Trident është turiela e re që do zhvillojë gërmime në Hënë gjatë misionit Artemis

foto

Programshtë programi Artemis që do të vendosë çizmet njerëzore përsëri në Hënë, dhe për shumicën e njerëzve kjo do të thotë raketa System Launch System dhe kapsulën Orion që do të transportojë astronautët atje. Por Artemis është një program jashtëzakonisht kompleks, dhe numri i teknologjive që po zhvillohen për ta mbështetur atë është thjesht tronditës.

Që nga kjo javë, ne do të fillojmë udhëtimin tonë përmes listës së gjatë të pajisjeve më pak të dukshme, por po aq të rëndësishme të destinuara për Hënën, dhe ne do ta bëjmë këtë me diçka të quajtur Trident.

Por së pari, pak histori. Në ditët e programit Apollo, pavarësisht se misioni i 11-të ishte ai më i profilit të lartë (ishte, në fund të fundit, i pari që arriti në satelit dhe u ul), ndoshta ishte Apollo 15 ai që ishte më i rëndësishmi. Kjo është kur NASA u vendos në sipërfaqen e Hënës dhe përdori Automjetin Lunar Roving, por edhe diçka të quajtur ALSD.

ALSD qëndron për Apollo Lunar Surface Drill dhe ishte një mjet me goditje rrotulluese me bateri, i përdorur për të kapur rrugën përpara sipërfaqes me një shpejtësi prej 280 rrotullimesh dhe 2.270 goditje në minutë. Gjëja ishte aq e fuqishme sa mund të shpohej në bazalt, megjithëse nuk duhej dhe duhej të vendosej për regolitin hënor. Ajo u përdor gjithashtu nga astronautët Apollo 16 dhe 17.

Misionet Artemis do të kenë gjithashtu një mjet të ngjashëm. Quhet Trident dhe është projektuar nga Honeybee Robotics, një nga partnerët e vjetër të NASA-s në këtë fushë.

Trident, pavarësisht se është një emër, është gjithashtu një akronim. Supozohet se do të thotë për Regolith dhe Ice Drill for Exploring New Terrain, i cili prish të gjithë misterin në lidhje me misionin e tij – një mjet që synon të ndihmojë në gjetjen e akullit dhe burimeve të tjera duke gërmuar në Hënë.

Neededshtë e nevojshme sepse këtë herë NASA nuk planifikon të dërgojë të gjitha burimet që misionet e ardhshme Artemis do të kenë nevojë nga Toka, por kur gjërat të shkojnë vërtet atje, planifikon të përdorë plotësisht një koncept të quajtur Shfrytëzimi i Burimeve In-Situata (ISRU)- dhe akulli do të jetë një produkt i rëndësishëm për astronautët.

Ashtu si ALSD, Trident është një stërvitje me goditje rrotulluese, por ndryshe nga paraardhësi i tij, nuk ka nevojë për njerëz për ta operuar atë. Ai peshon 16 kg (35 paund) dhe duhet të jetë i aftë të gërmojë një vrimë 1 metër të thellë (3.3 këmbë) në kafshimet 10 cm (4 inç)-kjo qasje lejon një përcaktim më të saktë se sa të thella mund të jenë substancat me interes gjenden në tokë.

Pajisjet kompjuterike, sipas krijuesit të tij, “mund të kapin dhe vlerësojnë specie të paqëndrueshme, përfshirë ujin, nga ngurta kriogjenike të vendosura brenda metrit të lartë të regolitit hënor.” Mostrat e mbledhura transferohen në atë që quhet furrë, “ku uji piqet dhe mund të kapet për përdorim të mëtejshëm”.

Hera e parë që një version i stërvitjes do të vendoset në Hënë do të jetë gjatë misionit Polar Resources Ice Mining Experiment-1 (PRIME-1), i vendosur të niset në një datë ende të pacaktuar (por para se misioni i parë Artemis të arrijë në Hëna në 2024), si një demonstrim ISRU në satelit.

Pastaj, stërvitja do të bëjë edhe një herë udhëtimin si pjesë e Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), duke u nisur për në Polin e Jugut të Hënës në 2023.