Thashethemet e kartës grafike ARC Alchemist të Intel tregojnë për tre GPU që synojnë tregun e lojërave të nivelit të lartë, Top Die afër RTX 3070 Ti

foto

Detaje të reja në lidhje me formacionin e kartave grafike të lojrave Intel ARC Alchemist janë zbuluar nga Moore’s Law is Dead. Rrjedhjet e reja mbulojnë performancën dhe pozicionimin e konfigurimeve të ndryshme të GPU -ve brenda formacionit ARC që do të nisë në Q1 2022.

Sipas thashethemeve, Intel do të ketë të paktën tre konfigurime të GPU -ve ARC Alchemist gati për lançim në TM1 2022. Këto do të përfshijnë dy konfigurime të bazuara në 512 elementët kryesorë të BE -së dhe një konfigurim të bazuar në 128 BE -në. Edhe pse ka më shumë konfigurime GPU që kemi parë në rrjedhje, duket se ato mund të përdoren në produktet e ardhshme edhe pse kjo nuk mund të konfirmohet. Pra, le të fillojmë me konfigurimin e nivelit të lartë.

Varianti kryesor Alchemist 512 EU ka vetëm një konfigurim të listuar deri më tani dhe që përdor mbushjen e plotë me 4096 bërthama, ndërfaqe autobusi 256-bit dhe deri në 16 GB memorie GDDR6 që përmban një orë 16 Gbps edhe pse 18 Gbps nuk mund të përjashtohen sipas thashethemet.

Çipi Alchemist 512 EU pritet të matet në rreth 396mm2 që e bën atë më të madh se ofertat AMD RDNA 2 dhe NVIDIA Ampere. GPU Alchemist -512 do të vijë në paketën BGA -2660 e cila ka përmasa 37.5mm x 43mm. Amperi GA104 i NVIDIA -s mat 392mm2 që do të thotë se çipi kryesor Alchemist është i krahasueshëm në madhësi ndërsa GPU Navi 22 mat 336mm2 ose rreth 60mm2 më pak. Kjo nuk është madhësia përfundimtare e çipit, por duhet të jetë shumë afër.

NVIDIA paketohet në bërthama tensori dhe bërthama shumë më të mëdha RT/FP32 në patate të skuqura, ndërsa çipat AMD RDNA 2 paketojnë një njësi përshpejtuese të rrezeve të vetme për CU dhe Infinity Cache. Intel gjithashtu do të ketë harduer të dedikuar në bordin e GPU-ve të tij Alchemist për teknologjinë Raytracing dhe super-kampionimin e ndihmuar nga AI.

Çipi Xe -HPG Alchemist 512 EU sugjerohet të ketë orë me rreth 2.2 – 2.5 GHz megjithëse nuk e dimë nëse këto janë orë mesatare ose orë maksimale të rritjes. Le të supozojmë se është shpejtësia maksimale e orës dhe në atë rast, karta do të jepte deri në 18.5 llogaritje TFLOP FP32 që është 40% më shumë se RX 6700 XT por 9% më e ulët se NVIDIA RTX 3070.

Në një masë spekulative të performancës, MLID thekson se TFLOP -të nuk kanë kuptim për krahasim pasi shkallët e performancës ndryshojnë nga arkitektura, jo nga performanca e FLOP -ve. Karta grafike e lojrave pritet të jetë shumë më e shpejtë se RX 6700 XT & RTX 3070 në këtë pikë, por me punën e vazhdueshme në grupin e shoferëve, performanca pritet të përmirësohet më tej.

Gjithashtu, thuhet se objektivi fillestar i Intel i TDP ishte 225-250W, por tani është rritur në rreth 275W. Mund të presim një variant 300W me lidhje të dyfishta 8-pin gjithashtu nëse Intel dëshiron të shtyjë orët e tij edhe më tej. Në secilin rast, ne mund të presim që modeli përfundimtar të trondisë një konfigurim të lidhësit 8+6 pin. Modeli i referencës gjithashtu do të duket shumë si fotografia e marketingut me dronë që Intel bëri gjatë zbulimit të markës ARC. Ky model referimi u zbulua pak kohë më parë edhe nga MLID. Gjithashtu po flitet për një formacion të personalizuar që po punohet nga partnerët AIB të Intel.

