Themeluesi i Twitter-it, Jack Dorsey paralajmëron se algoritmet e mediave sociale po i shterrojnë njerëzit nga vullneti i tyre i lirë

foto

Nëse media sociale është ekuivalenti i një arme të shkatërrimit në masë, atëherë Jack Dorsey do të ishte një pretendent për Robert Oppenheimer të epokës dixhitale.

foto

Duke folur në Forumin e 16-të vjetor të Lirisë në Oslo të mërkurën, bashkëthemeluesi i Twitter-it i penduar shprehu se sa i konfliktuar ndihej në krijimin e tij të lindur nga idealet fisnike të protokolleve me burim të hapur përpara se të korruptohej nga realiteti i nevojës për të mbijetuar në një treg konkurrues.

foto

Dhe ai kishte një paralajmërim: Mediat sociale dhe kompanitë e internetit që u rritën në gjigantë trilionë dollarësh duke zbuluar përmbajtje në hapësirën e madhe e të paorganizuar të internetit dhe duke e kuruar atë për të maksimizuar angazhimin e përdoruesve janë vetëm manifestimi i parë i këtij rreziku.

Çfarë ishin Facebook dhe Google për Ueb-in, kompanitë si OpenAI janë për epokën e ardhshme të inteligjencës së përgjithshme artificiale.

Mjetet e inteligjencës artificiale do të na njohin më mirë se sa ne e njohim veten dhe, qoftë përmes dizajnit apo parazgjedhjes, ndikojnë në të menduarit tonë në një nivel nënndërgjegjeshëm, edhe nëse algoritmet e tyre bëhen transparente.

“Kjo do të tingëllojë pak e çmendur, por mendoj se debati i fjalës së lirë është një shpërqendrim i plotë tani. Mendoj se debati i vërtetë duhet të jetë rreth vullnetit të lirë”, tha ai në kryeqytetin e Norvegjisë, Oslo, vendi i Çmimit Nobel për Paqen.

“Ne jemi duke u programuar . Ne jemi duke u programuar bazuar në atë që themi se jemi të interesuar, dhe përmes këtyre mekanizmave zbulues na thuhet se çfarë është interesante—dhe ndërsa angazhohemi dhe ndërveprojmë me këtë përmbajtje, algoritmi vazhdon të ndërtojë gjithnjë e më shumë këtë paragjykim. ”

Dorsey, i cili u largua nga bordi i platformës së mikroblogimit BlueSky për të mbështetur rivalin e Elon Musk X muajin e kaluar, mori mbështetje morale nga sipërmarrësi serial që bleu krijimin e tij për 44 miliardë dollarë në nëntor 2022, vetëm për ta riformuar atë në imazhin e tij, të kompletuar me pushkatime masive. dhe një riemërtim strategjik total.

“Po, Jack ka të drejtë,” postoi CEO i Tesla të mërkurën .

Sipas Dorsey, zbulimi i kodit themelor, siç ka bërë Musk me X, për të krijuar transparencë dhe për të ndërtuar besimin nuk do të ndihmojë as.

Edhe nëse një algoritëm është me burim të hapur, ai mbetet efektivisht një kuti e zezë sipas tij.

Jo vetëm që është e pamundur të modelosh dhe parashikosh se si funksionon dhe çfarë do t’ju tregojë në çdo rast të caktuar, por mund të ndryshohet në çdo kohë, argumentoi bashkëthemeluesi i Twitter.

“Për shkak se njerëzit janë bërë kaq të varur nga ajo, në fakt po ndryshon dhe po ndikon në agjencinë që kemi,” paralajmëroi Dorsey.

“Ne mund t’i rezistojmë asaj gjithçka që duam, por ajo na njeh më mirë sesa ne, sepse ne i themi preferencat tona në mënyrë implicite dhe eksplicite gjatë gjithë kohës, dhe thjesht ndihet super e rrezikshme të vazhdojmë të mbështetemi në këtë.”

Përgjigja e vetme, sipas mendimit të Dorsey, është krijimi i një tregu algoritmesh që u kthejnë përdoruesve zgjedhjen se cilat kuti të zeza i konsiderojnë më të besueshmet, ndërkohë që u jep atyre mundësinë për të kaluar pa probleme nga njëra tek tjetra në një moment, në varësi të nevojave të tyre – apo edhe të ndërtojnë të tyren.

Kjo nevojë për të gjetur një zgjidhje bëhet edhe më urgjente ndërsa ecim përpara, pasi ajo që një rrjet nervor si GPT-4 i OpenAI është në nivelin e tij më themelor është një algoritëm që shfrytëzon të dhënat e fshira nga interneti duke përdorur qindra miliarda parametra.

Në të kaluarën, rreziku u përmirësua përmes publikimit të vazhdueshëm të shkencës së AI për të përfituar të gjithë njerëzimin – me fjalë të tjera, duke përdorur modele kërkimore me burim të hapur.

Megjithatë, këto ditë kanë përfunduar, pasi publikimi i ChatGPT në nëntor 2022 i OpenAI-t hodhi hapin e parë në një garë mes një grushti korporatash për të komercializuar teknologjinë.

“Pesë kompani po ndërtojnë mjete nga të cilat ne të gjithë do të varemi plotësisht,” tha Dorsey. “Dhe për shkak se ata janë kaq të komplikuar, ne nuk kemi asnjë ide se si të verifikojmë korrektësinë, nuk kemi asnjë ide se si të verifikojmë se si funksionojnë, [ose] çfarë po bëjnë në të vërtetë.”

Dorsey nuk i përmendi emrat e tyre, por me gjasë do të thoshte OpenAI së bashku me partnerinMicrosoft, të GoogleDeepMind, Meta dhe Anthropic i mbështetur nga Amazon.

Ai gjithashtu mund të ketë përfshirë potencialisht xAI, pasi ai paralajmëroi që të mos bëhej i varur nga ndonjë CEO, si Sam Altman – por, për ironi, edhe Elon Musk.

Sidoqoftë, nëse pronari i X dhe xAI donte ta mbështeste atë gjithashtu, është e diskutueshme.