Tokyo 2020: Realiteti virtual dhe realiteti i shtuar duke sjellë spektatorët më afër lojrave

foto

Ndërsa pandemia COVID-19 po shfaqet ende e madhe përgjatë Lojërave Olimpike Tokyo 2020, risitë teknologjike premtojnë të sjellin spektatorët dhe atletët më afër veprimit.

Duke përdorur realitetin e përparuar virtual (VR) dhe realitetin e shtuar (AR), ngjarja e këtij viti do të jetë Lojërat e para me serinë e vet Olimpike Virtuale të frymëzuar nga COVID.

Në një rast, çiklistët pro garuan nga e gjithë bota me biçikleta stërvitje nga komoditeti i shtëpive të tyre.

Në vend në Lojëra, një ekip nga NTT Docomo, një nga ofruesit kryesorë të rrjetit të Japonisë, po ndihmon spektatorët të marrin një përvojë të azhurnuar.

“Në një ngjarje noti normale, spektatorët janë shumë të përfshirë në veprim, por nëse doni të shikoni të dhënat e lojtarëve ose statistika të tjera, duhet të shikoni në një ekran në një mur,” tha Noriyuki Furuno i cili po udhëheq NTT Ekipi i Docomo.

Të shkosh mbrapa dhe prapa midis pishinës dhe ekranit, siç do të ndodhte gjatë një gare normale noti, tani është një gjë e së kaluarës. Falë shpejtësisë së re dhe vonesës së ulët që ofron 5G, spektatorët në vendet e notit mund të veshin një realitet të veçantë të shtuar ose kufje AR.

Ndërsa i mbajnë sytë nga veprimi, ata mund të shohin se kush është në çfarë korsie, kohët e xhirove dhe nëse një notar është afër të thyejë një rekord botëror.

Këto përvoja personale varen nga teknologjia më e përparuar e transmetimit nga një skaj i skajit. Kjo do të marrë ca punë, por projektuesi i përvojës së Docomo, Akiji Tanaka, tha se ka aplikime interesante përpara.

“Në të ardhmen, ne mund të dërgojmë të dhëna të konkurrencës drejtpërdrejt në një pishinë tjetër të vendosur në një vend tjetër – duke kopjuar notarët në pishinë dhe të gjitha të dhënat që vijnë me të përmes atyre syzeve dhe t’i hedhim ato mbi pishinën e zbrazët,” tha Tanaka.

“Unë mendoj se spektatorët do të jenë në gjendje të shikojnë dhe të marrin pjesë në sporte që ndodhin shumë larg pa u lidhur me vendndodhjen e tyre fizike”.