Meta përballet me ankesa ligjore mbi planet e të dhënave të AI

foto

Ndryshimet në politikën e privatësisë nuk do të kërkonin që përdoruesit të pranojnë t’i vënë të dhënat e tyre të disponueshme për trajnimin e teknologjisë AI, duke ngritur pyetje në lidhje me pajtueshmërinë me GDPR.

foto

Sipas aktivistëve, ndryshimet në politikën e privatësisë të Meta-s që i mundësojnë kompanisë të përdorë të dhënat evropiane të përdoruesve për të trajnuar platformat e saj të AI mund të thyejnë rregulloret e mbrojtjes së të dhënave dhe të injorojnë precedentët ligjorë.

foto

Kompania mëmë e Facebook ka filluar të informojë përdoruesit evropianë për reformat e synuara të politikës së privatësisë që hyjnë në fuqi më 26 qershor. Ndryshimet do të shihnin informacionin publik të ndarë nga përdoruesit e tij, si postimet, fotot, titrat dhe komentet në Facebook dhe Instagram, të përdorura për të “zhvilluar dhe përmirësuar” modelet e AI të kompanisë, pa nevojën për të zgjedhur përdoruesit. Ndryshimi do të ndikojë rreth 400 milionë përdorues.

Meta ka thënë se një lëvizje e tillë është e nevojshme për të bërë të disponueshme paketën e saj në zhvillim të produkteve gjeneruese të AI në Evropë dhe në Mbretërinë e Bashkuar. “Këto veçori dhe përvoja duhet të trajnohen mbi informacionin që pasqyron kulturat dhe gjuhët e ndryshme të komuniteteve evropiane që do t’i përdorin ato,” shkroi kompania në një postim në blog . “Ne jemi të përkushtuar ta bëjmë këtë me përgjegjësi dhe besojmë se është e rëndësishme që njerëzit të kuptojnë se si ne trajnojmë modelet që fuqizojnë produktet tona gjeneruese të AI.”

Megjithatë, po ngrihen pyetje në lidhje me ligjshmërinë e lëvizjeve të tilla sipas Aktit për Mbrojtjen e të Dhënave të Mbretërisë së Bashkuar dhe Rregullores së Përgjithshme për Mbrojtjen e të Dhënave të BE-së. Meta ka përmendur bazën ligjore të ‘Interesave Legjitime’ për përpunimin e të dhënave të caktuara të palëve të para dhe të palëve të treta në Rajonin Evropian dhe në Mbretërinë e Bashkuar, duke hequr kërkesën që përdoruesit të zgjedhin të bëjnë të disponueshme të dhënat e tyre. Përdoruesit mund të kundërshtojnë duke përdorur një formular të gjetur në qendrën e privatësisë së Metës, një qasje që kompania pretendon se është “në përputhje me mënyrën se si kompanitë e tjera të teknologjisë po zhvillojnë dhe përmirësojnë përvojat e tyre të AI në Evropë”.

Grupi i privatësisë noyb (Asnjë nga biznesi juaj) ka paraqitur ankesa në 11 vende evropiane, duke kërkuar nga autoritetet e mbrojtjes së të dhënave (DPA) të nisin një procedurë urgjente për të ndaluar këtë ndryshim përpara se të hyjë në fuqi më vonë këtë muaj. DPA-të në Austri, Belgjikë, Francë, Gjermani, Greqi, Itali, Irlandë, Holandë, Norvegji, Poloni dhe Spanjë morën kërkesat në emër të subjekteve lokale të të dhënave, duke argumentuar se mungesa e çdo informacioni në lidhje me qëllimet e teknologjisë së AI që po trajnohet shkon kundër kërkesave të GDPR.

“Meta në thelb po thotë se mund të përdorë “çdo të dhëna nga çdo burim për çdo qëllim dhe t’i bëjë të disponueshme për këdo në botë”, për sa kohë që kjo bëhet përmes “teknologjisë AI”, tha themeluesi i noyb Max Schrems. “Kjo është qartë e kundërta e pajtueshmërisë me GDPR. ‘Teknologjia AI’ është një term jashtëzakonisht i gjerë. Ashtu si ‘përdorimi i të dhënave tuaja në bazat e të dhënave’, ai nuk ka kufi të vërtetë ligjor. Meta nuk thotë se për çfarë do t’i përdorë të dhënat, kështu që mund të jetë ose një chatbot i thjeshtë, reklama e personalizuar jashtëzakonisht agresive apo edhe një dron vrasës. Meta thotë gjithashtu se të dhënat e përdoruesit mund të vihen në dispozicion të çdo “pale të tretë” – që do të thotë kujtdo në botë.”

Meta thotë se zhvillimi i përmbahet ligjit evropian dhe nuk shënon një divergjencë nga mënyra në të cilën kolegët e saj Big Tech kanë zhvilluar produktet e tyre të AI. “Ne jemi të sigurt se qasja jonë përputhet me ligjet e privatësisë dhe qasja jonë është në përputhje me mënyrën se si kompanitë e tjera të teknologjisë po zhvillojnë dhe përmirësojnë përvojat e tyre të AI në Evropë (përfshirë Google dhe Open AI)”, tha një zëdhënës i Meta për Reuters. Kompania ka argumentuar më parë “interes legjitim” në kontekstin e përpunimit të të dhënave personale për reklamat e sjelljes, një pretendim që u hodh poshtë nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë.