TikTok kufizon mediat e lidhura me shtetin

foto

TikTok njoftoi të enjten se do të kufizonte më tej shtrirjen e llogarive të mediave të lidhura me shtetin jashtë vendeve të tyre.

foto

Platforma etiketon llogaritë e mediave të lidhura me shtetin, ose organizatave mediatike që janë subjekt i ndikimit ose kontrollit të qeverive të tyre. Ai filloi t’i shtonte këto mohime në vitin 2022, duke filluar me mediat ruse, ukrainase dhe bjelloruse të kontrolluara nga shteti dhe më vonë duke u zgjeruar në mbi 40 vende.

foto

Kufizimet në mediat e lidhura me shtetin synojnë të luftojnë “operacionet e ndikimit të fshehtë”, tha TikTok në një njoftim për shtyp.

Njoftimi vjen në mes të një viti historik zgjedhor, me rreth 4 miliardë njerëz në 76 vende – përfshirë SHBA-në – që votojnë për liderët e tyre të ardhshëm. Platforma ka grumbulluar afërsisht 170 milionë përdorues amerikanë.

Në katër muajt e parë të vitit 2024, TikTok tha se tashmë ka ndërprerë “15 operacione ndikimi dhe ka hequr 3001 llogari të lidhura” që u përpoqën të ndikonin në diskursin politik, përfshirë informacionin zgjedhor.

Kompania tha se ndërpreu përpjekjet për të ndikuar në zgjedhjet presidenciale në Indonezi në fillim të këtij viti, si dhe shënjestrimin e audiencës në Mbretërinë e Bashkuar nga llogaritë që “përforconin artificialisht narrativat rreth diskursit të brendshëm politik të Mbretërisë së Bashkuar”.

“Ne jemi të fokusuar në sigurimin që komuniteti ynë prej 170 milionë amerikanësh të mund të zbulojë përmbajtje origjinale dhe të besueshme dhe të ketë ndërveprime autentike në TikTok,” tha në një deklaratë Suzy Loftus, kreu i besimit dhe sigurisë për sigurinë e të dhënave të TikTok në SHBA. “Gjatë këtij viti kritik zgjedhor, ne po forcojmë më tej përpjekjet tona për të kundërshtuar në mënyrë agresive përpjekjet për të ndikuar dhe për të siguruar që TikTok të mbetet i lirë nga manipulimet e jashtme.”

Llogaritë e mediave të lidhura me shtetin nuk do të vendosen në faqen “Për ty”, e cila është algoritmi i TikTok që rekomandon video për përdoruesit. Llogarive do t’u ndalohet gjithashtu reklamimi në tregje jashtë vendeve të tyre.

TikTok është përballur me një shqyrtim intensiv nga ligjvënësit të cilët e quajtën atë një kërcënim të sigurisë kombëtare. Aplikacioni është në pronësi të ByteDance me bazë në Pekin, për të cilin ligjvënësit frikësohen se mund t’i japë qeverisë kineze akses në të dhënat e përdoruesve amerikanë. Aplikacioni po përballet me një ndalim në SHBA nëse ByteDance nuk ia shet platformën një kompanie amerikane. Presidenti Joe Biden nënshkroi një ligj në prill që kërkon që ByteDance të shesë TikTok brenda nëntë muajsh ose të përballet me një ndalim.

Lëvizja ishte e papëlqyeshme në mesin e shumë përdoruesve, krijuesve dhe bizneseve të vogla të TikTok që mbështeten te aplikacioni për të arritur komunitetet dhe audiencat e tyre. Shumë kishin frikë se një ndalim do t’u merrte mjetet e jetesës .

Ish-presidenti Donald Trump, i cili kandidon kundër Bidenit në nëntor, ndryshoi qëndrimin e tij për një ndalim të TikTok në mars, pasi u përpoq të ndalonte aplikacionin në vitin 2020.

TikTok paditi qeverinë amerikane për projektligjin këtë muaj, duke deklaruar se ai shkeli Amendamentin e Parë. Një grup prej tetë krijuesish TikTok ndoqën me padinë e tij kundër qeverisë, duke përmendur gjithashtu shkeljet e Amendamentit të Parë.