerrshme të tremujorit të parë, ai pranoi se nuk kanë mjaft njerëz që duan të blejnë Modelin Y nëse kushton vetëm 2,000 dollarë më shumë.

“Çmimet e Teslës duhet të ndryshojnë shpesh në mënyrë që të përputhet me prodhimin me kërkesën,” shkroi Musk, i cili u kërkon aksionerëve të nënshkruajnë një marrëveshje pagese rekord prej 45 miliardë dollarësh.