Toka mund të gëlltitet nga dhjetëra vrima të zeza masive që u gjetën në Rrugën e Qumështit

foto

Dhjetëra vrima të zeza masive mashtruese në Rrugën e Qumështit kanë potencialin të gëlltisin Tokën, sipas një studimi – por ekspertët thonë se shanset janë ende shumë të vogla.

Hulumtuesit nga Universiteti i Harvardit zbuluan se vrimat e zeza bëhen mashtruese kur galaktika e tyre pritëse përplaset me një galaktikë tjetër, zakonisht më të madhe – dhe rrëzon vrimën nga pika e saj qendrore. Ata e zbuluan këtë duke simuluar formimin dhe lëvizjen e vrimave të zeza supermasive gjatë miliarda viteve të evolucionit universal. Ata e bënë këtë duke drejtuar një seri të të ashtuquajturve simulime kozmologjike ‘ROMULUS’, duke gjurmuar shtigjet e vrimave të zeza endacake.

Në fillim të çdo simulimi, vrimat e zeza supermasive u mbollën në bazë të kushteve të gazit lokal-me trupat që u formuan aty ku gazi ishte i varfër nga metali, i dendur (15 herë ai i pragut për të formuar një yll) dhe i ngrohtë (në 9,500– 10,000 Kelvin).

Në simulim, kjo çoi në bredhjen e vrimave të zeza me një masë rreth një milion herë atë të diellit.

Sa më e madhe të jetë galaktika, aq më shumë vrima të zeza bredhëse ka të ngjarë të ketë zënë – me grumbuj galaktikë që kanë potencialin të strehojnë mijëra prej tyre.

Por autori dhe astrofizikani i gazetës Angelo Ricarte tha: “Mos u shqetësoni, shanset që ne të hasim në një vrimë të zezë endacake përhumbëse janë shumë të vogla.

“Hapësira është aq e madhe sa që edhe kur dy galaktika që përmbajnë qindra miliarda yje bashkohen së bashku, yjet e tyre nuk përplasen.”

Dëshmitë nga vëzhgimet tregojnë se pothuajse çdo galaktikë e madhe ka një vrimë të zezë supermasive në qendër të galaktikës.

Vrimat e zeza supermasive janë zona tepër të dendura në qendër të galaktikave me masa që mund të jenë miliarda herë ato të diellit.

Ato veprojnë si spiranca për masën rrotulluese të gazit, pluhurit, yjeve, planetëve dhe trupave të tjerë rreth tyre.

Rruga e Qumështit rrotullohet rreth asaj të quajtur Shigjetari A.

Por për fat, shumica e vrimave të zeza mashtruese përfundojnë duke u bashkuar me vrimën e zezë supermasive në qendër të galaktikës së tyre të re gjithsesi.

Kjo do të thotë se ato që mbeten – për shembull, në Rrugën e Qumështit – priren të dalin në aureolën galaktike, dhe shumë larg nga sistemi ynë diellor.

Dr Ricarte shtoi: “Nëse do të kishte vërtet një vrimë të zezë supermasive pikërisht në afërsinë tonë, ne do të ishim në gjendje të zbulonim praninë e saj nga lëvizjet e yjeve aty pranë.”

Numri i vrimave të zeza endacake në një galaktikë të caktuar tentoi të rritet në mënyrë lineare me masën e galaktikës, me Rrugën e Qumështit që ka të ngjarë të ketë rreth 12 – por galaktika më të mëdha dhe grumbuj kanë më shumë.

Gazeta tha: “Ne presim mijëra vrima të zeza endacake në aurelat e grupit të galaktikave”, shkruan studiuesit në punimin e tyre.

“Në nivel lokal, këta endacakë përbëjnë rreth 10 përqind të buxhetit të masës së vrimës së zezë lokale pasi llogariten masat e farës. ‘

Studiuesit madje thanë se në disa galaktika të hershme-rreth 12 miliardë vjet më parë-vrimat e zeza të mëdha bartëse mund të kenë tejkaluar dhe tejkaluar homologët e tyre në qendrën galaktike.