Duke vazhduar më tej, ne kemi GPU Intel Xe-HPG Alchemist 384 e cila do të jetë një variant i shkurtuar i 512 BE-ve. Çipi 384 EU do të ketë 3072 bërthama, memorie deri në 12 GB GDDR6 dhe një ndërfaqe autobusi 192-bit, megjithëse Intel mund ta akordojë atë deri në autobusin 256-bit me një kapacitet memorie 8 GB GDDR6. Karta gjithashtu do të ketë një TDP prej rreth 200W dhe pritet të ketë performancë NVIDIA RTX 3060 dhe RTX 3060 Ti.

GPU 384 e BE -së pritet të ketë një memorie inteligjente 16 MB, respektivisht. Meqenëse GPU është pothuajse një model i shkurtuar, ne do të shohim orë mbi kufirin 2 GHz. Tani Intel ka testuar konfigurime të ndryshme të shkurtuara të pjesës së tij të sipërme, duke përfshirë një variant 448 BE dhe 256 BE. Ne nuk e dimë nëse ka ndonjë kartë grafike lojrash të planifikuar për tu lëshuar me ato konfigurime specifike, por Intel ka mundësinë të lëshojë edhe më shumë SKU nëse ata shohin tregun për të.

Pastaj së fundmi, ne kemi Intel Xe-HPG Alchemist 128 pjesë të BE-së. Konfigurimi kryesor është edhe një herë një SKU me yndyrë të plotë me 1024 bërthama, një ndërfaqe autobusi 64-bit dhe memorie deri në 8 GB GDDR6. Varianti i prerë do të vijë me 96 BE ose 768 bërthama dhe një memorie 4 GB GDDR6 të paraqitur në një ndërfaqe autobusi 64-bit. Çipi gjithashtu do të ketë një shpejtësi orësh prej rreth 2.2-2.5 GHz dhe do të ketë një konsum të energjisë nën 75W, që do të thotë se ne do të shikojmë kartat grafike pa lidhje për segmentin e nivelit fillestar.

Performanca pritet të arrijë midis GeForce GTX 1650 dhe GTX 1650 SUPER, por me aftësi për të përcjellë. Një avantazh i madh që Intel mund të ketë ndaj AMD dhe Intel është se me këto karta, ato mund të hyjnë në tregun amerikan nën 250 dollarë, i cili është braktisur plotësisht në gjeneratën aktuale të kartave. Seria GeForce RTX 3050 mori vetëm një lëshim laptopi deri më tani me RTX 3060 që i shërben segmentit të nivelit fillestar Ampere në 329 dollarë amerikanë, ndërsa RX 6600 pritet të jetë zgjidhja fillestare e AMD për rreth 300 dollarë amerikanë.

Kjo GPU do të jetë shumë e ngjashme me tabelën diskrete SDV të bazuar në GPU DG1 megjithatë Alchemist do të ketë një dizajn arkitekture më të përmirësuar dhe padyshim më shumë ngritje të performancës mbi arkitekturën e GP të gjeneratës së parë. Ky formacion padyshim do të synojë tregun diskret të nivelit fillestar të bazuar në specifikimet.

Bazuar në afatin kohor, formacioni Xe-HPG Alchemist do të konkurrojë kundër GPU-ve NVIDIA Ampere & AMD RDNA 2 pasi të dy kompanitë nuk pritet të lansojnë pjesët e tyre të gjeneratës së ardhshme deri në fund të vitit 2022. NVIDIA dhe AMD pritet të lëshojnë freskime në fillim të vitit 2022, kështu që mund t’i japë konkurrencës përbërjes së re të Intel, por bazuar në pritjet aktuale të performancës, rifreskimi mund të mos sjellë ndryshime drastike të performancës në formacion. GPU-të Xe-HPG ARC gjithashtu do të vijnë në platformën e lëvizshmërisë gjithashtu dhe do të shfaqen në fletoret e Alder Lake-P.